Colegiul Medicilor Veterinari din România face un apel: „Creșterea rapidă a puilor din fermele românești nu se face cu hormoni sau antibiotice”

de: BZI.ro
09:18, 11 sept. 2024

Colegiul Medicilor Veterinari din România – CMVRO face apel către crescătorii de păsări și organizațiile acestora să comunice mai mult despre regulile pe care le respectă în exploatațiile agricole. Medicii veterinari arată că fermele din România nu pot utiliza hormoni de creștere și nici nu pot administra antibiotice cu rol profilactic întrucât astfel de practici sunt interzise la niveul Uniunii Europene și utilizarea lor ar atrage după sine închiderea exploatațiilor.

CMVO a emis un comunicat de presă în contextul în care, în ultima perioadă, au apărut mai multe articole referitoare la carnea de pasăre în ceea ce privește conținutul acesteia în substanțe hormonale și antibiotice. Astfel, Colegiul Medicilor Veterinari din Romania (CMVRO) arată că legislația Uniunii Europene a interzis încă din anul 1981 utilizarea substanțelor cu acțiune hormonală pentru stimularea creșterii la animalele de fermă.

”Legislația UE a fost transpusă în legislația națională odată cu aderarea României la UE și interzice administrarea substanțelor hormonale la animalele de fermă ca stimulatori de creștere cât și folosirea antimicrobienelor prin intermediul furajelor medicamentate pentru profilaxie și promovarea creșterii. Luând în considerare protecția sănătății consumatorilor și menținerea calității produselor alimentare prin crearea unui cadru pentru utilizarea hormonilor destinați animalelor, această interdicție se aplică atât statelor membre, cât și importurilor din țări terțe”, arată medicii veterinari.

Controalele în ferme sunt făcute în cadrul unui program gestionat de ANSVSA

Aceștia subliniază că legislația UE privind controalele oficiale stabilește un sistem de control bazat pe riscuri, astfel încât autoritatea competentă să efectueze controale oficiale acolo unde sunt cele mai necesare și face referire atât la controlul microbiologic cât și la substantele hormonale și produsele medicamentoase veterinare.

”Autoritatea competentă pentru efectuarea controalelor oficiale privind producerea, comercializarea și utilizarea substanțelor cu acțiune hormonală pentru stimularea creșterii la animalele de fermă este Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). ANSVSA are un Program Național de Supraveghere pentru sănătatea animală și pentru sănătatea publică și un Plan Multianual de Control (MANCP) prin care întreprinde măsuri pentru intensificarea controalelor atat în ferme cât și în abatoare și pe lanțul de depozitare și de distribuție. Apariția unor suspiciuni este confirmată sau infirmată prin controalele oficiale și în cazurile confirmate este comunicată în mod transparent Statelor Membre (SM) ale UE și Comisiei Europene (CE) prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente și Furaje (RASFF). În plus, Comisia Europeană are un plan de audituri pentru toate SM și mandatează Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) să monitorizeze prin rapoarte periodice evaluarea riscului hormonilor de creștere și a reziduurilor antimicrobiene în carne. Datele monitorizate de EFSA și sintetizate în rapoartele privind rezultatele evaluării riscurilor comunicate periodic CE și SM nu au pus în evidență rezultate necorespunzătoare referitoare la reziduurile de hormoni sau antibiotice în carnea de pasăre din România”, se arată în comunicarea CMVRO.

Astfel, fermele în care sunt crescute păsările sunt autorizate sanitar veterinar și supravegheate atât de către medici veterinari oficiali cât și de către medici veterinari practicieni care au încheiate/semnate contracte pentru asistență medical-veterinară și realizarea unor acțiuni sanitar-veterinare. Creșterea puilor de carne se face după tehnologii moderne, iar supravegherea sănătății și bunăstării păsărilor se face permanent atât prin programe de autocontrol cât și prin controale oficiale efectuate cu o frecvență stabilită de ANSVSA în baza legislației UE și a legislației naționale. Din datele comunicate de Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară ca urmare a Programului Național de Supraveghere nu au rezultat probe necorespunzătoare în ceea ce privește nivelul de reziduuri hormonale sau de antibiotice în carnea de pasăre.

CMVRO: Creșterea rapidă a puilor nu se datorează hormonilor

Conform CMVRO, ”creșterea rapidă a puilor de carne se datorează unor factori cum ar fi mediul adecvat de întreținere, împreună cu hrana de înaltă calitate și selecția genetică și nu este legată de utilizarea hormonilor de creștere sau a antibioticelor”.

”Indiferent de cine este vehiculată, suspiciunea sau cazurile privind utilizarea ilegală a factorilor de creștere, inclusiv substanțele hormonale și antibioticele, la puii de carne de la care se obțin alimente trebuie anunțate/comunicate autorității competente (DSVSA și ANSVSA) pentru confirmare sau infirmare conform legislației în vigoare. De altfel, utilizarea hormonilor în scop terapeutic la animale se face prin administrare individuală fapt care nu este posibil în practica actuală a creșterii păsărilor”, semnalează medicii veterinari.

CMVRO face apel pentru o comunicare mai bună și transparentă privind condițiile de creștere a păsărilor din România: ”Atât asociațiile pentru creșterea păsărilor cât și autoritatea competentă trebuie să furnizeze publicului/consumatorilor și mass-media informații factuale pentru a elimina confuziile și informațiile inexacte apărute, care au devenit atât de răspândite în ceea ce privește utilizarea factorilor de creștere, inclusiv substanțele hormonale și antibioticele în producția de pui de carne și care induc, în mod nejustificat populației teama de a consuma carne de pasăre și preparate din carne de pasăre”, potrivit agrointel.ro.