Comuna Miroslava în topul localităţilor cu cel mai mare procent de persoane vaccinate împotriva COVID-19 din România

de: cristian.george
13:57, 01 iul. 2021

Într-o conferinţă de presă, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță anunță un top al comunelor cu cel mai mare grad de persoane vaccinare. Altfel spus, în topul prezentat de Valeriu Gheorghiță se regăseşte şi comuna Miroslava din judeţul Iași.

Cu un număr de peste 5000 de persoane, comuna Miroslava se situează pe poziţia a 5-a la nivel naţional, la mică distantă de locul al patrulea.

Comuna Miroslava din Iași ocupă un loc fruntaș în topul comunelor cu cel mai mare grad de persoane vaccinate din România.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România a oferit publicării un top cu cele mai ” vaccinate” comune din România. Așadar, Miroslava ocupă poziţia a cincea în România

„Peste 1.000 de comune din România au avut deja activități de vaccinare. Cele mai multe persoane au fost vaccinate în comuna Florești – Cluj – 14.234 persoane, Dumbrăvița din Timiș – 13.426 persoane, Chiajna din Ilfov – 9.326 persoane, Recea Maramureș – 6.857, Miroslava județul Iași – 5.311 persoane, Șelimbăr Sibiu – 4.290 de persoane”, afirmă Valeriu Gheorghiță.

Care sunt judeţele din România care au cea mai mare rată de vaccinare

În altă ordine de idei, Valeriu Gheorghiță a anunţat faptul că în municipiul București rata de vaccinare a depăşit 45% din populația totală eligibilă. Tot pe locuri fruntașe se află judeţul Cluj, Sibiu, Brașov, Timiș sau Constanța

„Acoperirea vaccinală la nivelul județelor din populația eligibilă rezidentă cu vârsta peste 12 ani – municipiul București a depășit rata de acoperire vaccinală de 45%, mai exact 45.5%, județul Cluj 42,3%, Sibiu 35,9 %, Brașov 33.5%, Timiș, Constanța, Alba și Ilfov peste 30%”, menționează Gheorghiță.

El precizează că în săptămâna 21-28 iunie au fost vaccinate în total 181.394 de persoane, din care 73.228 cu prima doză.

Românii care s-au vaccinat cu prima doză AstraZenca vor putea face rapelul cu Pfizer sau Moderna

Tot în cadrul aceleiași conferințe de presă, Valeriu Gheorghiță a anunțat faptul că persoanele care și-au administrat prima doză de vaccin AstraZeneca pot opta la rapel să se imunizeze cu Pfizer sau Moderna.

„Vorbin despre posibilitatea unei scheme de vaccinare heterologe, care să combine vaccinul efectuat cu prima doză de la compania AstraZeneca şi a doua doză cu un vaccin pe bază de ARN mesager. Este o Discuţie avansată pe care o avem în momentul de faţă şi este posibil ca săptămâna viitoare să luăm o decizie finală în baza datelor ştiinţifice noi care au fost publicate şi de asemnea în baza recomandărilor comisiilor de sănătate publică de la nivelul Ministerului Sănătăţii”, a declarat Gheorghiţă.

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății a declarat faptul că românii vor putea scoate certificatele pentru vaccinare iar persoanele vaccinate vor avea o valabilitate de 1 an de zile pentru a călători fără restricții în Europa și numai. În schimb, persoanele care au trecut prin boală au o valabilitate redusă a certificatelor digitale

„Pentru cei care s-au vaccinat certificatele sunt valabile până în iunie 2022. Dacă va fi nevoie să ajustăm datele, o vom face pe baze științifice. Al doilea este de vindecare și e nevoie să avem un test făcut cu nu mai mult de 180 de zile în urmă. Cea de-a treia variantă este prezentarea unui test PCR negativ făcut în ultimele 72 de ore, test care arată că nu avem virusul.