Companiile multinaționale ar putea fi taxate la sânge! Comisia Europeană a ajuns la un acord în acest sens
Evaziunea fiscală făcută de multinaţionale în Uniunea Europeană ar putea fi de domeniul trecutului după ce Consiliul European şi europarlamentarii au ajuns la un acord politic. Conform acordului încheiat în cursul serii de marți seara, multinaţionalele ar putea fi obligate să aibă o transparentă fiscală mai mare.
Decizia vine în contextul în care la nivel internaţional creşte presiunea în favoarea unor impozite mai mari pentru aceste companii.
Consiliul European vrea eliminarea evaziunii fiscale făcute de multinaţionale
ONG-urile radicale şi cele de orientare stânga au criticat decizia Comisiei Europene care prevede faptul că multinaţionalele care realizează o cifră anuală de afacere de peste 750 de milioane de euro sunt obligate să declare profitul, numărul de angajațo dar şi valoarea impozitelor din fiecare stat european în care activează.
Această decizie a fost salutată de mai mulţi oficiali printre care și președinția portugheză a Consiliului Uniunii Europene dar şi de multe grupuri politice din Parlamentul European.
După ce s-a ajuns la un acord de principiu, politic, deputaţii europeani vor vota în mod oficial în timpul şedinţei plenare dar şi de Consiliul European.
„Într-un moment în care concetăţenii noştri se străduiesc să depăşească efectele pandemiei, este mai important ca niciodată să cerem o transparenţă financiară reală”, a comentat ministrul portughez al economiei, Pedro Siza Vieira, evaluând la 50 de miliarde de euro pierderile anuale a veniturilor în UE generate de evaziunea fiscală.
„Transparenţa este un instrument esenţial şi formidabil pentru a combate flagelul evaziunii fiscale. Prin urmare, acordul la care s-a ajuns astăzi este un pas major înainte”, a declarat europarlamentarul Damien Careme din partea Verzilor. El şi-a exprimat totuşi regretul în legătură cu introducerea de către Consiliul European a unei clauze de salvgardare care ar putea permite anumitor companii să evite obligaţia de a raporta.
Stânga radicală s-a opus acestei scheme
Stânga radicală din Parlamentul European susţine că acordul va fi pe jumătăţi de măsuri pentru că acordul exclude o mare majoritate din ţările lumii, aproximativ 80% dintre acestea:
„Acest acord exclude peste 80% din statele lumii, inclusiv paradisuri fiscale notorii precum Bahamas, Elveţia sau Insulele Cayman, pentru care companiile nu vor trebui să publice nicio informaţie. Cum putem pretinde că luptăm împotriva evaziunii fiscale cu date atât de parţiale?”, a reacţionat europarlamentara Manon Aubry (Franţa Nesupusă).
Problema multinaţionalelor este una critică pentru economia mondială
Corporaţiile din lume încasează o mulțime de bani prin neplata impozitelor şi a taxelor din țările în care activează. Vorbim despre sute de miliarde de dolari care intră în buzunarul celor mai bogaţi oameni din lume, iar statele nu pot face nimic în această privinţă. De altfel, s-a vorbim la nivel internaţional rețeta de succes implementată de Amazon care a generat sute de proteste în acest sens. Protestele au stârnit reacţii la nivel internaţional extrem de mari.
Până și președintele Joe Biden a declarat, în urmă cu ceva timp faptul că impozitile plătite sunt disproporţionate şi că Amazon este unui dintre multinaţionalele americane care folosesc diverse lacune pentru a nu plăti niciun dolar la impozitul federal.
Corporaţiile îşi mută întreg profitul prin paradisele fiscale din lume. Un asemenea paradis fiscal este tocmai Luxemburgul, conform Alinei Pippidi Mungiu
Liechtenstein cum e şi Luxemburgul sunt paradisuri fiscale. Toată lumea îşi spală banii în aceste locuri. Ceea ce aflăm acum, dacă citiţi raportul Comisiei Europene în materie de statul de drept, cel care a apărut anul trecut, o să aflaţi că Luxembrug este un stat perfect. Sistemul lor de justiţie care trimit la puşcărie pe avertizorii de integritate, din cauza lor a trebuit să dăm o lege europeană ca să îi apărăm.
Ei au dat o condamnare unui avertizor care a vorbit despre spălările de bani din Elveția. Dacă citeşti raportul comisiei este un loc perfect. Inclusiv ruşii îşi angajează firme de avocatură când sunt acuzaţi de spălare de bani. Liechtenstein spunea politologul.