Colaps pe piața muncii din Iași, din cauza pandemiei de COVID-19. Patronii concediază angajații fără să clipească. Specialiștii anunță noi disponibilizări! Vor fi sute de oameni care vor rămâne fără serviciu

de: evelina.chitoroaga
02:00, 13 aug. 2020

Pandemia de COVID-19 a lovit în piața muncii din Iași, iar patronii concediază sute de angajați după ce au redus semnificativ producția. În ultimele 3 luni și-au pierdut locurile de muncă peste 700 de angajați din domeniile HoReCa, industrie și servicii. Ieșenii îngroașă rândurile șomerilor, iar acest lucru se vede în rata șomajului, care a crescut în ultimele 3 luni. Specialiștii din Iași susțin că numărul disponibilizărilor va fi dublu în următoarea perioadă

Pandemia de COVID-19 a lovit în piața muncii din Iași, iar patronii concediază sute de angajați după ce au redus semnificativ producția. Din cei 1.700 de șomeri înregistrați la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, peste 700 de persoane sunt ieșeni disponibilizați de la debutul pandemiei COVID-19. Numărul șomerilor va crește în următoarele luni odată cu diminuarea ajutoarelor financiare acordate de la bugetul de stat. Astfel, dacă angajatorii din Iași au suspendat activitatea și au reușit să păstreze angajații cu banii obținuți de la bugetul de stat, cum a fost șomajul tehnic, situația este gravă în prezent din cauza comenzilor din partea clienților și a producției reduse semnificativ.

Rata șomajului a crescut în luna iulie 2020, față de luna precedentă, ajungând la 3,05 la sută

În luna iulie 2020 erau înregistrați la AJOFM Iași 9.037 de șomeri din care 1.769 indemnizați și alți 7.268 șomeri care nu primesc indemnizație. Numărul șomerilor a crescut în luna iulie 2020 față de luna precedentă. Astfel, în luna iunie 2020 au fost înregistrați 8.448 de șomeri din care 1.514 indemnizați și 6.935 neindemnizați. Cele mai multe persoane concediate de la debutul pandemiei COVID-19 au fost din rândul bărbaților. Rata șomajului a crescut în luna iulie 2020 față de luna precedentă. Astfel, dacă în luna iunie 2020 rata șomajului era de 2,85 la sută, în luna iulie a crescut la 3,05 la sută. Cele mai multe disponibilizări au fost în rândul bărbaților. Potrivit Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Iași, au fost înregistrate 8.000 de contracte suspendate în luna iulie 2020.

Doar 20 de ieșeni din cei 700 disponibilizați au reușit să se angajeze în același domeniu și la scurt timp după ce au fost concediați

O parte din ieșenii care au rămas fără locurile de muncă au reușit să se angajeze la scurt timp după ce au fost făcute disponibilizări.

„Sunt și persoane disponibilizate în perioada stării de urgență sau de alertă și au fost încadrate în muncă de alți angajatori care au solicitat și acordarea subvenției de 50 la sută din salariul conform OUG nr.92/2020. Sunt persoane cu vârsta de peste 50 de ani. Avem peste 20 de solicitări din partea angajatorilor pentru încadrarea acestei categorii de persoane. E vorba de vânzătoare, femeie de serviciu, asistent manager, lucrător comercial, confecționer”, a declarat Ciprian Necula, director executiv adjunct în cadrul AJOFM Iași.

Ciprian Necula, director executiv AJOFM Iași: „Momentan, mai multe companii care au anunțat că fac disponibilizări fac demersuri pentru finalizarea acestei proceduri”

Potrivit specialiștilor din domeniu, situația va fi mai gravă în următoarea perioadă. Importante companii din domeniul industrie, transporturi sau HoReCa au demarat procedurile pentru concedieri colective, astfel că numărul disponibilizărilor la nivelul județului va fi dublu în următoarele 2-3 luni. Ciprian Necula, director executiv adjunct AJOFM Iași, susține că patronii din Iași negociază cu sindicatele numărul persoanelor concediate.

„Momentan, mai multe companii care au anunțat că fac disponibilizări fac demersuri pentru finalizarea acestei proceduri. Se discută cu sindicatele pentru a stabili numărul final de persoane care vor fi concediate”, susține Ciprian Necula.

Cristina Chiriac, președinte CONAF: „Datele statistice pe acest fond al concedierilor sunt distorsionate și nu reflectă situația din teren”

Piața muncii din Iași a fost afectată de pandemia COVID-19, iar numărul angajaților disponibilizați va crește. Potrivit Cristinei Chiriac, președinte al Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin, au loc disponibilizări în toată țara.

„Creșterile salariale în pandemie nu reprezintă altceva decât o percepție eronată a realității economice. Nu putem vorbi de creșteri ale salariului mediu net în domeniul HoReCa atât timp cât s-a înregistrat o rată a concedierii personalului de 29 la sută conform statisticilor din sector. Serviciile hoteliere și de restaurant au fost cele mai afectate de pandemie, ca urmare, datele statistice pe acest fond al concedierilor sunt distorsionate și nu reflectă situația din teren”, este de părere președintele CONAF, Cristina Chiriac.

Cristina Chiriac: „Nu este momentul să cuantificăm câștigul, ci trebuie să continuăm măsurile de susținere a pieței forței de muncă”

Cristina Chiriac, președinte CONAF, susține că

„Trebuie analizat întreg tabloul economic. Nu putem vorbi de creșteri de salarii când avem concedieri masive de personal. Reacția rapidă a factorilor de decizie care au hotărât acordarea de facilități fiscale și garanții guvernamentale întreprinderilor afectate de pandemie și persoanelor fizice aflate în cvasi șomaj au condus la recuperarea, într-o anumită măsură, a pierderilor conjucturale. Însă, nu este momentul să cuantificăm câștigul, ci trebuie să continuăm măsurile de susținere a pieței forței de muncă pentru a putea vorbi de creșteri salariale sustenabile și de durată, care să se reflecte în buzunarele cetățenilor. Când vom vedea o creștere economică bazată pe creșterea consumului ca efect al sporirii câștigurilor salariale nete, de abia atunci putem vorbi de reflectarea indicatorilor macroeconomici în realitatea economică și nu de distorsiuni, normale de altfel, într-o situație de criză generalizată la nivel mondial”, mai spune Cristina Chiriac.