Companiile Lear Corporation, BMT, Delphi și BRD vor disponibiliza sute de salariați din Iași, în luna iulie. Firmele afectate de pandemia de COVID-19 au înregistrat pierderi financiare importante
Companiile Lear Corporation, BMT, Delphi și BRD, afectate de criza generată de coronavirus, vor disponibiliza sute de salariați din Iași începând cu luna iulie. Firmele vor concedia o treime din personal după ce au suferit pierderi financiare importante în ultimele 3 luni, cauzate de pandemia de COVID-19. Cele 3 mari companii cu capital străin vor renunța la 3.140 de angajați
Companiile Lear Corporation, BMT, Delphi și BRD vor disponibiliza sute de salariați din Iași începând cu luna iulie. Angajatorii afectați de pandemia de COVID-19 au început demersurile pentru concedierile colective, iar începând cu luna iulie vor fi trimiși acasă câteva sute de salariați. Potrivit specialiștilor din domeniu, în următoarea perioadă vor fi înregistrate disponibilizări în marile companii din Iași afectate de criza generată de coronavirus. Chiar dacă statul a ajutat acești angajatori prin acordarea șomajului tehnic, sumele obținute nu au fost suficiente pentru repornirea afacerilor.
Lear Corporation, producător de componente auto cu sediul în localitatea Lețcani, va renunța la 2.000 de salariați
Una dintre marile companii din Iași afectate de pandemia de COVID-19 este Lear Corporation, producător de componente auto cu sediul în localitatea Lețcani. Americanii de la Lear Corporation, subsidiară locală a concernului american Lear Corporation, vor disponibiliza o treime din angajați. Astfel, din cei 3.000 de salariați din Iași vor rămâne doar 1.000. Concernul american a avut în anul 2018 vânzări totale de 21,1 miliarde de dolari și 169.000 de angajați la nivel global, 6.000 fiind în România. Cifra de afaceri înregistrată în anul 2018 a fost de 1,463 miliarde de lei, în creștere cu 6 la sută față de anul anterior.
Delphi, unul dintre cei mai mari angajatori din Iași, va disponibiliza 1.000 de salariați
Alte companii cu mii de angajați care vor face disponibilizări sunt BMT, Delphi sau BRD. Compania BMT Aerospace România, cu sediul în localitatea Tomești și 250 de angajați, specializată în producția de echipamente pentru industria aeronautică, va disponibiliza 60 de salariați din Iași, în următoarea perioadă. Principalii producători de avioane din lume utilizează piesele produse la Iași, în cadrul BMT Aerospace. De asemenea, BRD va disponibiliza 80 de angajați în luna iulie, iar Delphi va trimite acasă o treime din personal, adică 1.000 de angajați. Specialiștii din domeniu susțin că sumele obținute de la stat, respectiv șomajul tehnic, nu au ajutat companiile afectate de pandemia de COVID-19 să își revină.
Marile companii din Iași care vor să concedieze angajații în următoarea perioadă trebuie să-i anunțe printr-un preaviz
Potrivit specialiștilor din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Iași, pentru a avea loc disponibilizări în marile companii din Iași, acestea trebuie să respecte legea.
„Nu se pot face disponibilizări de personal imediat după ce angajații au revenit din șomaj tehnic. Mai întâi, angajații trebuie să primească un preaviz de 20 de zile, iar apoi se pot face reduceri de personal. Noi am primit anunțuri cu privire la concedieri colective de la mai multe companii din Iași, iar cel mai probabil luna viitoare se va vedea cu exactitate câte persoane vor fi concediate”, a declarat Costel Grojdea, inspector șef în cadrul ITM Iași.
Specialiștii în economie susțin că viitorii șomeri din Iași vor putea fi integrați pe piața muncii, fiind înregistrat un deficit de personal
Companiile Lear, BMT, Delphi și BRD afectate de criza generată de coronavirus vor disponibiliza sute de salariați din Iași începând cu luna iulie. Surse din industria HoReCa spun însă că numărul șomerilor va crește. În următoarele trei săptămâni vor fi disponibilizați o treime din angajați din hoteluri și restaurante. Astfel, cel puțin 5.000 de angajați din Iași vor deveni șomeri cu acte în regulă din cauza pandemiei de COVID-19. Specialiștii în economie spun că vor putea fi reintegrați pe piața muncii.
„Noi avem un deficit de personal de un milion și ceva de persoane și chiar dacă vor fi disponibilizați angajații din Iași, aceștia vor putea fi integrați pe piața muncii. România va primi 80 de miliarde de euro de la Bruxelles pentru marile proiecte de țară, în următorii 7 ani. Autostrada A8 trebuie construită cu oameni”, susține Dan Chirleșan, economist în cadrul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor-UAIC.
Valul de disponibilizări în marile companii din Iași va veni după ce angajații trimiși în șomaj tehnic vor primi banii de la stat
În prezent, numărul contractelor suspendate la Iași este de 14.158, iar contracte suspendare pe motiv de șomaj tehnic sunt peste 7.000. Suma pe care o primește fiecare angajat din Iași trimis în șomaj tehnic este de 2.291 de lei net lunar. Pentru salariații care câștigă mai mult de 3.918 lei brut pe lună, adică 2.291 de lei în mână, și care sunt trimiși în șomaj tehnic, angajatorii sunt obligați să suporte diferența până la 75 la sută din salariul brut total al angajatului, așa cum prevede Codul Muncii.
Firmele din Iași afectate de pandemia de COVID-19 au solicitat banii de la stat pentru perioada 1-14 mai 2020
Potrivit informațiilor furnizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, în cursul lunii aprilie s-au primit 2.527 de cereri corecte și complete din partea angajatorilor afectați de criza COVID-19 care au solicitat șomajul tehnic aferent lunii martie pentru 15.846 de angajați. Suma virată în conturile agenților economici de către AJOFM Iași este de 9.826.435 lei. În luma mai, angajatorii au depus 4.900 solicitări de acordare a șomajului tehnic pentru perioada aferentă lunii aprilie. Aceștia au solicitat indemnizația de la stat pentru 34.257 de angajați. Aceștia au încasat indemnizații în valoare de 14.560.000 de lei.