Comisarul Mihai Untaru vorbește despre cazul fetei incendiate: „Trebuie identificată mașina cu care a fost adusă victima“

de: Cristian ZAVASTIN
15:16, 05 nov. 2020

Detectivul criminalist Mihai Untaru, comisar-șef în rezervă, vorbește despre cazul fetei incendiate pe un câmp din Giurgiu.

A trecut aproape o săptămână de la descoperirea macabră de pe un câmp din Giurgiu. O femeie cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani, cum după au consemnat anchetatorii în urma celor constatate de medicii legiști, a fost ucisă și introdusă într-un geamantan de culoare mov, pe care autorul faptei l-a incendiat.

Mihai Untaru susține că în prezent, oamenii legii trebuie să găsească și să identifice cu precizie mașina care a staționat acolo.

„Cred că polițiștii au identificat mașina, dar probabil e nevoie să o caute în zona europeană. În acest caz, există două variante: victima fie a fost transportată dinspre Giurgiu, adică de peste graniță, de la bulgari, ori dinspre București înspre Giurgiu, cu ieșirea lui pe la Giurgiu. E o muncă titanică de selecție a acelor fragmente de înregistrări”, a declarat Mihai Untaru.

Comisarul Mihai Untaru: „A existat o legătură foarte apropiată între aggressor și victimă“

Comisarul șef a atras atenția asupra faptului că victima poate să fie o persoană dispărută voit sau nu, de ani de zile, nu neaparat de două-trei zile sau de o lună. De asemenea, poate proveni și din străinătate.

„Înțeleg că în spațiul public a apărut ideea că ar fi fost goală de la brâu în jos. Asta poate duce la ideea că între ei a existat o legătură foarte apropiată, fie ea a fost în spațiul lui intim, fie el în spațiul ei. Deci există o legătură de cauzalitate, o legătură strânsă”, a precizat Mihai Untaru.

ADN-ul este piesa care poate duce la rezolvarea cazului

Comisarul este de părere că ADN-ul victimei va oferi răspunsul la mai multe întrebări.

„Corpul victimei va da suficient de multe informații care pot duce la niște informații privind raportul dintre ei doi. După aceea e o muncă de căutare în toate bazele de date. Probabil că ADN-ul va fi transmis și vecinilor noștri bulgari. Nu poți să știi. O ipoteză poate să fie că nu e de la noi, nici din Bulgaria, ci din Cipru. Poți să iei în calcul și faptul că din Bulgaria se poate trece foarte bine la sârbi”, a mai spus Mihai Untaru.

Se apelează la baza de date internațională de persoane dispărute

Comisarul ia în calcul și variant ca victim să nu fie de cetățenie română.

„Există o bază a disparițiilor europene, la care România este conectată, dar disparițiile voluntare nu pot fi consemnate decât cu titlul de simplă informație. Probabil că se va face o comparație a ADN-ului cu tot ce înseamnă baze europene de ADN, fiecare țară având biblioteca de date. Pe de altă parte, în biblioteca de date nu apar decât patru categorii de persoane.

Părerea mea e că munca lor se duce acum pe identificare a ceea ce înseamnă traseu și mașină. Plecând de la asta, se poate ajunge la victimă. Fie de la victimă la autor sau de la autor la victimă, se poate să avem un rezultat”, a menționat Mihai Untaru.