Colica renala. Cum se manifesta si cum o poti atenua
Colica renala (criza de rinichi) este descrisa adesea ca fiind mai dureroasa decat o nastere. Rinichii au ca principala functie vitala: eliminarea prin urina a toxinelor. O cantitate in exces de toxine insa conduce la incapacitatea de functionare adecvata a acestora si astfel se formeaza calculii renali (sau pietrele). Nefrolitiaza (cand piatra se formeaza in rinichi) sau urolitiaza (cand aceasta apare pe caile urinare) apar la persoanele cu o predispozitie genetica. Nu trebuie neglijata insa alimentatia necorespunzatoare sau calitatea redusa a apei. In momentul in care te dezhidratezi, moleculele de calciu si acid uric se cristalizeaza si se formeaza suparatoarele pietricele sau nisip la rinichi. In cazul calculilor cu un diametru mai mic de 5 mm sunt sanse mari de a fi eliminati fara probleme. Insa, formarea unei pietre mai mari va provoca dureri acute. Tratamentul pentru eliminarea acestor pietre consta in administrarea pe cale orala a unor medicamente recomandate de medicul specialist si, daca nici in acest caz nu vei scapa de calculi, se va apela la interventia chirurgicala.
Cum se manifesta colica renala
Durerea insuportabila care face sa-ti fie imposibil sa gasesti o pozitie in care sa stai intinsa este indiscutabil un simptom al crizei renale. Durerea se muta treptat din spate catre organele genitale exterioare, iar urina devine rosiatica, din cauza leziunilor mucoasei de pe calea urinara. Cu cat piatra este impinsa mai mult spre vezica, cu atat vei simti mai des nevoia de a merge la toaleta. Din pacate, procesul urinarii va fi aproape imposibil din cauza arsurilor pe care le vei resimti. Alaturi de aceste dureri si arsuri, vin la pachet si starile greata, varsaturile si febra. Este gresit ca exact in acest moment sa incepi sa consumi lichide, pentru ca durerile nu sunt provocate de piatra, ci de rinichiul inflamat din cauza imposibilitatii de a elimina urina. Interventia medicala intarziata poate conduce la blocajul renal si la deces.
Cum te poti ajuta
In momentul in care apar durerile, este indicat sa-ti faci o baie cat mai fierbinte, in cazul in care nu suferi de boli de inima. Altfel, ne putem folosi de apa fierbinte dintr-o sticla, pe care s-o asezam in locul dureros, pana vine medicul. In multe cazuri, cand pietrele sunt de dimensiuni mici sau sunt formate doar niste firicele de nisip, durerile nu numai ca se diminueaza, ci trec cu ajutorul acestor procedee, insa nu trebuie sa renunti la a-ti face analizele si a beneficia de un tratament corespunzator.
Masuri de prevenire a calculilor renali
Consumati cel putin doi litri deapa pe zi. Este conditia esentiala pentru buna functionare a rinichilor. De asemenea, va trebui diminuata alimentatia bogata in oxalati – ciocolata, cacao, spanacul, pastele fainoase, smochinele, rosiile, macrisul, stevia etc sau cele care provoaca acidul uric – mezeluri, organe, bauturi carbogazoase. Alte alimente nerecomandate: bauturile fierbinti, alcoolul (exceptia facand-o berea), cafeaua, ceapa, zaharul etc.