Compot de mure – cea mai bună rețetă
Acest compot de mure este unul dintre cele mai gustoase și mai fine preparate. Pus de obicei pentru iarnă, fructele din compot se pot consuma ca atare sau se pot folosi ca și ingredient al unor prăjituri sau tarte.
Compotul este poate cel mai popular aliment și în mod sigur printre cele mai sănătoase. Acest preparat se găsește în bucătăria multor popoare, fiind foarte popular atât toamna cât și iarna.
Compotul, unul dintre cele mai populare preparate din lumea întreagă
Unul dintre cele mai populare preparate din întreaga lume este compotul. Foarte ușor de preparat, compotul poate avea gusturi divine în funcție de combinațiile pe care le alegi. Despre originile acestui preparat nu se stiu prea multe. Se crede că origininea compotului stă într-o sărbătoare evreiască ,,Rosh Hashanah”, noul an iudeu, când fructe fierte într-un suc dulce sunt servite invitaților pentru a îndulci anul și pentru a le aduce mult noroc.
Evident, baza pentru compot este fructul. Chiar dacă unele rețete recomandă să fie puse fructe uscate, totuși cel mai des se face din fructe proaspete, se pune în borcane iar mai apoi în camară.
Pentru a face compot începe prin a face un sirop din trei parti de apa, un sfert de zahar (daca fructele sunt dulci adaugă chiar mai puțin zahar) și doua lingurițe de suc de lămâie. Daca vrei ca preparatul tău să aibă un gust mai îndrăzneț, adaugă vanilie sau lichior. Adaugă fructele în funcție de cantitatea pe care o dorești (mai mult suc sau mai multe fructe) și fierbe compoziția la foc încet până când bucățile devin puțin moi.
Compotul este nu doar un preparat gustos, ci și unul foarte sănătos. În general, compotul iți aduce aportul de vitamine care lipsesc în sezonul rece. Pe lângă asta, acest preparat are și propietati curative.
Compot de mure – rețetă
Ca și alte fructe de pădure, murele au numeroase beneficii. Acestea conțin numeroase substanțe nutritive, cum ar fi vitamine, minerale, antioxidanți și fibre alimentare, care sunt esențiale pentru o sănătate optimă.
Ele sunt sărace în calorii, 100 g fructe de pădure având numai 43 de calorii. Cu toate acestea sunt bogate în fibre solubile și insolubile (100 g boabe întregi conțin 5,3 g sau 14% din DZR), xilitol, un substitut al zaharului sarac în calorii și fiind prezent în fruct se absoarbe mai lent decât zaharul obținut din trestia de zahar.
Murele au cantități semnificativ de mai mari de fitochimicale, flavonoizi fenolici, cum ar fi antociani, tanin, acid elagic quercetin, acid galic, cyanidins, pelargonidins, catechine, kaempferol și acid salicilic. În urma studiior s-a ajuns la concluzia că acești compuși antioxidanți pot avea beneficii importante de creștere a rezistentei împotrivă cancerului, îmbătrânirii , inflamației și în bolile neurologice.
Pentru a a face compot, în general se aleg fructe mai tari, sănătoase, nu foarte coapte, ca să-și mențină forma și să nu se sfărâme la fiert. Fructele mici gen cireșe, vișine, caise, corcodușe, căpșune, struguri, mure, etc, se pun întregi, iar fructele mai mari cum sunt mere, gutui, pere, etc se taie felii sau cuburi, după preferință. Caisele, piersicile și prunele se pot pune cu tot cu sâmbure, dar multă lume scoate sâmburii. În accest fel se pot verifica să nu aibă viermi și se căștigă spatiu în borcane.
Pentru o rețetă de compot de mure aveți nevoie de mure, zahar, apă și conservant. Se aleg murele, se spală bine și se curată de mizerie și frunzulițe în mai multe ape. Apoi se strecoară bine. Se pun în borcane, fară a le presa, iar deasupra se adaugă 4 linguri de zahăr și un vârf de cuțit de conservant. Se toarnă apă rece și se pune capacul închis bine. Într-o oală tapetată cu cârpe se pun borcanele, se acoperă, se adaugă apă până la jumătate și se fierb, din momentul începerii fierberii, cam 20 de minute. Se lasă la răcit în oală, se scot și se pun între paturi până a doua zi. Apoi se pot pune la depozitat în cămară, iarna fiind un deliciu pentru întreaga casa. Însă, cu cât se mănâncă mai târziu (martie) cu atât are o aromă mai puternică.
Acum că ai aflat cea mai bună rețetă de compot de mure, poți incerca și o rețetă de sirop de mure.