Colecist sanatos. 8 alimente care previn calculii biliari
Colecistul este rezervorul bilei, acel lichid care ajuta la digerarea alimentelor. Dieta pentru un colecist sanatos
include in principal alimentele de mai jos. Acestea va ajuta sa evitati refluxul, gazele, greata si durerile abdominale. De asemenea, va ajuta la digestia grasimilor. Iata ce sa consumati pentru a pastra vezica biliara sanatoasa:
Seminte de in si avocado
Semintele de in ofera atat fibre – esentiale pentru un sistem digestiv sanatos, cat si grasimile de care aveti nevoie. „Sunt un excelent supliment de fibre si pot fi adaugate la cereale, smoothie-uri si sucuri”, spune dr. Will Bulsiewicz, gastroenterolog. O lingura de seminte de in contine aproximativ 2 grame de fibre dietetice. De asemenea obtineti grasimi sanatoase, favorabile colecistului. Ele vin in forma de acizi grasi omega 3. Avocado este un aliment bogat in grasimi sanatoase si foarte bogat in potasiu, spune dr. Carrie Burrows. „Potasiul este un nutrient esential pentru echilibrul de fluide si electroliti, care ne mentine hidratat.” Deshidratarea duce la o serie de probleme de sanatate, inclusiv pietrele biliare.
Fasolea previne dezoltarea calculilor biliari
Mesele bogate in grasimi stimuleaza eliberarea bilei in cantitate mare. Cand exista prea multa grasime sau colesterol in dieta, aceasta se poate cristaliza in bila. Si poate forma calculi biliari. O dieta bazata pe vegetale imbunatateste nivelul colesterolului si previne dezvoltarea pietrelor. Proteinele vegetale precum fasolea, lintea, nautul sunt inlocuitori excelenti pentru carne, adauga dr. Bulsiewicz.
Colecist sanatos cu vitamina C
Portocalele, o alegere buna pentru un colecist sanatos. Sunt printre cele mai sanatoase fructe pentru corpul tau. „Alimentele bogate in vitamina C, cum ar fi citricele si fructele de padure sunt o alta alegere excelenta pentru vezica biliara sanatoasa”, spune dr. Bulsiewicz. Studiile au aratat ca vitamina C poate avea un efect preventiv impotriva calculilor biliari.
Bame pentru digestia sanatoasa a grasimilor
Consumul de alimente amare inainte de cele cu grasimi stimuleaza productia de bila. Bamele, andivele, anghinarea sunt astfel de alimente. Cand colecistul nu produce suficienta bila sau cand aceasta este blocata, apar probleme. Alte alimente benefice includ: prazul, rucola, mararul, frunzele de papadie, patrunjelul si ghimbirul murat. Alimentele amare sunt cele care stimuleaza sucurile digestive. Cu cat sunt mai amare cu atat actiunea digestiva este mai puternica.
Legume cu frunze verzi si sfecla
Spanacul, kale sunt incarcate cu magneziu, iar acest mineral este important pentru colecist. Multe pietre biliare contin calciu, iar magneziul ne ajuta sa eliminam calciul. Semnele de dovleac sunt, de asemenea, bogate in magneziu. Sfecla contine betaina, o substanta care ajuta la protejarea ficatului si stimuleaza fluxul de bila pentru a descompune grasimea. Bea suc de sfecla, supa de sfecla sau chiar adauga sfecla intr-un smoothie.
Colecist sanatos cu varza murata
Gratie probioticelor ajuta la pastrarea echilibrului florei intestinale. Mentinerea echilibrului intestinal va reduce nevoia de bila. Alimentele pline de probiotice, inclusiv alimentele fermentate, cum ar fi varza murata ajuta la restabilirea echilibrului in microbiom. Chiar daca iaurtul este o sursa de probiotice, nu este bun prieten cu colecistul.
In incheiere trebuie spus si ca nu exista o dieta speciala dupa colecistectomie. Dupa eliminarea colecistului, alimentele grase, cum ar fi cele prajite, branza, carnea ar trebui consumate cu moderatie. „Fara vezica biliara, nu puteti digera in mod adecvat grasimea si, ca urmare, se poate ajunge la malabsorbtie si diaree”, incheie dr. Bulsiewicz.