Combinație de gresie și parchet în bucătărie. Iată recomandările specialiștilor

de: Bianca Rebegea
09:52, 19 ian. 2022

Nu ești convins că o combinație de gresie și parchet în bucătărie poate funcționa? Ei bine, dacă le îmbini cu stil, pot arăta extraordinar.

Pentru că parchetul este un material plăcut, care face orice spațiu să pară acasă, de ce să nu îl incluzi și în bucătărie? Probabil că îți faci griji din cauza umezelii sau te temi că s-ar putea păta cu ușurință. Însă, dacă alegi materialele potrivite, aceste temeri ar trebui să dispară. Soluția ideală este să îmbini două rânduri de gresie (poziționate în apropierea blatului de lucru și a aragazului), cu un parchet în texturi rustice (în zona centrală și a mesei).

Legătura dintre cele două tipuri de materiale se poate face cu ajutorul unei baghete metalice, cum sunt cele folosite pentru praguri. O astfel de baghetă se montează în sapă de beton, cu holșuruburi, pentru a oferi rezistență montajului și a nu se forma oscilații între parchet și gresie, potrivit casa-gradina.ro. În plus, baghetele de trecere de la gresie la parchet trebuie alese în funcție de materialul feroneriei existente în încăpere și de culoarea acestuia: argintiu, inox, auriu, metale platinate sau antichizate, fier brut. În cazul în care bucătăria este în nuanțe de lemn sau piatră, alege baghete în culori naturale, asortate fie în funcție de culoarea gresiei, fie de cea a parchetului.

Soluția ideală este să îmbini două rânduri de gresie (poziționate în apropierea blatului de lucru și a aragazului), cu un parchet în texturi rustice (în zona centrală și a mesei).

Combinație de gresie și parchet în bucătărie: Cum alegi materialele?

Încă de la început, ai grijă ca parchetul să fie unul rezistent la umezeală. Mai mult, orientează-te spre un parchet stratificat, care să fie rezistent la trafic intens și care tolerează curățările repetate. Chiar dacă alegi un parchet rezistent, acest lucru nu înseamnă că nu trebuie îngrijit cu atenție, astfel încât să arate impecabil zi de zi.

De asemenea, parchetul trebuie să completeze perfect gresia, ceea ce înseamnă că trebuie să fie ales într-o nuanță contrastantă. Sfatul nostru este să alegi un parchet într-o culoare închisă, deoarece va da un plus de eleganță încăperii și va rezista mai mult.

Parchetul din bucătărie nu trebuie, în niciun caz, acoperit. Dacă, însă, vrei să o faci, alege covoare mici, care pot fi spălate cu ușurință.

În ceea ce privește tipul parchetului, acesta trebuie ales în funcție de încăperile din jurul bucătăriei. De exemplu, dacă alegi un parchet din stejar, care este potrivit pentru o bucătătrie tradițională, trebuie să fie în concordanță cu holul și camera de zi, pentru a crea impresia unui spațiu uniform și aerisit.

Legătura dintre cele două tipuri de materiale se poate face cu ajutorul unei baghete metalice, cum sunt cele folosite pentru praguri.

Combinație de gresie și parchet în baie

Dacă este realizat dintr-un lemn prelucrat, parchetul va rezista mai mult în timp. Nu va fi afectat nici de umiditatea din baie, unde știm cu toții că se fac mulți aburi. Mai mult, dacă alegi două tonuri de lemn, vei crea un efect vizual de mărire a băii. O soluție excelentă este să te îndrepți spre un parchet care imită lemnul de pin antichizat, dacă îți dorești un aspect mai vintage. Însă, dacă vrei o baie modernă și elegantă, parchetul din lemn de fag este cea mai bună alegere.

Dacă este realizat dintr-un lemn prelucrat, parchetul va rezista mai mult în timp.