Combinații dubioase! Molozul de pe șantierul de la Comat Towers este depozitat pe câmp, în zona Cicoarei. Localnicii sunt disperați: „Mi-a fost frică”

de: Redacția BZI
02:00, 08 nov. 2024

Șesul din zona Cicoarei s-a umplut de mormane de moloz de la șantierul Comat Towers, din Iași. Oamenii din zonă au sesizat problema de câteva săptămâni, însă până acum nu s-a întâmplat nimic

Localnicii din zona Cicoarei au observat cum zeci de TIR-uri cară moloz pe șes, însă nimeni nu știa de unde provine. Autoritățile nu au făcut niciun control în zonă, iar mormanele de moloz continuă să apară.

Oamenii care merg prin zonă au observat cum în ultima săptămână apar tot mai multe mormane de moloz aruncate pe șesul de la Cicoarei. Într-adevăr, și localnicii tind să arunce gunoaiele acolo, însă lumea a surprins camioane, cum descarcă resturile de la construcții.

„Mie îmi place foarte mult natura și locuiesc prin apropiere, așa că merg de multe ori la plimbări lungi pe șesul respectiv. Este foarte frumos acum, că este totul verde și e aerul mai curat. Am observat într-o zonă, de câteva zile, că tot vin camioane cu moloz, pământ, betoane, cărămizi, chiar și gunoaie, și le descarcă pe șesul respectiv. I-am și filmat la un moment, însă șoferul a devenit agresiv și mi-a fost frică. Sper ca autoritățile să se sesizeze în acest caz”, a declarat Constantin Dan, un ieșean care merge des prin zonă.

La câteva sute de metri distanță, se întâmplă același lucru. Pe terenul de la strada Cicoarei nr. 58, sunt mormane de moloz depozitate, deși pe porțiunea respectivă de drum mașinile de mare tonaj nu au voie să circule. Un localnic din zonă căuta prin moloz ceva folositor și găsise o bucată de metal pe care avea ulterior să o folosească.

„Locuiesc în zonă, am avut și eu teren aici, l-am vândut unui vecin de aici, nu am ce face cu el. În zona asta cară de vreo săptămână, au început să vină camioanele, acum este doar pământ, dar aveau și beton, resturi de astea, de la construcții. Poate vor să construiască altceva și aici, nu știu ce se întâmplă. Am venit și eu să mă uit, mai găsesc câte ceva util, am găsit într-un morman o bucată de fier, o folosesc la ceva în gospodărie”, spune Valeriu, un localnic din zonă.

Molozul venea de la Comat Towers, din Dacia

Reporterii BZI au mers la fața locului și au văzut ce se întâmplă, iar ulterior au luat urma unui TIR care căra moloz. Mașina de mare tonaj venea dinspre cartierul Dacia, mai exact, de la șantierul Comat Towers. La începutul anului, vechile clădiri de la Comat au fost demolate, iar toate resturile au fost transportate în afara orașului. În prezent mai sunt mormane de moloz și pământ la șantier, prin care se mai strecoară diferite materiale.

Reporterii BZI l-au contactat pe unul dintre patronii Sun Residence SRL, Mihai Daniel, care a precizat că nici măcar nu știe ce se întâmplă, acum, acolo. Celălalt deținător al firmei este Ioan Mihai Man. Mihai Daniel crede că responsabilitatea este a firmei pe care a contractat-o pentru lucrările de transportare, Patany Construct SRL.

„Nu cunosc ce se întâmplă acolo, eu am un proiect și am semnat contractul cu o altă firmă care se ocupă de degajarea materialelor acestea, pământ și ce a mai rezultat acolo. Vă spun sincer, nici nu am fost în șantier să văd ce se întâmplă, firma care se ocupă răspunde de unde duce resturile. Voi verifica și eu, dacă pot să fac ceva, voi interveni, însă acum nu pot spune nimic”, a declarat Mihai Daniel, unul din patronii Sun Residence SRL.

Firma care se ocupă de săpături acum și de transportul molozului este Patany Construct SRL, care este deținută de Constantin Penișoara. Într-adevăr, cei de la Patany Construct SRL au o autorizație pentru depozitare pe un teren amenajat din zona Cicoarei, însă oamenii, dar și reporterii BZI, au surprins camioanele cum aruncă resturile în mai multe zone de pe câmp. Totuși, reporterii au observat cum, zilnic, camioane cară molozul în zona de șes de la Cicoarei, inclusiv pe un drum unde mașinile de mare tonaj au interzis. Printre pământul depozitat se găsesc bucăți de metal, beton sau cărămizi.

„Cărăm doar pământ, dar nu cărăm în zona Cicoarei, ci pe terenul unui proprietar, noi avem mai multe în tot orașul. Este un beneficiar, eu nu car pe șes, cum spuneți, avem o zonă autorizată. Aviz de la primărie pentru ce? Eu mă ocup doar de săpături și car pământ, nu am treabă cu restul”, a precizat Constantin Penișoara, patronul firmei Patany Construct SRL.

Autoritățile promit că vor face verificări

Inspectorii de la Garda de Mediu nu aveau la cunoștință de ce se întâmplă în zona Cicoarei, însă promit că vor merge în control. Șesul respectiv este plin de deșeuri și poate fi un pericol pentru mediul înconjurător. De asemenea, mulți oameni care locuiesc în zonă aruncă gunoaiele din gospodării. Dezvoltatorii imobiliari au mai fost amendați în trecut de către Garda de Mediu Iași.

„La fiecare organizare de șantier există un regulament și o autorizație de la primărie. Noi nu am fost în zonă să verificăm, însă intenționăm acum să mergem să vedem care este situația”, a precizat Gheorghe Bacușcă, comisar șef al Gărzii de Mediu Iași.

Deși firma care transportă molozul are autorizație pe un teren, nu înseamnă că aceasta este și respectată. Polițiștii locali trebuie să verifice locul unde se duc camioanele de fapt.

„Zona Cicoarei o avem în vedere de mult timp, am mai făcut verificări, am primit și sesizări, chiar unii localnici aruncă deșeuri acolo. Vom merge din nou și vom verifica firmele respective să vedem dacă respectă autorizația și în cazul în care sunt nereguli, vom aplica sancțiuni împreună cu Garda de Mediu”, a transmis Liviu Zanfirescu, directorul general al Poliției Locale Iași.

Molozul de la șantierul Comat Towers a umplut șesul din zona Cicoarei.