S-au anunțat schimbări în Codul Rutier 2025! Noul proiect UE are legătură cu retragerea permisului de conducere pentru șoferii din tot spațiul Uniunii Europene, iar după adoptare, legile se vor aplica și în România. Șoferii vor avea de respectat noi reguli.
Codul Rutier 2025!
Uniunea Europeană pregătește o schimbare majoră în legislația rutieră care îi vizează și pe șoferii români. Noile reguli vor permite ca retragerea permisului într-un stat membru UE să fie recunoscută și valabilă în toate celelalte țări UE. Această măsură reprezintă o schimbare semnificativă față de situația actuală, în care sancțiunile aplicate în țara de rezidență nu afectează dreptul de a conduce în alte state membre.
Scopul acestui proiect legislativ este reducerea numărului de accidente rutiere, vizând „zero decese” pe drumurile europene până în 2050, un obiectiv stabilit de Comisia Europeană. În noua lege se arată că că excesul de viteză este una dintre principalele cauze ale accidentelor grave, conducerea sub influența alcoolului contribuie la aproximativ 40% dintre accidentele mortale din UE, iar prin noile măsuri, autoritățile speră să descurajeze aceste comportamente și să creeze siguranță pentru toți participanții la trafic.
O nouă lege europeană va intra în vigoare de anul viitor. Este vorba despre șoferii care dețin mașini mai vechi de 15 ani. Măsura își propune să elimine treptat vehiculele mai vechi și mai poluante în favoarea opțiunilor ecologice. Mașinile care se confruntă cu defecțiuni la componente majore, cum ar fi motoarele, transmisiile, frânele sau direcția și care sunt considerate vechi, potențial în jur de 15 ani, vor intra în această categorie. Odată etichetate ca reziduale, aceste vehicule vor fi interzise să fie supuse unor reparații semnificative și vor fi casate. Regulamentul specifică condițiile în care un vehicul este considerat ireparabil sau rezidual din punct de vedere tehnic.
Decizia va avea un impact profund asupra milioanelor de șoferi europeni, printre care și români, care vor fi nevoiți să scape de mașinile vechi și să investească în vehicule mai noi și mai puțin poluante. Vestea a stârnit deja un val de nemulțumiri printre șoferi. Rămâne de văzut dacă legea va intra în vigoare din prima lună a anului 2025 și câți conducători auto vor fi afectați de noua lege europeană.
Reguli dure pentru șoferi
Recent, a fost anunțat faptul că se lucrează la nivel european pentru reguli rutiere mai dure. Cea mai importantă prevedere este că un șofer cu probleme într-o țară nu va mai putea conduce în alte țări din UE. În cazul în care unui șofer i se suspendă dreptul de a conduce pentru că a urcat la volan beat sau drogat, legislația țării respective va fi aplicată la nivel european.
De asemenea, Parlamentul European vrea să impună o nouă lege pentru conducătorii auto. Este vorba despre interzicerea circulației acestora cu mașina pe timp de noapte. Un studiu recent realizat de reprezentanții UE a arătat că șoferii cu mai puțin de 3 ani de experiență la volan sunt implicați adesea în accidente noaptea.
Legea se află deocamdată în dezbatere și se dorește îmbunătățirea siguranței rutiere. Obiectivul ar fi acela de a impune o restricție orară care să-i împiedice pe toți cei care se încadrează în categoria șoferilor noi – adică persoanele care au avut permisul în urmă cu mai puțin de trei ani – să conducă de la miezul nopții până în zori. Rămâne de văzut dacă această categorie de șoferi nu va avea voie să circule pe drumurile publice de la miezul nopții până la 6 dimineața și dacă se va schimba Codul Rutier.
De anul viitor, șoferii vor avea de respectat mai multe reguli stricte.