Comentarii uimitoare despre COVID-19, făcute de un virusolog german: „Nu ne va aduce sfârșitul. Teama este irațională”

de: Bianca Rebegea
22:45, 07 oct. 2020

Directorul Institutului Virusologic din cadrul Spitalului Universitar din Bonn (Germania), Hendrik Streeck, a făcut o serie de comentarii privind gestionarea pandemiei de coronavirus și a arătat că, deși nu s-a dorit politizarea acestui virus, acest lucru a fost inevitabil. El este de părere că punând viața pe pauză, virusul nu va dispărea. Conform credințelor acestuia, virusul va rămâne cu noi o perioadă foarte mare de timp și trebui să învățăm să trăim cu el.

„Ne confruntăm cu un pericol serios, dar nu trebuie să dramatizăm exagerat acest lucru”, a spus Streek în marja unui forum desfășurat la Hamburg.

Comentarii uimitoare despre COVID-19, făcute de un virusolog german: „Nu ne va aduce sfârșitul. Teama este irațională”

Potrivit directorului, Gemania a depus mari eforturi pentru a combate pandemia, însă crede că „există prea multă frică”. În momentul de față, riscul COVID-19 nu este greu de calculat, iar exagerarea restricțiilor nu mai este justificată.

Hendrik Streeck a mai arătat că mortalitatea provocată de SARS-CoV-2 din Germania este în limitele normale.

„Virusul este mortal pentru puțină lume, exact ca mulți alți viruși”, susține el. De asemenea, aduce argumente suplimentare pentru a trata diferit situația: transmisia prin intermediul obiectelor este aproape inexistentă, mulți dintre infectați nu prezintă niciun fel de simptome, doar 5% dintre persoanele care au contractat virusul au nevoie de îngrijiri medicale și mult mai puțini ajung la terapie intensivă.

COVID-19 nu ne va aduce sfârșitul

În cazul noului coronavirus, rata mortalității este de 0,37% sau chiar mai puțin, spune virusologul. Totodată, în ceea ce privește situația din Manaus, Brazilia, țară grav afectată, arată o rată a deceselor de doar 0,28%.

„E un virus mult mai periculos decât virusurile din valurile gripale, dar nu ne va aduce sfârșitul. Teama de coronavirus este adesea irațională. Mult prea frecvent cele mai mici riscuri secundare devin teme majore în politică și în presă. Virusul a fost politizat prea mult, deși nu ar fi trebuit să se întâmple asta”, crede Hendrik Streek.

Virusologul german atenționează cu privire la efectele concrete ale epidemiei, și anume cifra pacienților tratați în ambulator și gradul de utilizare a paturilor de la terapie intensivă, afirmând că preocuparea principală nu trebuie să fie numărul de infectări.

Virusul nu va dispărea dacă ne punem viața pe pauză

Părerile preconcepute despre măsurile anti-coronavirus nu sunt confirmate de Hendrik Streek, ci din contră. Mai mult de atât, oamenii ar trebui să învețe să trăiască cu virusul.

„Nu putem să punem viața pe pauză printr-o apăsare de buton și să credem că apoi se va termina cu virusul”, susține el.

Vaccinul nu oferă certitudinea că omenirea va scăpa de pandemie, pentru că a existat doar un singur caz care a condus spre acest final fericit: vaccinul pentru variolă.

„Chiar și cu un vaccin, există un singur caz în istoria umanității în care un virus a fost eradicat – virusului variolei”, a concluzionat Hendrik Streek.