Compania de salubrizare a Primăriei Municipiului Iași, Salubris SA, încurajează colectarea selectivă a gunoiului. În toate cartierele din Iași au fost introduse centre speciale, pentru ca reciclarea să fie mult mai eficientă
Astfel, în cazul în care oamenii au de aruncat încălțăminte sau genți ce nu mai pot fi folosite, trebuie să o facă selectiv. Însă nu este totul atât de simplu, în funcție de materialul din care sunt realizate bunurile. Accesul la containerele de colectare a gunoiului se face cu cartela primită de la compania de salubrizare.
Colectarea selectivă este încurajată
Ultimele hotărâri ale Salubris SA au ridicat mai multe semne de întrebare ieșenilor, unde aruncă anumite bunuri, precum încălțămintea sau gențile. Lucrurile sunt simple, în funcție de materialul din care sunt confecționate, acestea vor fi aruncate la containerul destinat special.
Totuși, a apărut o mică încurcătură, aceste bunuri au în componența lor mai multe materiale. Practic, oamenii trebuie să-și dezasambleze lucrurile pentru a face o colectare selectivă, iar fiecare parte să fie la containerul specific. În cazul în care nu există un container special destinat pentru un anumit material, acesta va fi aruncat la gunoiul menajer.
„Dacă papucii și gențile pot fi purtate de altcineva, există centre de colectare unde oamenii le pot dona. În cazul în care ele nu mai pot fi folosite, pot fi adăugate la deșeul menajer. Acum depinde și materialul din care sunt făcuți papucii sau gențile, dacă sunt material plastic, atunci vor merge la recipientul pentru material plastic, dacă sunt din carton, ele vor fi aruncate la recipientele albastre, dar dacă sunt din altceva făcute, atunci la gunoiul menajer sunt aruncate. Colectarea se face selectat, deci materialul trebuie să fie în containerul destinat special, nu să le amestecăm”, a declarat Cătălin Neculau, directorul general Salubris SA.
Colectarea selectivă este încurajată
Prin aceste centre de colectare instalate în fiecare cartier, compania de salubrizare dorește să crească eficiența reciclării. Având în vedere că majoritatea oamenilor nu colectează selectiv, accesul la containere se face pe baza unei cartele. Pentru fiecare tip de gunoi este destinat un container. Colectarea selectivă dă bătăi de cap pentru cei mai mulți ieșeni care sunt nevoiți să folosească saci de gunoi în mod separat pentru fiecare tip de deșeuri. Totuși, importanța reciclării este uriașă, având în vedere că România se află la coada clasamentului în ceea ce privește reciclarea, iar gropile de gunoi încep să fie tot mai neîncăpătoare.
Colectarea selectivă a început să se facă destul de timid, iar în cazul în care ieșenii trebuie să arunce bunuri, precum încălțăminte, genți sau haine deteriorate, aceștia trebuie să le dezasambleze și să selecteze gunoiul în funcție de materialul din care este făcut.
Desigur câ colectarea e la coada colectâri iar cei din birourile salubris sînt pe primul loc la ași mâri salariile lor–cocoțatul întrun birou nu e compatibil cu propagarea în presâ a diferitelor idei eșuate
Mai bine ar implica oamenii strazii. Sa faca centre de cartier pentru colectarea reciclabilelor, ca marfa o aduc boschetarii gata sortata.
Tov. Neculau vorbeste de colectare selectiva si acces cu cartela, iar in zona centrala, langa PT3 Gara si Sc. Nr. 15, se face anul de cand dulapurile pt. gunoi au disparut, dupa ce au fost incendiate de boschetari. E o mizerie crunta, iar de pubela pt. sticla nici vorba.
Mare bovan e Neculau asta. Sta de vorba cu Marcu de la Mamna Mia si pun la cale fel de fel de golanii…. Neculau e umflat cu pizza de pork. Non stop crapă pizza Mamma Mia!
Au incercat dl director, dl primar si toti acei domni care au votat, sa adune 5 kg de gunoi reciclabil de persoana/luna pe care sa-l predea la centrele de colectare???Nu cred, ca daca ar fi incercat inainte de a vota acest lucru, nu mai votau aceasta ineptie de regula „5 kg deseuri reciclabile/luna/persoana”!!!never ever nu se face aceasta cantitate/luna/persoana!dar avem reguli, aprobate si votate! fix degeaba!
Colectez selectiv, cumpăr saci din banii mei pt gunoi menajer, plastic și hârtie, iar când vin mașinile sa ridice gunoiul pun hârtia și plasticul gramada. Deci… despre ce vorbim? Noi plătim, ei mimează ca își fac treaba.