Comisia Europeană a făcut anunțul. Circa 75 de milioane de euro vor fi alocați pentru producătorii agricoli din România afectați de secetă
Marţi, 6 decembrie 2022, Comisia Europeană a adoptat o schemă în valoare de aproximativ 75 de milioane de euro pentru România. Schema în cauză este destinată producătorilor agricoli pentru pagubele suferite de pe urma secetei din 2021 şi 2022. Anterior, și ministrul Agriculturii, Petre Daea, a venit cu o reacție în acest sens.
Potrivit executivului comunitar, bugetul total este de 365,6 milioane de lei, iar măsura vizează producătorii de grâu, seara, orz, ovăz şi rapita care au fost afectaţi direct de secetă. Pentru a primi aceste despăgubiri, producătorii agricoli trebuie să fi pierdut peste 30% din culturi din cauza secetei.
Comisia Europeană a făcut anunțul. Circa 75 de milioane de euro vor fi alocați pentru producătorii agricoli din România afectați de secetă
Despăgubirile vor apărea sub formă de granturi directe, proporţionale cu pagubele suferite. Dacă agricultorii au pierdut complet culturile, ar putea primi un ajutor de aproximativ 305 euro, echivalent la 1.500 de lei, pe hectar, fără a depăşi 40% din costurile eligibile. Schema respectivă se va derula până la 31 decembrie 2022.
Schemă a fost aprobată în temeiul cadrului temporar de criză pentru ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 23 martie 2022 în baza articolului 107 alineatul (3) literă (b) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene şi modificat ulterior la 20 iulie 2022 şi la 28 octombrie 2022.
Potrivit Comisiei, schema este necesară pentru producătorii agricoli din România pentru pierderile suferite din cauza secetei. Mai mult, Comisia a ajuns la concluzia că schema nu va avea efecte negative asupra competiţiei şi comerţului în Uniunea Europeană.
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, despre despăgubirile pentru culturile agricole
În acest sens, s-a pronunţat şi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea. Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a declarat că despăgubirile la culturile agricole afectate de secetă, însămânţate în toamna anului trecut, vor fi plătite fermierilor până la sfârşitul anului. Acesta a mai precizat că se lucrează la inventarierea suprafeţelor calamitate pentru porumb şi floarea-soarelui
Petre Daea a menţionat că fermierii vor primi banii până la finele acestui an, doar pentru culturile care au fost semănate în toamnă.
„Am elaborat şi am pus în mişcare un act normativ pentru despăgubirea la culturile agricole care au fost semănate în toamna anului agricol 2021. Am prevăzut o sumă importantă în bugetul Ministerului Agriculturii, cu aprobarea Guvernului, validată prin rectificare bugetară, în aşa fel încât să dăm până la sfârşitul anului despăgubirile la culturile semănate în toamnă. Fermierii vor primi banii, până la finele acestui an, doar pentru culturile care au fost semănate în toamnă. Pe de altă parte, acum facem inventarierea suprafeţelor calamitate la culturile de primăvară, la porumb şi la floarea-soarelui. Trebuie să vedem care este suprafaţa, gradul de afectare, evaluăm şi decidem în funcţie de situaţia dată”, a subliniat Petre Daea.
Potrivit ministrului Agriculturii, fondul prin care se vor susţine riscurile va fi alimentat din trei surse principale, adică din contribuţia femierilor, din alocări bugetare şi din fonduri europene. În momentul în care Rusia și-a suspendat participarea la acordul Mării Negre, Cotaţiile la grâu au crescut cu peste 5%, iar cele de porumb cu 2%.
Aşadar, având în vedere aceste considerente,UE a aprobat despăgubiri de circa 75 de milioane de euro pentru producătorii agricoli dn România afectaţi de secetă.