Compania farmaceutică Sanofi va produce vaccinul concurent de la Pfizer/BioNTech

de: BZI.ro
21:45, 26 ian. 2021

Compania farmaceutică franceză Sanofi va produce anul acesta peste 100 de milioane de doze din vaccinul anti-COVID-19 realizat de grupul concurent americano-german Pfizer/BioNTech, a anunţat directorul general al Sanofi, Paul Hudson, într-un interviu publicat marţi de ziarul Le Figaro.

Sanofi şi partenerul său britanic, GlaxoSmithKline, au amânat pentru sfârşitul acestui an lansarea vaccinului lor anti-COVID, după ce la testele clinice rezultatele acestui vaccin candidat nu au fost mulţumitoare, relatează Agerpres.

Prin urmare, compania franceză a decis să abordeze Pfizer „pentru a fi utilă chiar de acum”, a spus Hudson, confirmând că a ajuns la un acord cu compania farmaceutică americană.

Pfizer/BioNTech a anunţat luna aceasta că diminuează temporar cantitatea de vaccin livrată statelor UE, din cauza unor procese tehnice interne desfăşurate pentru creşterea capacităţii de producţie, numărul dozelor livrate scăzând aproximativ la jumătate în cazul unor ţări.

Belgienii au realizat un vaccin anti-Covid care ar oferi imunitate pe viață

Un vaccin împotriva coronavirusului care oferă imunitate pe viață, asta promit mai mulți cercetători din Belgia. Oamenii de știință de la Institutul Rega al renumitei Universităţi Catolice din Leuven susțin că vaccinul produs de ei va fi o alternativă viabilă la celelalte de până acum.

Vaccinul oamenilor de știință din Belgia se află în prezent în faza de testare şi ar urma să fie distribuit în această toamnă. „Suntem singura echipă din lume care folosim vaccinul împotriva febrei galbene ca vector, ca punct de plecare pentru vaccinul nostru. Alte companii precum Astra Zeneca şi Johnson&Johnson folosesc virusuri comune de gripă pe care-i pun în ARN mesager. Avantajul vaccinului nostru este că protejează şi împotriva febrei galbene, iar pentru America Latină şi Africa poate fi un bonus. În momentul în care China a pus codul genetic al lui SARS-COV-2 online, pe 11 ianuarie 2020, noi am început să dezvoltăm în două săptămâni, să iniţiem vaccinul”, susține Johan Neyts, şeful Institului Rega-UCL Louvain.

O singură doză, eficientă la animale

Vaccinul Institutului Rega din Belgia poate fi transportat la – 8 grade Celsius şi păstrat în frigidere obişnuite, spre deosebire de cele de la Pfizer, la – 70 de grade Celsius sau Moderna, la – 20 de garde Celsius, notează digi24.ro.

„După o singură doză, la zece zile după aceasta, vaccinul nostru s-a dovedit că este eficient total pe animale. Imaginaţi-vă că dacă în China, s-ar fi permis accesul imediat cu medicamente, trimise şi transportate prin Organizaţia Mondială a Sănătăţii, pentru primii bolnavi, medici, asistente, familiile lor, împreună cu carantina, am fi putut controla izbucnirea pandemiei”, a mai spus directorul Institutului belgian.

În Uniunea Europeană se folosesc, în prezent, două vaccinuri: Pfizer Biontech şi Moderna, dar, executivul comunitar mai are acorduri de achiziţie de vaccinuri împotriva COVID-19 cu companiile AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sanofi, CureVac şi Valneva. Bruxelles-ul le-a cerut statelor membre să nu mai lanseze achiziţii proprii de vaccinuri, în paralel cu ale Comisiei, şi să raporteze dozele de vaccinuri administrate.