Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” Iași -165 de ani de tradiţie şi inovaţie
La 15 decembrie 1855 a luat ființă prima școală de pregătire a învățătorilor din cele două țări românești, moment istoric al organizării învățământului normalist și primar pe baze științifice. Prima denumire a școlii a fost cea de Școală Preparandală. Titu Maiorescu a utilizat pentru prima dată denumirea de Școală normală în sensul de școală pregătitoare pentru învățători. El a propus numele școlii, iar mai târziu domnitorul Alexandru Ioan Cuza a admis ca școala să fie numită Institutul lui Vasile Lupu.
Ulterior, numele de Institutul normal «Vasile Lupu » s-a păstrat până în 1890 când s-a statornicit cel de Școala Normală „Vasile Lupu”. Denumirea de Școala Normală „Vasile Lupu” a fost înlocuită din 1948 cu cea de Liceul Pedagogic „Vasile Lupu” și ca rezultat al eforturilor neîntrerupte ale învățătorilor din prima jumătate a secolului al XX-lea pentru ridicarea școlilor normale la nivelul de cultură a liceelor și pentru accederea la cultura universitară. În anul 1993, s-a revenit la numele inițial de Școala Normală „Vasile Lupu” , în semn de recunoaștere față de contribuția pe care a avut-o instituția la dezvoltarea învățământului pedagogic și primar din țara noastră.
Ce personalități culturale sunt înscrise în istoria școlii
Personalități culturale, nume de rezonanţă pentru cultura românească, sunt înscrise cu litere de aur în istoria şcolii: Grigore Petrovanu, Samson Bodnărescu, Calistrat Hogaş, Grigore Buţureanu, Theodor Burada, Gavril Musicescu, Octav Băncilă, Gheorghe Apostolescu, Ioan V. Praja, Constantin Meissner, Gheorghe Ghibănescu, Ioan Mitru, Dimitrie Ionescu, Constantin Baciu, Ilie Burghelea, Iosif Moianu, Vasile A. Gheorghiţă, Octav Botez, Petru Bogdan, Emil Panaitescu, Ştefan Bârsănescu, Vasile Todicescu, Vasile Petrovanu. Mai mult, Maiorescu a configurat profilul moral al învăţătorului întruchipat la Iaşi de absolvenţii Ion Creangă şi Mihai Busuioc (Domnul Trandafir).
Astăzi, Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” continuă tradiţia validată de cei 165 de ani de învăţământ pedagogic racordându-se, în acelaşi timp, cu succes, la exigenţele şi provocările actuale. Promovabilitatea de aproape 100% la examenele naţionale, inserţia profesională foarte bună pe piaţa muncii a absolvenţilor, premiile naţionale şi internaţionale la concursurile şi olimpiadele şcolare sunt dovada unui învăţământ de succes.Colegiul Pedagogic « Vasile Lupu » graţie strategiei sale de internaţionalizare a stagiului de practică pedagogică asigură o formare profesională a viitorilor învăţători, educatori şi a educatorilor -puericultori pentru creşe în ţări precum Franţa, Spania, Germania, Marea Britanie, etc. favorizănd astfel, pe lângă dezvoltarea competenţelor profesionale, dezvoltarea competenţei de comunicare în limbi străine şi a competenţei de comunicare interculturală.
Corpul profesoral al Colegiului Pedagogic « Vasile Lupu » este format din profesori metodişti şi pedagogi de elită care au vocaţia de a şlefui suflete şi de a forma caractere.
La ceas aniversar Colegiul Pedagogic « Vasile Lupu » îşi reînnoieşte angajamentul faţă de trecut şi priveşte cu speranţă şi încredere la viitor.