Comisarul european al României, audiat în PE. Roxana Mînzatu a fost nevoită să ofere explicații
Comisarul european desemnat al României, Roxana Mînzatu, a fost întrebată marţi, în cadrul audierii din Parlamentul European, ce crede despre titulatura portofoliului pe care îl va ocupa dacă va fi validată, cum poate consolida programul Erasmus şi, de asemenea, a trebuit de asemenea să ofere explicaţii despre legalitatea extinderii casei de la Braşov în care a crescut şi pe care a achiziţionat-o în 2009.
Problema titulaturii viitorului portofoliu al Roxanei Mînzatu, propusă pentru postul de vicepreşedinte executiv al CE pentru „Oameni, competenţe şi pregătire”, a fost abordată de preşedinta Comisiei pentru ocuparea forţei de muncă (EMPL) din PE, Li Anderson, care a deplâns faptul că acesta nu include termenul de locuri de muncă.
Un eurodeputat din grupul Partidului Popular European (PPE), polonezul Bogdan Zdrojewski, a atras şi el atenţia că educaţia nu face parte din titulatura portofoliului, deşi acest lucru s-ar fi impus. De asemenea, eurodeputata Leila Chaibi, din grupul Stângii, a întrebat-o pe Roxana Mînzatu dacă şi-ar dori ca drepturile sociale şi ocuparea forţei de muncă să fie incluse în portofoliu.
Roxana Mînzatu a spus că este deschisă la orice schimbare în titlul portofoliului
Roxana Mînzatu a spus că este deschisă la orice schimbare în titlul portofoliului dar nu poate decide de una singură în această privinţă. Pe de altă parte, a spus ea, „aş vrea ca munca să vorbească pentru mine”.
În cadrul audierilor, Roxana Mînzatu a promis să facă programul Erasmus mai accesibil, amintind că şi ea s-a numărat printre studenţii care a câştigat o bursă şi nu şi-a permis cazarea.
„Vreau să facem Erasmus mai puternic prin obiectivele pe care ni le propunem. Erasmus va fi mai solid în viitorul cadru financiar multianual, vă promit acest lucru”, a spus ea.
Comisarul european desemnat al Românei a promis să facă mai mult şi pentru recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale la nivel european. „Intenţia mea este să lucrez cu fiecare stat bilateral pentru a obţine angajamentul lor în obiectivul unei Uniuni a Competenţelor”, a comunicat Roxana Mînzatu.
Întrebată de eurodeputata spaniolă Dina Riba i Giner, originară din Catalonia şi membră a grupului Verzilor, cum poate fi promovat multilingvismul la nivel european, Roxana Mînzatu a subliniat că este o susţinătoarea a multilingvismului şi, din perspectiva sa, este nevoie să utilizăm tehnologia pentru a învăţa noi limbi străine.
Comisarul desemnat a pledat pentru stimularea mobilităţii muncitorilor
În acelaşi timp, comisarul desemnat a pledat pentru stimularea mobilităţii muncitorilor şi a spus că printre priorităţilor sale se numără şi o iniţiativă în acest sens.
În opinia ei, la nivel european trebuie comunicat mai clar în materie de competenţe.
„Pot să vă spun că vreau ca formarea profesională la nivel european să fie consolidată, să avem o dimensiune europeană şi diplomele să fie recunoscute. E important să precizăm că putem stimula mai bine înscrierea la formarea profesională nu doar prin Erasmus, ci şi prin fondurile de coeziune”, a punctat ea în timpul audierilor.
O altă problemă despre care a fost întrebată Roxana Mînzatu a fost ce intenţionează să facă pentru a face mai atractive carierele cadrelor didactice.
„Totul începe de la profesori. Şi Comisia viitoare va pune accentul pe acest subiect. Trebuie să cooperăm cu statele membre pentru a ameliora condiţiile de lucru ale profesorilor. Avem criză de personal în rândul profesorilor în 24 de state membre”, a atras ea atenţia, angajându-se să folosească în acest sens şi instrumente precum Semestrul European.
Problema casei din Brașov
Eurodeputata germană Sabine Yerheyen a întrebat-o pe Roxana Mînzatu dacă şi-a cumpărat o casă şi i-a dublat suprafaţa fără autorizaţia Ministerului Culturii şi cum vede faptul că doreşte să fie validată pentru acest portofoliu în condiţiile în care nu protejează nici măcar patrimoniul cultural din propria ţară.
Mînzatu a explicat că a cumpărat casa de 60 de metri pătraţi în care a locuit până la 17 ani din centrul vechi al Braşovului în 2009 pentru a o moderniza, întrucât era într-o stare puternică de degradare. Ea le-a spus eurodeputaţilor inclusiv faptul că a dormit împreună cu mama ei în acelaşi pat până la vârsta de 17 ani în acest imobil, care avea un acoperiş prin care curgea apa.
Ea a recunoscut că locuinţa are acum o suprafaţă de 120 metri pătraţi şi trei dormitoare, dar susţine că imobilul nu este monument istoric şi că deţine un document de la Ministerul Culturii care atestă acest lucru.
„În două documente, unul din 2011 şi unul de ieri (luni – n.r.) emise de Ministerul Culturii se menţionează că această casă în care am locuit toată viaţa nu este un monument istoric”, le-a spus Roxana Mînzatu eurodeputaţilor.
Problema legalităţii extinderii casei din Braşov a fost abordată şi de eurodeputatul danez Hanne Dahl care a întrebat-o şi dacă este angajată în susţinerea statului de drept.
„Am fost mereu o susţinătoare a statului de drept”, a dat asigurări Roxana Mînzatu, care a afirmat în acelaşi timp că nu răspunde pentru măsurile împotriva statului de drept luate la un moment de un guvern al PSD, deşi făcea parte din partid la acel moment.