Compania Sameday a mai cumpărat o firmă din Ungaria. Compania este deținută de EMAG
Sameday Group, o filială a eMAG, achiziționează grupul Pactic din Ungaria, o platformă multi-brand înființată în 2010 care oferă servicii pentru comercianți și IMM-uri din comerțul online. Pactic, cu sediul în Budapesta și aproximativ 40 de angajați, a raportat pentru 2023 o cifră de afaceri de circa 15 milioane de euro.
Recent, Sameday a achiziționat și compania de curierat Sprinter din Ungaria, care dispune de peste 450 de puncte de livrare, ceea ce a crescut cu mai mult de 60% rețeaua Sameday în afara casei în Ungaria.
Sameday a cumpărat o firmă din Ungaria
Sameday se află în al patrulea an de activitate în Ungaria și al doilea în Bulgaria. În contextul creșterii numărului de colete livrate în regiune, Grupul Sameday anunță că va investi aproximativ 30 de milioane de euro în 2024 pentru extinderea capacității de livrare prin extinderea rețelei out-of-home.
Investiția totală prevăzută pentru 2024 este de peste 60 de milioane de euro, destinat extinderii rețelei regionale, dezvoltării tehnologice și îmbunătățirii capacității și vitezei de procesare și livrare. Delivery Solutions a încheiat 2023 cu o creștere a veniturilor de peste 25%, atingând un miliard de lei, datorită strategiei de investiții și extinderii cotei de piață.
Dante International a majorat participația în capitalul social al Delivery Solutions (Sameday Courier) la 94,12% (față de 93,8% anterior), printr-o infuzie de capital de 7.207,4 lei, la un total de 359.224 lei, și o primă de emisiune de 44,5 milioane de lei, complet achitată de retailer. În același timp, Lucian Băltaru, directorul general al curierului, și-a redus participația de la 6,2% la 5,88%, conform informațiilor analizate de Profit.ro.
Firme românește în centrul unor tranzacții uluitoare pe piața de profil
In ultimele luni pe piața de profil din România au fost mai multe tranzacții spectaculoase. De exemplu, fondul de investiţii Innova Capital a înstrăinat Optical Investment Group, care include operaţiuni de retail (magazinele OptiBlu şi Optiplaza) şi distribuţie, către gigantul mondial EssilorLuxottica. În afară de Innova, şi alţi acţionari minoritari au decis să iasă din afacere.
Leszek Muzyczyszyn, Senior Partner la Innova Capital, a declarat că a observat cum Optical Investment Group a crescut semnificativ în ultimii cinci ani, consolidându-şi poziţia de lider în România. Acesta şi-a exprimat încrederea că grupul va continua să prospere ca parte a familiei globale EssilorLuxottica.
Innova Capital, un jucător activ în private equity în România încă de la sfârşitul anilor ’90, a achiziţionat în 2019 compania Optiplaza, care operează peste 40 de magazine sub mărcile Optiplaza şi Optical Express. În acelaşi an, fondul a cumpărat şi Optical Network, responsabilă de reţelele de magazine de optică OPTIblu şi Klarmann. Ambele entităţi au fost unite sub numele Optical Investment Group. În prezent, compania operează direct 99 de magazine sub mărcile OPTIblu, Optiplaza şi O51, aceasta din urmă fiind o marcă nouă, dedicată segmentului de lux.
Așadar, vom vedea ce impact va avea faptul că Sameday a achiziționat o companie din Ungaria și vom urmări dacă firma are intenții de a intra și pe alte piețe internaționale.