Compensarea prețului carburanților doar pentru motorină, spun unele surse politice
Conform unor surse politice, compensarea prețurilor carburanților va continua, dar doar pentru motorină, nu și pentru benzină cum este în prezent. Decizia ar putea stârni unele controverse în spaţiul public.
Guvernul discută în aceste zile despre prelungirea compensării cu 50 de bani a motorinei și a benzinei. Măsura este valabilă până pe data de 1 octombrie 2022.
Compensarea prețului carburanților, doar pentru motorină
Conform unor surse politice, Guvernul ia în calcul să compenseze prețul la carburanți doar pentru motorină, nu și pentru benzină. Liderii coaliției consideră că începând cu data de 1 octombrie, compensarea va fi menţinută doar pentru motorină pentru că prețul acestui tip de combustibil a crescut considerabil. Aceștia ar lua în calcul şi compensarea mai mare decât cu 50 de bani, cum este în prezent.
Măsura urmează să fie discutată luni, în interiorul coaliţiei. Varianta luată în calcul de către politicieni este cea în care compensarea va fi doar dacă prețul combustibilului se va menţine ridicat. Concret, dacă prețul motorinei va continua să scadă, măsura ar putea să nu se mai ia deloc.
Măsura, care este valabilă până la 1 octombrie 2022, a fost luată de Guvern la începutul sfârșitul lunii iunie, când a aprobat ordonanța de urgență pentru aplicarea reducerii de 50 de bani la prețurile la carburanți – 25 de bani de la bugetul de stat, iar 25 de bani o reducere comercială.
Ce spun românii despre compensarea prețului la carburanți
Cetățenii români plătesc printre cele mai mari prețuri la carburanți din Uniunea Europeană. Comparația este făcută şi raportată la salariul minim al țării. Din momentul în care a fost anunțată măsura, reprezentanții firmelor de transporturi și cetățenii obișnuiți au criticat decizia Guvernului. Compensarea prețurilor la carburanți nu a avut un efect extraordinar printre români. Românii simpli au explicat că actuala compensație este una minimă și că, în continuare, costurile au rămas unele mari. De aceeași părere au fost și patronatele transportatorilor români care au explicat că în pofida măsurilor, piața este tot mai afectată de scumpiri. La aceea dată nici patronii de stații peco nu au fost foarte bucuroși pentru că erau de părere că statul le va da foarte greu sumele de bani datorate:
“Este foarte clar că vom ajunge în aceeaşi situaţie, în care să ne recuperăm banii de la stat foarte târziu. Între timp, de unde luăm bani? Băncile râd dacă le spunem că le vom da banii înapoi atunci când ni-i va da statul. Plus că aceste împrumuturi se fac cu dobânzi”, au declarat oameni din sectorul petrolier.
În tot acest val de scumpiri, guvernanții se gândesc la compensarea prețului la carburanți cu 50 de bani, măsură care ar putea suferi modificări. Totuși, românii ar avea nevoie și de salarii sau pensii mai mari pentru a putea face față acestui val de scumpiri. Analiștii au explicat faptul că vor fi multe alimente care se vor scumpi, unele dintre ele chiar și cu 40%. Asta în timp ce Guvernul României pare să nu aibă soluții concrete la întreaga criză economică pe care România o traversează.