Colesterol: consumul de lapte de vaca il poate reduce
Îți place laptele de vaca? Vești bune, un nou studiu britanic evidențiază beneficiile sale: ar lupta împotriva colesterolului și ar reduce riscul de apariție a bolilor de inima.
Ar trebui să începem să bem din nou lapte la maturitate? Deși, în general, nu este recomandata după adolescență, această băutură s-a dovedit a fi eficientă în combaterea colesterolului și reducerea riscului de boli cardiovasculare, potrivit cercetarilor recente ale oamenilor de stiinta de la Universitatea din Reading, Marea Britanie.
Este posibil ca laptele să nu fie atât de rău pentru inimă
Se știe că anumite produse lactate, destul de grase, cresc riscurile cardiovasculare. Potrivit multor experți, acestea cresc nivelul de grăsimi saturate, precum și colesterolul din sânge și cresc riscul de calcificare arterială. Cu toate acestea, studiul realizat de cercetătorii britanici relevă o altă imagine asupra laptelui de vacă și a produselor lactate cu conținut scăzut de grăsimi. Acestea ar avea de fapt un efect benefic asupra nivelului de colesterol și ar fi un bun aliat împotriva bolilor cardiovasculare pentru persoanele cu variație genetică.
Echipa științifică a ajuns la această concluzie după ce a studiat înregistrările a 418.846 de voluntari britanici născuți în 1958. Printre altele, le-au observat ADN-ul. S-a descoperit că persoanele cu o variație genetică a genei lactazei, care ajută la digerarea lactozei, beau mai mult lapte. În plus, acești indivizi au un risc cu 14% mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare, comparativ cu cei care nu il consumă.
„Am constatat că participanții care aveau variația genetică pe care am asociat-o cu un aport mai mare de lapte aveau un IMC și o masă corporală mai mari, dar mai ales niveluri mai scăzute de colesterol bun și rău”, a spus Vimal Karani, autorul principal al articolului.
Am observat, de asemenea, ca persoanele cu variatie genetica au avut un risc semnificativ mai mic de boli coronariene. Toate acestea sugerează că s-ar putea să nu fie esențial reducerea aportului de lapte pentru a preveni bolile cardiovasculare”, adaugă el. Pentru a ține cont de neconcordanțe în mărimea eșantionului, etnie și alți factori, echipa a efectuat și o meta-analiză a datelor care implică până la 1,9 milioane de oameni și a folosit abordarea genetică pentru a evita prejudecăți necunoscute.
Colesterolul și laptele: originea legaturii, încă necunoscută
Această nouă cercetare pune în discuție mai multe studii contradictorii care găsiseră o legătură între consumul ridicat de produse lactate și bolile cardiometabolice, cum ar fi obezitatea și diabetul.
„Ceea ce observăm în studiu este că rămâne dificil să se determine dacă conținutul de grăsimi al produselor lactate contribuie la scăderea nivelului de colesterol sau dacă se datorează unui factor din lapte necunoscut”, concluzionează profesorul Karani, despre cercetările sale.