Compania austriacă amenință statul rămân cu retragerea investițiilor dacă plătește suprataxa. OMV Petrom afirmă că amendamentele adoptate de Parlamentul României, care extind taxa de solidaritate astfel încât să oblige şi compania la plată, sunt „îngrijorătoare” şi încalcă principiile Constituţiei, prin retroactivitate
„Proiectul de lege nu este definitiv până la publicarea în Monitorul Oficial. Cu toate acestea, observăm că amendamentele introduse, cum ar fi aplicabilitatea retroactivă, încalcă principiile Constituţiei României. Acest lucru este foarte îngrijorător. Planurile noastre viitoare de investiţii depind, printre altele, de un regim fiscal şi de reglementare previzibil. Menţionăm că, în 2022, am plătit deja 20 de miliarde de lei la bugetul de stat, în creştere cu 60% faţă de anul precedent. Din această sumă, 2 mld lei au reprezentat taxe nou introduse anul trecut”, potrivit comunicatului transmis de OMV.
Pentru că Ordonanţa prin care s-a introdus taxa de solidaritate a fost scrisă în mod greşit, iar OMV Petrom, de la care Statul voia să ia bani nu se încadra, Parlamentul a modificat-o, informează HotNews.
„Taxa de solidaritate” modificată de Camera Deputaților
Ordonanța de Urgență privind contribuția de solidaritate aplicată companiilor a fost adoptată marți de Camera Deputaților cu un amendament propus de liberalul Alexandru Nazare. Amendamentul va obliga și OMV Petrom la plata acestei taxe.
Nazare spune despre amendamentul său că este menit să reglementeze „justa aşezare a sarcinii fiscale în plata contribuţiei de solidaritate, echitatea şi transparenta în piaţă”. El include noi activități care vor fi luate în considerare la calcularea cifrei de afaceri a companiei care provine din sectoarele vizate de taxa de solidaritate.
Astfel, amendamentul votat miercuri include în cifra de afaceri a companiilor echivalentul cantităților de mărfuri extrase sau produse anul trecut și anul acesta, dar care nu au fost vândute, și cele utilizate ca materie primă sau pentru consum propriu. Prețul luat în calcul nu va putea fi mai mic decât media cotațiilor internaționale de referință din 2022, respectiv 2023, explică cursdeguvernare.ro.
Parlamentarii au stabilit că prețul de vânzare către societățile afiliate nu poate fi mai mic decât media prețurilor de vânzare către persoanele neafiliate.
Dacă nu au existat vânzări către societăți afiliate, va fi folosită cotația medie de anul trecut la marfa respectivă de pe bursa internațională de referință. În cazul vânzărilor către societăți neafiliate, va fi luat în considerare prețul real.
Susținătorii amendamentului susțin că unele companii sunt discriminate pentru că au toată afacerea pe un singur CAEN, în timp ce alte companii au mai multe activități pe CAEN-uri multiple.
Și? Dacă pleacă ,cine pierde? Noi romanii, Siigur nu. Cât de hrăpăreți sunt! Dați și Sarea și Hidroelectrica și vom păți mai rău. Ei cu profitul noi cu pierderile. Nu pleacă și Eo-n? Dar ceilalți străini ,nu vor sa ne lase sa exploatam noi siguri resursele? Sa “ pierdem “ noi.
DUTEEEEEEE ,DACA NU CUMVA MITUITI IAR UN POLITICIAN SA VA PUPE IN FUND.