Comisia Europeană anunță oficial oprirea importurilor de petrol din Rusia
Uniunea Europeană a anunțat miercuri cel de al șaselea său pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care vizează și stoparea importurilor de petrol, într-un mod ordonat, în următoarele șase luni, potrivit președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Noile măsuri împotriva Rusiei, anunțate în sesiunea plenară de la Strasbourg, vizează patru tipuri de sancțiuni.
Noile măsuri anunțate de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen
* Sancționarea ofițerilor militari de rang înalt și a altor persoane acuzate de crime de război la Bucha, dar și a responsabililor pentru asediul asupra orașului Mariupol.
* Excluderea din Swift a celei mai mari bănci rusești, Sberbank.
* Interzicerea în statele membre UE a trei mai radiodifuzori din Rusia care „amplifică minciunile lui Putin”.
„Să fim clari: nu va fi ușor. Unele state membre sunt puternic dependente de petrolul rusesc. Dar trebuie pur și simplu să lucrăm la asta. Propunem acum o interdicție asupra petrolului rusesc. Aceasta va fi o interdicție completă de import pentru tot petrolul rusesc, pe mare și prin conducte, brut și rafinat.
Ne vom asigura că vom elimina treptat petrolul rusesc într-un mod ordonat, într-un mod care să ne permită nouă și partenerilor noștri să ne asigurăm rute alternative de aprovizionare și să minimizăm impactul asupra piețelor globale.
Acesta este motivul pentru care vom elimina treptat aprovizionarea cu țiței din Rusia în termen de șase luni și cu produse rafinate până la sfârșitul anului. Astfel, maximizăm presiunea asupra Rusiei, minimizând în același timp daunele colaterale pentru noi și partenerii noștri”, a spus Ursula von der Leyen.
Ungaria nu va susţine un embargo pe petrolul rusesc
Decizia Ungariei este una extrem de concisă. Oficialii de la Budapesta au spus răspicat că țara este dependentă de importurile de petrol şi gaze naturale din Rusia. Din aceste considerente, Ungaria nu dorește să impună un embargo total Rusiei.
„Poziția maghiară cu privire la orice embargo pe petrol și gaze nu s-a schimbat: nu îi sprijinim. Alte țări nu sunt încă acolo și cred că trebuie respectat. În cazul gazelor, de exemplu, nici noi nu am fi pregătiți”, spune Kovács,purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Budapesta.
Germania nu poate rămâne fără gazele naturale din Rusia
O altă problemă pentru Uniunea Europeană este prezentată şi de poziţionarea Germaniei care nu poate rămâne fără gazele naturale din Rusia. Germania este motorul economiei Uniunii Europene, iar întreaga industrie nemțească se bazează pe importurile din Rusia.
În acest context, oficialii de la Berlin au declarat în repetate rânduri că sunt dispuși chiar să plătească în ruble rusești pentru a menține lanțul de aprovizionare activ. Totuși, în cursul zilei de marți oficialii nemți au declarat că vor susține un embargo rusesc dacă decizia va fi luată la nivel înalt.
Vă mai aducem aminte faptul că Rusia a declarat în repetate rânduri că va impune țărilor importatoare plată în ruble rusești pentru a menține valoarea monezii la un ridicat. Decizia a fost privită cu reticiență de Occident care a declarat că nu va accepta acest tip de șantaj. Oricum, într-un semnal de forță, Rusia a oprit alimentarea cu gaze naturale către Polonia și Bulgaria, cele două țări acuzând la rându-le un șantaj din partea Kremlinului.