Comisia Europeană a dat verdictul în cazul premierului ceh, Andrej Babis

de: ifrimalex08@gmail.com
14:04, 25 apr. 2021

Premierul ceh, Andrej Babis, a intrat în viziorul Comisiei Europene pentru dublul rol pe care îl are. Miliardarul Andrei Babis este responsabil politic şi om de afaceri. Oficialii Comisiei Europene susţin că la mijloc ar exista un conflict de mari interese. Andrej Babis este al cincilea cel mai important om din Cehia, ca proprietar al holdingului.

Andrej Babis se apără şi susţine că a transferat proprietatea asupra holdingului unor două fonduri financiare în anul 2017, atunci când activa ca ministru al Finanţelor. Acest transfer a fost făcut pentru a se conforma unei legi de anticorupţie elaborată în conformitate cu interesele sale şi denumită „Legea Babis”.

Au apărut dovezi cum că Andrej Babis încă ar fi proprietarul firmelor

Cei de la Comisia Europeană a ajuns la concluzia că Andrej Babis este încă proprietarul de drept a firmelor. Conform oficialilor comisiei „Babis exercită în prezent o influenţă decisivă asupra fondurilor fiduciare”. Exercitarea imparţială şi obiectivă a funcţiilor sale de către Babis (…) a fost compromisă, pentru că el era implicat în decizii ce vizau de asemenea grupul Agrofert”, a subliniat Comisia.

Andrej Babis îşi menţine afirmaţia şi neagă acuzaţiile Comisiei Europene.

„Societăţile grupului nu ar fi trebuit să primească subvenţii. Toate ajutoarele şi subvenţiile acordate după februarie 2017, dată la care Babis a transferat proprietatea asupra Agrofert către fondurile fiduciare, sunt considerate ilegale, potrivit raportului.

Babis a negat într-un tweet orice conflict de interese, estimând că auditul este unul „internaţional şi manipulat”.

„M-am conformat întotdeauna legii”, a afirmat el.

Ivan Bartos, liderul Partidului Piraţilor a interveni şi el în acest conflict

Ivan Bartos, liderul Partidului Piraţilor (anti-sistem) , acesta a declarat cum că Andrej Babis ar trebui să-i ceară Agrofert să-i înapoieze statului şi contribuabililor anumite subvenţii. „Potrivit analiştilor noştri, este vorba de 20 de miliarde de coroane” (774 de milioane de euro), a afirmat într-un tweet Ivan Bartos, al cărui partid îl devansează pe cel al lui Babis şi ar putea, potrivit sondajelor, să-l învingă în alegerile legislative prevăzute în octombrie.

Raportul Comisiei Europene pregătesc o nouă lovitură pentru Andrej Babis, popularitatea acestuia fiind într-o continuă scădere în statul ceh, una dintre principalele motive ar fi din cauza crizei de Covid-19 , gestionarea haotică pe care a avut-o.

Armenia a rămas fără premier

Premierul Armeniei,Nikol Paşinian, a anunţat în decursul acestei zi că renunţă la funcţie, numai că va continua până în luna iunie pentru că atunci vor fi alegerile legislative. Nikol Paşinian îşi doreşte să scoată ţară din criză politică în care se află.

„Demisionez astăzi din postul meu de premier” înainte de alegeri, a anunţat şeful guvernului armean pe pagina sa de Facebook.

Ce măsuri au fost luate după conflictul din Nagorno-Karabah

După ce Pașinian a convocat o comisie pentru alegerile legislative pe data de 20 iunie pentru obţinerea unui nou mandat, acum se confruntă cu o criză gravă politică după înfrângerea suferită de Armenia în fața Azerbaidjan în conflictul din Nagorno-Karabah. Această zonă se afla pe teritoriul celor de la Azerbaidjan dar majoritatea populaţiei sunt armeni.

Conflictul a început în urmă cu mai bine de jumătate de an în urmă, în septembrie 2020. Cele două ţări s-au luptat pentru această zonă timp de 44 de zile care s-a încheiat pe 10 noiembrie. Totul s-a terminat prin semnarea unui acord de încetarea focului girat de Moscova.