Comunitatea academică de la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iași a adus un omagiu profesorilor seniori și înaintașilor remarcabili

de: Redacția BZI
17:43, 06 nov. 2024

Comunitatea academică a adus un omagiu profesorilor seniori și înaintașilor remarcabili. Aceștia au contribuit substanțial la dezvoltarea instituției și la formarea numeroaselor generații de studenți, iar aniversarea lor a fost un moment central al evenimentului.

De la Facultatea de Horticultură, profesorul Constantin Leonte, la 75 de ani, a fost omagiat pentru contribuțiile sale în ameliorarea plantelor și tehnica experimentală horticolă, având peste 110 lucrări științifice și 12 cărți publicate. Alături de acesta, profesorul Victor Vâlcu, cu expertiză în exploatarea mașinilor și instalațiilor zootehnice și autor a 131 de lucrări științifice, 6 brevete și 10 cărți, a fost și el sărbătorit.

La Facultatea de Medicină Veterinară, au fost recunoscuți profesorii Ioan Coman, specialist în igiena veterinară și protecția mediului, cu 340 de lucrări și 15 cărți publicate; Corneliu Cotea, care a contribuit la biologie celulară, histologie și embriologie, cu 350 de lucrări și 16 cărți; și Elena Velescu, expertă în boli infecțioase, cu 150 de lucrări științifice și 9 cărți.

În memoria înaintașilor universității, au fost onorați Nicolae Zamfirescu, profesor de fitotehnie, la 125 de ani de la naștere, și Constantin Milică, profesor de fiziologia plantelor, la 95 de ani de la naștere. Alături de aceștia, Mihai Toma, fondatorul societății micologice, Constantin Filip, specialist în drept și legislație, Drăgan Gheorghe, expert în baza energetică pentru horticultură, Vladimir Homutescu, specialist în agrotehnică și legumicultură, Mihai Peiu și Constantin Filipescu, profesori de entomologie, și Ioan Boișteanu, profesor de fiziologia animalelor, au fost, de asemenea, comemorați pentru contribuțiile lor de-a lungul timpului.

De asemenea, universitatea a adus un omagiu profesorilor Gheorghe Tărăboanța, Nicolae Pipernea, Ioan Lăbușca, Vasile Stan, Vasile Gheorghe Coțofan, Constantin Sandu Ville și Nicolae Bucur, ale căror activități în domenii precum zootehnia, genetica, protecția plantelor și chimia agricolă au lăsat o amprentă durabilă asupra comunității academice.