Comuna din Iași în care medicii de familie nu vor să pună piciorul, deși ar pleca cu peste 12.000 de lei lunar în buzunare. Consideră că nu merită efortul doar pentru această sumă

de: Andreea Pădurescu
02:00, 05 ian. 2022

O comună din Iași nu are medic de familie de mai bine de 4 ani! Cei peste 1.000 de locuitori ai comunei Cucuteni, aflată la 56 de kilometri de orașul Iași, sunt nevoiți să meargă în altă localitate la un medic de familie sau chiar până la Târgu Frumos

De aproximativ 4 ani, peste 1.000 de ieșeni nu au medic de familie și sunt obligați să meargă câțiva kilometri pentru a fi consultați de medic. Primarul comunei Cucuteni, din Iași, Pamfilică Brînză, a precizat că în localitate există dispensar și toate condițiile necesare, însă niciun medic nu se înghesuie să meargă acolo.

”La noi în localitate nu mai avem medic de familie de mai bine de 4 ani. A fost un domn doctor acum 4 ani, dar a plecat și de atunci nu a mai venit nimeni. Avem dotare, avem cabinet, dar nu vin probabil din cauza numărului mic de pacienți sau cine știe. În comună avem 1.300 de locuitori. Oamenii, pentru a merge la un consult la un medic de familie sau dacă au nevoie de o adeverință, merg în altă localitate, unde e fostul medic de familie sau ajung la clinică la Târgul Frumos, la fel cum procedez și eu”, a declarat Pamfilică Brînză, primarul comunei Cucuteni, Iași.

Dr. Daniela Albuț: ”Cred că refuză să lucreze acolo din cauza distanței și a numărului mic de pacienți”

Ultimul medic a fost dr. Daniela Albuț, care a lucrat în comuna ieșeană timp de aproximativ 20 de ani. Doctorul a renunțat din cauză că avea de parcurs aproape în fiecare zi aproximativ 120 de kilometri, distanța Iași-Cucuteni, dus-întors. Medicul consideră că acesta este și motivul pentru care nimeni nu vrea să mai lucreze acolo, la care se adaugă numărul mic de pacienți. Trebuie precizat că valoarea unui punct „per capita” al medicilor de familie este de 8,59 lei, iar valoarea unui punct „per serviciu” al medicilor de familie este de 3,69 lei.

”Eu am fost medic de familie acolo aproape 20 de ani și am făcut naveta atâția kilometri și nu a fost chiar bine. În schimb, oamenii de acolo meritau tot efortul, ne-am înțeles extraordinar de bine, dar spre binele și sănătatea mea, am ales să renunț, iar acum am cabinet în Iași. Am rezistat atâția ani, iar acum cred că nu a mai mers nimeni acolo din cauza distanței și a numărului mic de pacienți. Noi suntem plătiți per pacient, iar acum 20 de ani erau mai mulți pacienți acolo”, a precizat dr. Daniela Albuț, medic de familie.

Cea mai apropiată localitate unde este medic de familie se află la 8 kilometri

În apropierea comunei Cucuteni se află 16 medici de familie, la care apelează localnicii. Cea mai apropiată localitate de Cucuteni, unde este medic de familie, se află la 8 kilometri distanță, comuna Balș. Medicul de familie Daniela Albuț și-a încheiat activitatea în cadrul comunei Cucuteni pe data de 30 septembrie 2018.

”Medicul Albuț Mihaela Daniela a desfășurat activități în domeniul asistență medicală primară în relație contractuală cu CAS Iași în localitatea Cucuteni până la data de 30.09.2018. În localitățile limitrofe localității Cucuteni se află 16 medici în relație contractuală cu CAS Iași, după cum urmează: în localitatea Todirești, aflată la 14 kilometri de Cucuteni, unde sunt 3 medici, în localitatea Cotnari, aflată la 13 kilometri de Cucuteni sunt 3 medici, în localitatea Târgu Frumos, aflată la 10 kilometri, unde sunt 9 medici și în localitatea Balș, aflată la 8 kilometri, 1 medic”, a declarat Monalisa Artenie, purtător de cuvânt CAS Iași.

Comuna Răchiteni are 3.296 de locuitori, 3 dispensare și niciun medic

Reporterii BZI au scris în edițiile anterioare și despre comuna Răchiteni, care are cel mai mare număr de locuitori, dar fără medic de familie. În localitate există trei dispensare, însă nimeni nu le folosește. Ultimul medic de familie a plecat de la cabinet la începutul anului 2019. În comuna Răchiteni sunt 3.296 de locuitori și au fost construite 3 dispensare, dar niciunul nu are un medic de familie. Monica Popescu, ultimul medic care s-a ocupat aproape 10 ani de pacienții din comună, a plecat la începutul anului 2019. Pacienții au fost obligați să-și aleagă medici din comunele învecinate. Deși a încercat să își vândă lista cu pacienți, dr. Monica Popescu a povestit că a primit oferte din partea mai multor medici, dar care au renunțat din cauza distanței mari față de municipiul Iași. Mulți dintre locuitori s-au înscris la medicii din comuna Mircești, județul Iași, iar alții la un medic din orașul Roman, județul Neamț.

Doru Lupu și soția acestuia, Diana, sunt medici de familie în comuna Mircești și, din 2004, respectiv 2006, vin și oferă consultații la cabinetul din Răchiteni, unde au aviz pentru un punct secundar de lucru. Liliana Apetrei este cel de-al treilea medic de familie care oferă consultații și rețete pacienților din comună, dar care nu a cerut un aviz de la Colegiul Medicilor din Iași pentru a deschide un punct de lucru secundar sau un cabinet medical.