Comisarii de mediu se întâlnesc cu administratorii asociațiilor de proprietari din Iași în cadrul campaniei de informare privind colectarea selectivă

de: Raluca COSTIN
02:00, 26 aug. 2023

O nouă campanie de informare cu privire la colectarea selectivă se va desfășura în Iași. Comisarii Gărzii de Mediu se întâlnesc cu administratorii asociațiilor de locatari pentru a discuta, întrucât Iașul nu a ajuns la procentul impus de Uniunea Europeană, privind colectarea selectivă

Comisarii Gărzii de Mediu Iași au demarat o campanie de informare cu privire la colectarea selectivă. Aceștia se vor întâlni cu administratorii asociațiilor de locatari pentru a le explica avantajele colectării selective, iar aceștia vor transmite mai departe locatarilor ce presupune și de ce trebuie să facă acest lucru.

„Noi recuperăm, dar greu, procentul impus, privind colectarea selectivă. Trebuie să ajungem la 50 la sută, deci trebuie să creștem gradul de colectare selectivă. Acum suntem la 15 la sută, procent din masa totală de deșeuri. Vom discuta cu administratorii, președinții asociațiilor de locatari despre asta și sperăm că le vor transmite informațiile cetățenilor. Noi putem intra în infringement și vom plăti niște amenzi de nu vom ști de unde să scoatem banii. Facem verificări în continuare pentru că mai avem probleme cu cetățenii care poluează mediul”, susține Gheorghe Bacușcă, comisar șef al Gărzii Naționale de Mediu-Comisariatul Județean Iași.

O companie asemănătoare a fost desfășurată cu preoții din Iași.

Amenzi de peste jumătate de milion de lei, aplicate de Garda de Mediu

Garda de Mediu Iași a aplicat 62 de amenzi și 61 de avertismente în anul 2023. Valoarea sancțiunilor este de 591.100 de lei. De asemenea, anul acesta s-au făcut 37 de plângeri penale și au fost desființate 3 lucrări. În domeniul poluării generate de depășirile la indicatorul PM10 au fost aplicate amenzi în valoare de 131.500 de lei și 9 avertismente. O lucrare a fost desființată și au fost înaintate către organele de cercetare 4 sesizări penale.

„Sunt situații când aceste poluări se fac intenționat, iar numărul sesizărilor penale este mare, din păcate. Incendiază deșeuri, le îngroapă, le aruncă pe câmp în zone neamenajate corespunzător pentru depozitarea deșeurilor. Am început și campania națională de verificare a primăriilor și sfătuim cetățenii să trimită reclamațiile ce le putem verifica, avem atribuții în acest sens”, susține Gheorghe Bacușcă.

Campanie de informare privind colectarea selectivă la Iași

A crescut cuantumul amenzilor pentru cei care îngroapă deșeurile sau le elimină în spații neautorizate, fapte care se constituie ca infracțiuni. Astfel, începând cu data publicării în Monitorul Oficial, respectiv 7 aprilie 2022, incendierea sau îngroparea deșeurilor constituie infracțiuni și se vor pedepsi cu închisoare de la 3 la 5 ani. În plus, a fost definită în lege acțiunea de abandonare a deșeurilor pentru care există o sancțiune contravențională atât pentru persoane fizice, cât și pentru cele juridice – amendă de la 10.000 la 20.000 de lei pentru persoane fizice și de la 50.000 la 70.000 de lei pentru cele juridice. Astfel, Garda de Mediu a intensificat controalele.

De asemenea, instituția derulează o campanie de informare cu administratorii asociațiilor de locatari.