Comisia Europeană cere vaccinare antigripală timpurie
Comisia Europeană cere vaccinare antigripală timpurie. Statele Uniunii Europene ar trebui să lanseze campanii de vaccinare antigripală mai devreme în acest an. Asta pentru a reduce riscul apariției epidemiilor simultane de Influenza și Covid-19 la toamnă, transmite Comisia Europeană.
Campaniile de vaccinare antigripală încep, de obicei, în toamnă, însă acum este recomandat să înceapă chiar din anotimpul cald. Oficialii europeni se tem că spitalele pot fi copleșite de o creștere a pacienților, așa cum s-a întâmplat în vârful epidemiei din Europa, în martie și aprilie, conform BBC.
Comisia Europeană cere vaccinare antigripală timpurie: Mai puține cazuri în spitale
Executivul european dorește să prevină riscul ca spitalele să fie din nou copleșite de o creștere a pacienților, așa cum s-a întâmplat la apogeul pandemiei COVID-19 din Europa în martie și aprilie.
„Focarele simultane de gripă sezonieră și COVID-19 ar pune o presiune considerabilă asupra sistemelor de sănătate”, se arată într-un document care listează acțiunile necesare pentru pregătirea pentru un posibil al doilea mare val de COVID-19 în toamnă.
Prin acest document a solicitat guvernelor UE să prezinte vaccinarea împotriva gripei în vară. Oamenii din Europa obțin, de obicei, vaccinurile de gripă anuală în toamnă.
Statele membre au cerut și un buget mai mare pentru vaccinuri împotriva gripei. Chiar în această săptămână, experții britanici au avertizat că un al doilea val Covid-19 din timpul iernii ar putea fi chiar mai mortal decât primul. Aproape 200.000 de europeni au murit din cauza infecției cu coronavirus.
De asemenea, a solicitat statelor să testeze mai multe persoane pentru infecțiile cu coronavirus și să creeze sisteme eficiente de urmărire a contactelor.
Comisia dorește ca guvernele să utilizeze aplicații de urmărire a contactelor care sunt interoperabile peste granițele UE. În acest stadiu, numai zece din cele 27 de state din UE au lansat astfel de cereri.
Aditivii de vaccin pot spori flexibilitatea imunității, cu implicații pentru gripă și SARS-CoV-2
Un aditiv de vaccin cunoscut sub numele de adjuvant poate spori răspunsurile la un vaccin care conține virusul gripal H5N1, astfel încât atât elementele vechi ale răspunsului imun sunt consolidate, potrivit rezultatelor unui studiu Emory Vaccine Center.
Rezultatele au implicații asupra efortului de a dezvolta vaccinuri împotriva tulpinilor multiple de gripă, precum și a presiunii actuale pentru vaccinurile împotriva SARS-CoV-2. Studiul Emory a fost un test al ceea ce se întâmplă atunci când organismul vede ceva nou – spre deosebire de vaccinarea antigripală sezonieră, care afectează adesea aceleași celule de memorie B pe care sistemul de imunitate s-a bazat în anii trecuți.
Studiul oferă îndrumări cu privire la modul în care adjuvanții ar putea face parte dintr-un vaccin antigripal „universal” propus, care vizează protejarea oamenilor împotriva unei varietăți mai largi de tulpini de gripă. În plus, proiectanții de vaccinuri iau în calcul modul de a optimiza răspunsurile imune împotriva SARS-Cov-2, pe care puțini le întâlniseră înainte de 2020.
Rezultatele sunt programate pentru publicare în Proceedings of the National Academy of Sciences.
„Am văzut că un adjuvant face posibilă implicarea eficientă atât a memoriei, cât și a celulelor B naive, extinzând repertoriul răspunsului imunitar la anticorp la gripă”, spune primul autor Ali Ellebedy, care a făcut studiul în timp ce era la laboratorul lui Rafi Ahmed, la Emory Vaccine Center.