Comisia Europeană a semnat un contract pentru un tratament care ar putea înlocui vaccinarea împotriva COVID-19
Un contract semnat joi de către Comisia Europeană ar putea înlocui vaccinarea împotriva COVID-19. Astfel spus, oficialii menţionează faptul că acest contract a fost semnat cu firma Glaxo Smith Kline care ar putea furniza un tratament revoluţionar cu anticorpi monoclonali.
Tratamentul este dezvoltat în colaborare cu VIR Biotechnology şi nu este singură încercare de a înlocui vaccinarea împotriva COVID-19. De exemplu, în Israel există deja intenţia efectuării unor experimente cu mai multe pastile.
Vaccinurile împotriva COVID-19 ar putea fi înlocuite de un tratament revoluţionar, susţine Comisia Europeană
În cursul zilei de joi, 29 iulie 2021, Comisia Europeană a semnat un contract-cadru pentru achiziţionarea unui tratament furnizat de compania Glaxo Smith Kline. Terapia experimentală cu anticorpi monoclonali este dezvoltată în colaborare cu VIR Biotehnology. Contractul încheiat face parte dintr-o serie de mai multe contracte, Comisia Europeană luându-și angajamentul unui portofoliu care cuprinde cinci tratamente promiţătoare:
„În strategia noastră de combatere a COVID-19 ne-am angajat să dispunem de cel puțin trei noi tratamente autorizate până în luna octombrie. În prezent, încheiem un al doilea contract-cadru care le oferă pacienților tratamente cu anticorpi monoclonali. Pe lângă vaccinuri, schemele de tratament sigure și eficace vor juca un rol esențial în revenirea Europei la o nouă normalitate”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.
Ce reprezintă tratamentul invocat de Comisia Europeană
Comisia Europeană afirmă faptul că mai multe studii arată că un tratament timpuriu poate reduce numărul de pacienţi care ajung în stare gravă după ce se infectează cu COVID-19. Anticorpii monoclonali sunt proteine concepute în laborator care imită capacitatea sistemului imunitar de a combate coronavirusul. Aceștia se prind de proteina spike și blochează astfel legătura virusului cu celulele umane.
Comisia Europeană a încheiat aproape 200 de contracte pentru diferite contramăsuri medicale, în valoare de peste 12 miliardede euro.
„În temeiul contractului-cadru actual cu Glaxo Smith Kline, statele membre pot achiziționa sotrovimab (VIR-7831) dacă și atunci când este necesar, după ce au primit fie o autorizație de utilizare de urgență în statul membru în cauză, fie o autorizație (condiționată) de punere pe piață la nivelul UE din partea Agenției Europene pentru Medicamente”, se mai arată în comunicatul CE.
Israel testează o pastilă care poate preveni infectarea cu COVID-19
Pe de cealaltă parte, Israelul testează o pastilă care ar putea preveni infectarea cu COVID-19. Conform datelor publicate de oficiali, la test vor participa 24 de persoane care vor ingera pastilele menţionate. Jumătate dintre aceștia vor lua câte o pastilă, iar cealaltă jumătate vor consuma două astfel de medicamente. Condiţia de participare la studiul clinic este aceea ca persoanele să nu fi fost vaccinate în prealabil.
Experimentele vin într-un context dificil la nivel mondial. Multe state sunt alertate de numărul mare de persoane care se infectează. La baza infectării stă tulpina Delta COVID-19 care este, conform specialiștilor, o variantă cu transmitere mai rapidă decât tulpinile precedente.
În mai multe state au fost deja luate mai multe restricții. De exemplu SUA reintrodus recomandarea purtării măștii de protecție în spațiile publice. Măsura este valabilă și pentru persoanele vaccinate dar și pentru cele nevaccinate.