Comercianții de pește care vând din portbagaj în jurul piețelor din Iași, drastic sancționați. DSV a confiscat 400 de kilograme de pește. „Vindeau fără acte sanitar-veterinare” – FOTO
Comercianții care vând pește din portbagaj în jurul piețelor din Iași au fost drastic sancționați de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași. Specialiștii au aplicat amenzi în valoare de 21.000 de lei, iar în această perioadă continuă verificările în unitățile alimentare, cu ocazia sărbătorilor pascale
Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași a amendat comercianții ilegali de pește, care vând produsele direct din portbagaj, pentru că nu aveau documentele care atestau proveniența peștelui și nu vindeau cu actele obligatorii ce trebuiau obținute de la instituția de control. Specialiștii au confiscat 400 de kilograme de pește.
„Având în vedere că a fost dezlegare la pește și am intensificat controalele, am găsit nereguli în ceea ce privește comercializarea peștelui. În jurul piețelor agroalimentare erau persoane care comercializau pește din portbagaj, fără acte sanitar-veterinare care să ateste că vând în condiții optime sanitar-veterinare, dar nu o făceau. Comercianții au fost sancționați contravențional, cu amenzi în valoare de 21.000 de lei. Acțiunile au fost desfășurate împreună cu Inspectoratul de Poliție Iași. Alte nereguli au fost depistate la magazinele alimentare și în piețe, unde producătorii expun marfa. Au primit avertismente, dar vor fi controlați din nou, dacă nu au respectat măsurile impuse”, susține Gabriel Ciobanu, director DSVSA Iași. Mafia peștelui face ravagii în Iași.
Comercianții din piețele din Iași, verificați de DSVSA
Specialiștii instituției au intensificat controalele în această perioadă, când, în mod tradițional, consumul unor cantități de alimente de origine animală crește și sunt aplicate măsuri specifice în vederea verificării condițiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carnea de miel, ouăle destinate consumului uman, precum și alte alimente de origine animală. Cei care vor să achiziționeze carnea de miel pentru masa de Paște o pot face de la crescătorii din Piața Dacia, unde va fi amenajat un centru de sacrificare a mieilor.
„În această perioadă am intensificat verificările cu ocazia sărbătorilor pascale. În piețe nu au apărut încă miei și, cel mai probabil, în Săptămâna Mare vom avea solicitări din partea crescătorilor de ovine. Noi amenajăm centrul de sacrificare pentru tăierea ovinelor în Piața Dacia, fiind amenajat numai pentru această perioadă”, mai spune Gabriel Ciobanu, directorul executiv al DSVSA Iași.
Sacrificarea mieilor se va realiza în unități de abatorizare autorizate sanitar-veterinar pentru sacrificarea de ovine, publicate pe site-ul ANSVSA
În cazuri excepționale, sacrificarea mieilor se poate realiza și în locurile organizate în condițiile legii, amenajate temporar, în care se va asigura supravegherea sanitară veterinară de către DSVSA Iași și în care sunt respectate condițiile de igienă generală stabilite în Reg. (CE) nr. 852/2004, respectiv condițiile de igienă specifice stabilite în Reg. (CE) nr. 853/2004 (cerințe privind bunăstarea animalelor, gestionarea materialului cu risc specific – MRS). Funcționarea locurilor de sacrificare a mieilor este permisă numai în perioada 3 aprilie 2023 – 15 aprilie 2023, premergătoare Paștelui ortodox, între orele 07:00-17:00. Este interzisă organizarea și amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor în zonele în care au fost impuse sau se vor impune restricții din motive de sănătate.
De asemenea, vor fi efectuate controale comune cu echipe mixte cu inspectori din cadrul IPJ Iași, în trafic și la nivelul târgurilor de animale, pentru descurajarea comerțului ilegal de animale vii și produse alimentare în spații neamenajate (inclusiv comerțul stradal). Conducerea DSVSA Iași va dispune, la nivelul județului Iași, orice altă măsură, dacă situația o va impune, pentru prevenirea apariției unor episoade de toxiinfecții alimentare în rândul consumatorilor, dar și pentru prevenirea apariției de focare de boală la animale. Prețul la carnea de miel a crescut în acest an.
În ceea ce privește comercianții care vând în piețele din Iași, aceștia riscă amenzi drastice, dar și închiderea activității.