Comisia Europeană cumpără Remdesivir pentru 500.000 de pacienți

de: Cristian ZAVASTIN
13:57, 08 oct. 2020

Comisia Europeană a semnat, joi, un acord cadru cu compania americană Gilead pentru achiziția a 500.000 de scheme de tratament cu Remdesivir, cu posibilitatea de achiziție a unei cantități suplimentare de alte 500.000 scheme de tratament.

Medicamentul va fi distribuit statelor membre, Marii Britanii, dar și altor state candidate pentru aderarea la UE (Albania, Republica Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Kosovo și Bosnia și Herțegovina), potrivit unui comunicat de presă.

„Astăzi asigurăm accesul la Remdesivir pentru tratamentul a până la 500.000 de pacienți care au nevoie.  Prin achizițiile comune ale UE, dăm posibilitatea țărilor din întreaga Europă să își unească forțele și să obțină acces la echipamente și medicamente vitale. Suntem întotdeauna mai puternici împreună și aceasta este solidaritatea europeană în acțiunea împotriva COVID-19.”, a declarat Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate și siguranță alimentară.

Criza aprovizionării cu Remdesivir

Mai multe state europene se confruntă cu o criză în aprovizionarea cu antiviralul Remdesivir, stocurile lor fiind pe sfârşite în timp ce numărul noilor cazuri de COVID-19 şi cel al spitalizărilor cresc, iar SUA au cumpărat pentru vara care a trecut cea mai mare parte a producţiei acestui medicament al companiei americane Gilead.

Studiile au relevat că Remdesivirul reduce durata de spitalizare în cazurile severe de infectare cu noul coronavirus.

Societatea Gilead şi extins capacitatea de producţie şi susține că poate satisface cererea de Remdesivir din SUA, estimând totodată că în luna octombrie va putea de asemenea să acopere nevoia la nivel global, chiar în eventualitatea unor viitoare valuri de COVID-19.

În România mai există doar 4.000 de doze de Remdesivir

Ministrul Nelu Tătaru a vorbit despre cât Remdesivir mai este în România, dar şi despre planul țării în momentul în care vom rămâne fără medicamentul folosit în tratarea COVID-19.

Ministrul Sănătății a explicat faptul că, în aceste momente, în România mai există doar 4000 de doze de medicament, dar dă asigurări că medicii pot folosi şi alte scheme de medicamentaţie în contextul în care tara traversează o perioadă dificilă

Remdesivir nu este singurul medicament pe care medicii îl administrează

Conform declaraţiilor ministrului, Remdesivir nu este singurul medicament pe care medicii îl administrează în tratarea pacienţilor care au fost infectaţi cu coronavirus. Dacă de la începutul lunii iulie, până acum, medicii au folosit aproximativ 11.000 de doze, în momentul de faţă, în România mai există doar 4.000 de doze, susţine Tătaru:

„Este un tratament care se dă pentru formele medii-severe. Se dă în stadiu incipient, un tratament de cinci zile, în general celor care sunt în terapie intensivă. Completăm tratamentul cu hidroxiclorochină, Kaletra sau completându-se ulterior cu tot ce înseamnă imunomodulatoare, anticoagulante, dexametazone, precum şi alte antivirale”, a spus Nelu Tătaru.

România nu va rămâne fără medicamentele care se folosesc în tratarea COVID

Ministrul Nelu Tătaru a dat asigurări că, odată ce vom rămâne fără Remdesivir, în depozitele din ţară se află alte tratamente care ajuta la tratarea virusului. Începând de săptămâna viitoare, în depozitele românești vor intra peste 200.000 de tablete de favipiravir, un antiviral care împiedică replicarea virusului din Wuhan

”Nu avem un tratament specific coronavirus, avem un tratament general antiviral, care poate ameliora evoluţia unei boli, dar nu avem acel tratament minune care să oprească această boală. Folosim tot ce se foloseşte la nivel mondial, în contextul în care avem criza pe care o avem la nivel mondial când vorbim de Remdesivir”, a arătat Nelu Tătaru.

În altă ordine de idei, Nelu Tătaru a anunţat că România va încheia un contract cu firma producătoare de medicamente, iar în ţară, în Octombrie vor ajunge peste 12.000 de doze de Remdesivir. Dacă dozele utilizate până acum au fost donaţie de la Comisia Europeană, cele 12.000 de doze contractate acum sunt contracost.