Comercianții din Iași pot cere reducerea taxelor de la Primărie în starea de alertă. Veniturile la bugetul local au scăzut cu peste 180 mii lei în perioada pandemiei de COVID-19
Primăria municipiului Iași a decis să prelungească perioada prin care operatorii economici pot beneficia de reducerea taxelor și impozitelor datorate la bugetul local în perioada pandemiei de COVID-19. Operatorii care au solicitat reducerea taxelor pe perioada stării de urgență pot cere acest lucru și pe perioada stării de alertă. Aproape 60 de operatori economici au cerut acest lucru până în prezent de la Primăria municipiului Iași. Până acum, veniturile au scăzut cu peste 180 mii lei la bugetul local. Veniturile totale de până acum încasate în starea de urgență au fost de peste 454 mii lei
Municipalitatea ieșeană a decis prelungirea măsurilor economice pentru ajutorarea comercianților din oraș pe perioada stării de alertă cauzată de pandemia de COVID-19. În perioada în care a fost instituită starea de urgență, Primăria Iași a decis reducerea de la plata unor taxe și impozite a agenților economici din oraș. Aproape 60 de operatori economici au cerut reducerea taxelor de la municipalitate până în prezent.
Pe perioada stării de urgență (16 martie -15 mai 2020), impactul aplicării măsurilor fiscale asupra încasării taxei de autorizație de funcționare anuală a făcut ca la bugetul local sumele să fie diminuate cu 183 mii lei. Veniturile totale de până acum încasate în starea de urgență au fost de peste 454 mii lei. Anul trecut, încasările au fost de peste 684 mii lei.
Conform prevederilor hotărârii Consiliului Local, taxa pentru eliberarea/vizarea anuală a autorizației privind desfășurarea activității de alimentație publică s-au redus pe mai toate categoriile de activități. De exemplu, pentru restaurantele cu o suprafață de până în 500 mp taxa era de 4.238 lei. În perioada stării de urgență, taxa s-a redus până la 3.543 lei. Pentru baruri, taxa s-a redus de la 3.709 lei la 3.101 lei.
De asemenea, pentru restaurantele cu suprafața mai mare de 500 mp, taxa s-a redus de la 8.477 lei la 7.087 lei. Pentru baruri, taxa s-a redus de la 5.298 lei la 4.429 lei.
Numărul de autorizații emise de Primăria Iași pentru activități comerciale a fost de doar 682 până în luna mai
Dacă măsurile s-ar aplica și pe perioada stării de alertă, municipalitatea ieșeană a estimat o diminuare a veniturilor de pe urma acestei categorii de 262 mii lei. Până la data de 20 mai, la Primăria Iași au fost înregistrate 57 de solicitări de la persoanele juridice care au ca obiect de activitate acest tip de comerț pentru reducerea taxelor respective.
În plus, față de anul 2019, numărul autorizațiilor pentru activități de comerț și cele de alimentație publică a scăzut raportat la luna din calendar. În anul 2019 au fost emise 1990 autorizații pentru desfășurarea activităților de comerț. În anul 2020, până la data de 20 mai, au fost eliberate doar 577 astfel de avize. Pentru funcționarea spațiilor de alimentație publică au fost eliberate în anul 2019 un număr de 262 de avize. Până la 20 mai 2020 au fost eliberate 105 astfel de avize. Astfel, dacă în 2019 în total au fost eliberate 2.252 autorizații de funcționare, în anul 2020, până la data de 20 mai au fost eliberate 682 de avize.
Venituri de 12 mii lei din taxele de autorizare a serviciului de transport taxi în municipiul Iași
Situația nu a fost roz nici în ceea ce privește plata taxelor pentru autorizațiile de transport în regim taxi. Astfel, în perioada 16 martie – 14 mai (perioada stării de urgență) s-au achitat taxe de 12 mii lei. În aceeași perioadă s-au achitat alte taxe de 152 mii lei pentru servicii de transport persoane în municipiul Iași. Conform documentelor municipalității ieșene, doar trei operatori au depus certificatele pentru a beneficia de scutiri de taxe la impozitele locale. De asemenea, s-au redus taxele în municipiul Iași și pentru activitatea de publicitate. Conform municipalității, se estimează că încasările la bugetul local vor fi mult diminuate în trimestrul doi cu aproximativ 75 la sută, în trimestrul trei cu aproximativ 50 la sută, iar în cel de-al patrulea cu 25 la sută.