Colțunași moldovenești. Rețeta bunicii pentru un preparat tradițional savuros

de: Mirela Todosi
13:05, 30 ian. 2023

Dacă vrem să îi cucerim pe cei de la masă cu un adevărat deliciu, ideali sunt niște colțunași moldovenești gustoși și aromați. Aceștia sunt ușor de făcut și pe placul multora dintre noi. Pentru ca succesul culinar să fie garantat, este bine să ținem cont de câteva trucuri, iar la final ne vom încânta papilele gustative cu niște colțunași irezistibili. Iată rețeta bunicii pentru un preparat tradițional savuros.

Colțunași moldovenești

Colțunașii moldovenești sunt gustoși, aromați și pot fi pregătiți la mesele festive alături de alte bucate alese. Pentru a obține niște colțunași delicioși, trebuie să facem mai întâi un aluat fraged. Când vine vorba de rețetele de desert, gospodinele se întrec în tot felul de rețete savuroase.

Pe placul multora dintre noi sunt colțunașii moldovenești cu brânză. Aceștia sunt ideali la ceas aniversar, dar și ori de câte ori vrem să ne încântăm papilele gustative cu un adevărat deliciu. Un alt preparat savuros este plăcinta dospită cu varză, cu brânză, iaurt sau cu dulceață de casă. De asemenea, dacă vrem să transformăm savurosul desert într-un preparat delicios cu carne putem pregăti acasă o plăcintă cu carne tocată sau o plăcintă cu ciuperci. La fel de bine putem face și o plăcintă cu varză murată, pufoasă, gustoasă și savuroasă.

Colțunașii moldovenești sunt ușor de pregătit, avem nevoie de câteva ingredieente și de un plus de imaginație, iar la final vom obține un adevărat deliciu. Dacă ținem cont de câteva trucuri din rețeta bunicii, succesul culinar va fi garantat și îi vom cuceri pe toți cei de la masă.

Cum să pregătești acasă un preparat savuros după rețeta bunicii

Pentru delicioșii colțunași moldovenești vom avea nevoie de 500 g de făină, 2 linguri de griș, 1 ou, 1 linguriță de sare, 250 ml de apă, 2 linguri de ulei, pentru prepararea aluatului. Pentru umplutura de colțunași vom folosi 300 g de brânză sărată și 2 ouă, iar pentru decor vom avea nevoie de 50 ml de ulei și 5 fire de ceapă verde.

Într-un vas mare se amestecă făina împreună cu sarea și grișul, apoi se adaugă un ou și cantitatea de apă și se începe frământarea aluatului. Treptat se pun 2 linguri de ulei și se frământă aluatul foarte bine până când acesta devine elastic și nu se mai lipește de mâini. Când este gata, se învelește aluatul în folie alimentară și se lasă la dospit timp de 30 de minute.

Cât stă aluatul la dopsit vom pregăti umplutura de colțunași. Într-un bol mare se amestecă brânza împreună cu două ouă până se obține o pastă omogenizată și fină. Se împarte aluatul în două bucăți și se întind foarte bine. Se formează două foi de aluat apoi se decupează cercuri cu ajutorul unui pahar. După ce se pune în mijlocul fiecărui cerc de aluat câte o linguriță de umplutură, colțunașii se pliază și se închid cu ajutorul unei furculițe pe care trebuie să o presăm pe margini. După aceea, fiecare colțunaș se dă prin făină să nu se lipească.

Într-o oală se pun la fier 4 litri de apă cu o lingură de sare. Când apa dă în clocot se pun colțunașii în oală. Se întorc colțunașii din când în când cu o spumieră. Se lasă la fiert timp de 15 minute după care se scot cu grijă din oală. Colțunașii moldovenești cu brânză se scot într-un vas uns cu unt topit sau cu ulei și se decorează la final cu rondele de ceapă verde nu înainte de a unge colțunașii cu puțin ulei.

Colțunașii moldovenești sunt gustoși aromați și ideali de pregătit la mesele festive alături de alte bucate alese. Acest preparat savuros se face rapid și avem nevoie de câteva ingrediente, însă dacă ținem cont de câteva trucuri din rețera tradițională a bunicii, vom obține un adevărat deliciu.