Comerțul cu diamante rusești, viitoarea țintă a criticilor lui Volodimir Zelenski 

de: Carmen Ciobanu
12:59, 31 mart. 2022

Comerțul cu diamante rusești va fi cu siguranță ținta criticilor pe care Zelenski le va lansa la adresa Belgiei când se va adresa joi parlamentului de la Bruxelles. Cu toate că petrolul și gazele rusești cumpărate de europeni finanțează în mod indirect războiul purtat de Rusia în Ucraina într-o mai mare măsură, Zelenski nu își va permite să ignore comerțul cu pietre prețioase din Rusia.

În ultimul pachet de sancțiuni, Uniunea Europeană a interzis exportul mai multor bunuri de lux, inclusiv a diamantelor, către Rusia. Dar, politicienii și activiștii cer că Uniunea Europeană să ia și mai multe măsuri.

Cercetătorul Hans Merket a explicat că reputația este foarte importantă în industria diamantelor

Comerțul cu diamante rusești, țintă a criticilor lui Vladimir Zelenski

Comerțul cu diamante rusești, pe lista criticilor preşedintelui ucrainean la adresa Uniunii Europene. Volodimir Zelenski și-a construit o reputație impresionantă cu privire la abordarea unor adevăruri incomode pentru europeni, inclusiv atunci când i-a acuzat pe germani că favorizează afacerile cu Rusia în detrimentul principiilor etice și când l-a întrebat în mod direct pe prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, de care parte a războiului se situează.

În cazul Belgiei, parlamentarii se așteaptă ca președintele Zelenski să ia la țintă importurile de diamante neprelucrate din Rusia. Comerțul cu diamante rusești este în beneficiul companiei Alrosa, deținută parțial de statul rus.

În acest moment, Rusia este cel mai mare exportator de diamante neprelucrate din lume, anul trecut, exportând diamante în valoare de 1,8 miliarde de euro către a doua localitate ca mărime din Belgia, Antwerp, ceea ce face din acest oraș cea mai importantă destinație a exporturilor cu diamante rusești.

Majoritatea diamantelor rusești sunt extrase de compania Alrosa. Directorul executiv al acesteia Serghei Sergheevici Ivanov, și tatăl său, Serghei Borisovici Ivanov, un fost șef de cabinet al președintelui rus Vladimir Putin, sunt deja pe lista sancțiunilor americane, dar nu și pe lista Uniunii Europene.

În plus, SUA au limitat deja importurile de diamante rusești. În total, Alrosa a spus că a generat 4 miliarde de dolari din vânzarea de diamante în 2021.

„Rusia își obține banii din vânzarea de petrol și gaze, dar și din vânzarea de diamante. Nu vrem să finanțăm indirect bombardarea școlilor și spitalelor ucrainene”, a spus liderul grupului politic al verzilor din parlamentul belgian, Woulter De Vriendt.

Volodimir Zelenski și-a construit o reputație impresionantă cu privire la abordarea unor adevăruri incomode pentru europeni

Una dintre soluţii ar fi cooperarea cu Washingtonul

Activiștii iau în considerare acum și alte opțiuni internaționale pentru a ieşi din impas. Hans Merket, cercetător al unui ONG care militează pentru drepturile omului, a precizat că una dintre soluţii ar fi coordonarea interdicției importurilor de diamante cu Statele Unite.

Statele Unite ale Americii este o piață importantă de consum pentru diamante, sancțiunile pe care aceasta le-a impus împotriva importurilor rusești putând fi ocolite cu ușurință dacă sunt înlocuite cu importurile din India. În acest sens, dacă aliații transatlantici ar fi de acord cu o interdicție mai strictă a importului de diamante neprelucrate din Rusia, Moscova ar fi mult mai afectată decât în situația în care SUA și Belgia ar impune măsuri separate.

Cercetătorul Hans Merket a explicat că reputația este foarte importantă în industria diamantelor.

„Dacă clienții ar începe să cumpere mai puțin pentru că sunt conștienți că banii cu care achiziționează diamante rusești sunt folosiți pentru a finanța războiul, argumentul etic ar deveni rapid un argument economic”, a precizat acesta.

Până când astfel de măsuri coordonate în privința comerțului cu diamante rusești nu vor fi luate, preşedintele ucrainean Zelenski cel mai probabil nu va primi răspunsurile la care se așteaptă.

Comerțul cu diamante rusești este în beneficiul companiei Alrosa, deținută parțial de statul rus