Compania General Tehnic din Iași s-a abonat la contractele nemților de la E.ON/DelgazGrid! Milioane de euro din banii Uniunii Europene sunt transformate în profit pentru firmele private, „de casă”

de: Vlad Alexa
02:00, 26 sept. 2020

SC General Tehnic SRL din Iași este compania care prinde cele mai multe contracte cu operatorul de energie E.ON/DelgazGrid. Firma din Iași s-a abonat la contractele nemților care primesc finanțare de milioane de euro din banii Uniunii Europene, bani care sunt transformați în profit pentru firmele private. La nivelul Zonei Metropolitane Iași, consumul de energie electrică a crescut enorm odată cu dezvoltarea imobiliară, însă rețeaua de distribuție nu a fost adaptată până la cerințele actuale, motiv pentru care autoritățile fac investiții masive, în mod accelerat și într-un timp foarte scurt

La nivelul localităților din zona Moldovei există o mare problemă în ceea ce privește distribuția de energie electrică. Deși au fost construite mii de locuințe și spații comerciale sau de birouri în Zona Metropolitană Iași, rețeaua de distribuție a energiei nu a fost adaptată la cerințele noilor consumatori, iar din acest motiv au existat numeroase reclamații din partea cetățenilor, referitoare la avariile înregistrate. După aproape cinci ani de reclamații continue din partea ieșenilor, compania cu capital german E.ON/DelgazGrid a insistat pentru investiții în rețeaua de distribuție și transformatoare, iar majoritatea banilor sunt acordați de către Uniunea Europeană.

SC General Tehnic SRL din Iași este abonată la contractele nemților de la DelgazGrid

Firma General Tehnic SRL din Iași este controlată de mai mulți asociați și în ultimii ani a prins numeroase contracte în urma licitațiilor organizate de DelgazGrid. Ultimul contract important prins de compania ieșeană este cel pentru extinderea rețelei de electricitate în zona cartierului Galata din Iași, semnat săptămâna trecută. Valoarea totală a proiectului este de 8.055.370 lei, cu TVA.
Reprezentanții companiei din Iași susțin că sunt și alte firme care au câștigat contracte de lucrări cu E.ON/DelgazGrid.

„Mai toate firmele din domeniu au lucrări continuu în această perioadă, nu numai noi. Nici nu știm exact ce s-a întâmplat cu licitația pentru cartierul Galata, ne bucurăm că am câștigat noi. Tot contractul se va desfășura pe o perioadă de trei ani și, în tot acest timp, trebuie să lucrăm în funcție de ce ne cer cei de la E.ON, ei sunt principalii finanțatori care au organizat licitația. Noi suntem mai mulți asociați în firmă, iar deși pare o sumă mare, lucrările sunt desfășurate pe o perioadă de trei ani”, a spus Viorel Boandă, administrator și asociat în cadrul SC General Tehnic SRL.

General Tehnic SRL din Iași tocmai a semnat un contract de 2 milioane de euro cu DelGaz Grid și Primăria Iași

Pentru realizarea proiectului cofinanțat de Primăria Iași, în decursul săptămânii trecute, achiziția publică a serviciilor de proiectare și a lucrărilor a fost organizată de SC DelGaz Grid. Contractul a fost atribuit aceleiași firme, SC General Tehnic SRL Iași, pentru o sumă de 8.055.370,16 lei, cu TVA. De menționat faptul că pe data de 16 aprilie primarul Mihai Chirica a semnat contractul de cofinanțare între Municipiul Iași și SC DelGaz Grid SA pentru extinderea rețelelor electrice în zona cartierului Galata, din municipiul Iași. Prin acest proiect vor fi realizați 6,32 kilometri de linii electrice subterane de 20 kV și 14,4 kilometri de linii electrice subterane de 0,4 kV, la care se adaugă opt puncte de transformare. Valoarea totală a proiectului era estimată, inițial, la suma de 9.805.303 lei, cu TVA.

De precizat faptul că documentația aferentă proiectului a fost avizată favorabil în Comisia tehnico-economică a Municipiului Iași la începutul lunii aprilie, în timp ce studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru acest proiect au fost aprobați de Consiliul Local în ședința din 21 februarie. Cele două părți urmează să suporte, fiecare, jumătate din cuantumul cheltuielilor, respectiv câte 4.027.685 lei.

Zeci de milioane de euro venite de la Uniunea Europeană distribuite de E.ON la firmele private

SC General Tehnic SRL Iași este administrată de Viorel Boandă, Ioan Smircu și Viorel Ciubotaru, aceștia fiiind totodată și asociați cu părți egale de 33 la sută din acțiuni ale companiei. Numai anul trecut, firma din Iași a avut un profit de 3.396.623 lei, asta la o cifră de afaceri de 18.865.895 lei. Pe lângă acest contract, cei de la SC General Tehnic SRL Iași au mai semnat, în ultimii ani, contracte în valoare de peste 20 milioane lei cu E.ON/DelgazGrid. Aceeași firmă a semnat contracte cu E.ON pentru multe primării din județul Iași de realizare a rețelelor și transformatoarelor.

În urmă cu șase luni, DelgazGrid a obținut o finanțare europeană de peste 31 de milioane de lei, precum și un alt proiect în valoare de 16,3 milioane de lei finanțat tot de Uniune Europeană pentru modernizarea rețelelor în județele Iași și Vaslui. Investiția de 31 milioane lei este cofinanțată cu aproximativ 19,5 milioane lei din Fondul European de Dezvoltare Regională, precum și cu aproximativ 3,5 milioane lei de la bugetul național.

E.ON se obliga să facă investiții de peste 100 milioane de euro la privatizarea Electrica Moldova SA

Compania germană E.ON se obliga prin contract, în momentul privatizării Electrica Moldova SA, să facă investiții de circa 100 milioane de euro în infrastructură. Nu se știe cât din această sumă a fost investită cu adevărat, însă cert este că rețeaua electrică și transformatoarele, majoritatea vechi de zeci de ani, înregistrează sute de avarii anual. Delgaz Grid a primit în ultimii doi ani nu mai puțin de 216 sancțiuni de la Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) în valoare totală de 239.000 de lei. Majoritatea amenzilor au fost aplicate tocmai pentru problemele legate de accesul la rețea, dar și de vechimea instalațiilor de utilizare. De asemenea, la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Iași au fost depuse 70 de reclamații în acest sens, începând cu anul 2017.

Conform unui control al Curții de Conturi, E.ON Energie ar fi trecut bunurile preluate de la Electrica Moldova SA la categoria investiții. Asta nu doar că nu a dus la micșorarea tarifelor, dar au fost incluse într-un plan de majorare pentru amortizarea unor investiții inexistente.