Centrele din Vatra Dornei și Borsec trimit tone de ciuperci la Iași. Comercianții vând hribii cu 20 sau 25 de lei pe kilogram
Comercianții de ciuperci din piețele din Iași au vânzări bune în această perioadă. Clienții stau la coadă ca să cumpere hribii aduși din Vatra Dornei și Borsec. Un kilogram costă 20 sau 25 de lei
Piețele din Iași s-au aglomerat, în ultimele două săptămâni, cu numeroși comercianți de ciuperci. Aceștia vin aproape în fiecare an în Iași pentru că au clienți. În această perioadă, atât în Piața Alexandru, cât și în Piața Nicolina sunt mai mulți comercianți care vând hribii cu 20 sau 25 de lei pe kilogram. Ciupercile sunt aduse din Vatra Dornei sau Borsec.
„Venim de vreo 5 ani. Eu sunt aici, soția e în interiorul pieței. Suntem ieșeni. Luăm ciupercile de la Borsec, de la un centru de colectare. Încarcă în fiecare seară câte 4,5 tone de ciuperci pe care le vând în toată țara. Mai au și contracte cu firme din străinătate, dar la anul acesta a fost marfă. Noi venim cu vreo 100 de kilograme în fiecare zi și tot ce am adus până acum am vândut”, spune unul dintre comercianții de ciuperci din Piața Alexandru.
Comercianții de ciuperci din Iași aduc hribii din Vatra Dornei și Borsec
Hribii sunt luați de la centrele de colectare, iar într-o zi bună comercianții pot să vândă și 200 de kilograme, astfel fac vânzare și de 5.000 de lei. Clienții stau la coadă pentru ciupercile pe care le folosesc la tocăniță sau la zacuscă.
„Ciupercile sunt din Vatra Dornei. La Iași au fost puțini bureți anul acesta, în pădurile de aici. Uitați-vă, avem câteva lădițe cu bureți din Iași. Sunt 20 de lei pe kilogram. Lumea ia mai mult hribi, kilogramul e 25 de lei. Avem din Vatra Dornei, de la centrul de colectare. Venim aici de vreo două săptămâni și nu ne plângem de clienți. Anul acesta e bun. Ne mai întoarcem cel puțin o săptămână, dacă mai este marfă”, mai spune Irina, o comerciantă din Piața Alexandru.
Cei care vor să achiziționeze ciuperci mai au timp la dispoziție. Comercianții mai vin și săptămâna viitoare cu marfă pentru că după ploile din ultima perioadă vor fi noi producții. Reporterii BZI au prezentat povestea unui cultivator de ciuperci champignon din Iași.
Un kilogram de hribi costă 20 sau 25 de lei
Unii comercianți care vin în piața din Alexandru, din Iași, sunt și culegători.
„Venim din Suceava. Anul acesta am avut noroc la ciuperci. Vedem după ploile acestea cum o să fie, dacă vor fi mai multe. Mai mergem noi și culegem, mai luăm de la centrele de colectare. Mai mult în weekend ne ducem la cules, pentru că, în restul săptămânii, suntem la piață. Stăm aici de dimineața, la 7, până la prânz. Au fost și zile când ne-am întors cu marfa nevândută, dar și zile când am vândut tot. 20 de lei este kilogramul”, spune Maria, o altă vânzătoare de ciuperci din Piața Alexandru.
Specialiștii avertizează ieșenii care achiziționează ciuperci în această perioadă să fie atenți de unde le iau.
Pe de altă parte, comercianții din Iași sunt verificați în fiecare an de autorități.
ANSVA verifica daca acesti Hribi sunt toti comestibili? Am vazut si Galbiori la vanzare. Unii hribi aveau culoarea albastru sub palarie oare mai sunt comestibili?
Va fute pe voi grija ca oamenii fac bani frumoși, nu vreți sa ii dați în gat la anaf cumva?
Sunt cumva producatori? Patesc taxe si impozite? domnule anonim tot din rasa aia esti?
asa esti de mârlan? vai de mintea ta…
În piețele de la Pitara-Neamț costă 10 lei kg. Aceștia care vând în Iași vând ciupercile exagerat de scumpi cu 25 kg, doar nu stau să-i ude ei, ci e din ploaia de la Domnul