Colectăm deșeurile de acasă – Salubris
Începem încet, să conștientizăm că protejarea mediului înconjurător a devenit un lucru la care trebuie să fim atenți și de aceea ne gândim la diferite soluții de colectare și depozitare.
Știm că, în mare parte, deșeurile menajere provin din gospodării/locuinte, mai exact din bucătărie, unde se generează cele mai multe deșeuri. Totodată folosim din ce în ce mai multe ambalaje de unică folosință uitând cât de mult dăunează acestea mediului înconjurător.
Așadar avem 2 mari tipuri de deșeuri numite FRACȚII: fracția umedă (deșeul menajer – care nu poate fi reciclat) și fracția uscată (deșeul reciclabil). Deci bucătăria noastră poate să conțină 2 recipiente în care să montăm câte 2 saci în fiecare. Astfel putem obține 4 saci în care putem depozita deșeurile pe 4 fracții: plastic-metal, hârtie-carton, sticlă, deșeu menajer.
Iată câteva idei de a depozita deșeul recilabil:
–Hârtia– curată fără capse, lipici sau alte urme de substanțe o putem împături înainte de depozitare;
–Plasticul – curat îl putem plia/strivi înainte de depozitare;
–Aluminiul (metalul) – curat îl aplatizăm înainte de depozitare în recipientul destinat deșeului reciclabil;
–Sticla – curată și ea, îi îndepărtăm capacele de metal dacă exista și o depozităm în recipientul ei;
Deșeul menajer este un ansamblu de resturi organice și minerale care rezultă din activitatea gospodarească (sau pe scurt este totalitatea deșeurilor ce nu pot fi reciclate).
Ce alte tipuri de deșeuri mai putem produce în gospodării și ce putem face cu el?
Deșeul voluminos: (saltele, canapele, fotolii, scaune, uși de lemn, biciclete, mobilier, covoare, jucării de mari dimensiuni, etc.) – se preiau contracost numai în baza unei programări facută la compania de salubritate ieșeană sau le putem preda gratuit în cadrul campaniilor trimestriale;
Deee-uri (Deșeuri Electrice, Electronice și Electrocasnice): Cele mari pot fi preluate gratuit de acasă iar cele mici pot fi transportate la CMCI (Centrul Municipal de Colectare) din stradela Grădinari, nr. 26, la Centrele de Colectare DEEE sau la Tramvaiul Reciclării. Pentru detalii accesați site-ul
Deeșeul inert (deșeul rezultat din construcții și desființări): se preia contracost de către societatea Salubris S.A.
Deșeul vegetal (crengi, iarbă,etc.): se preiau contracost numai în baza unei programări facută la compania de salubritate ieșeană sau le putem preda gratuit în cadrul campaniilor trimestriale;
Deșeul periculos (vopsea, ulei auto , medicamente, detergenți, azbest, etc.): să fie predat către reciclatori autorizați de Agenția pentru Protectia Mediului.
Toate deșeurile de mai sus depozitate necoform se sancționează cu amenzi conform legii!!!
Așadar pentru orice detalii legate de depozitarea oricărui tip de deșeu puteți apela compania de salubritate Salubris S.A.