Cocktail-ul de anticorpi monoclonali este ineficient împotriva noilor variante

de: BZI.ro
19:27, 02 feb. 2021

Marea speranță pentru tratamentele medicamentoase împotriva Covid-19 – anticorpii monoclonali – eșuează împotriva variantelor nou ele virusului, precum cele care au apărut în Africa de Sud și Brazilia, au descoperit oamenii de știință.

Unul dintre medicamente, realizat de Regeneron în Statele Unite, i-a fost oferit lui Donald Trump și poate că a jucat un rol în recuperarea sa. Acesta este testat la pacienți din spitale din Marea Britanie.

Dar spre disperarea celor care lucrează la terapii împotriva bolii, cei trei principali concurenți – Regeneron’s și medicamentele de la Eli Lilly și GlaxoSmithKline – eșuează împotriva uneia sau mai multora dintre variante.

De ce cocktail-ul de anticorpi monoclonali este ineficient împotriva noilor variante?

Anticorpii au avantaje imense ca tratamente, a spus Nick Cammack, care conduce acceleratorul terapeutic Covid-19 la Wellcome. Acestea sunt derivate din clonarea unei celule albe din sânge umane și imită efectele sistemului imunitar. Acestea sunt foarte sigure, concepute special pentru a viza virusul, iar utilizarea lor părea foarte promițătoare în stadiul incipient al bolii pentru a opri progresul.

„Provocarea a venit la Crăciun când au apărut aceste noi variante – în special cele din Africa de Sud și Brazilia. Modificările pe care le face virusul în proteinele sale de vârf aruncă de fapt acești anticorpi”, a spus el.

„Deci, practic, majoritatea terapiilor cu anticorpi frontali pentru Covid, care sunt terapiile frontale pentru Covid, ar trebui să spun – deci marea speranță – se pierd în fața variantelor sud-africane și braziliene.”

Tratamentul GlaxoSmithKline funcționează în continuare împotriva acestor variante, dar nu împotriva celei care a apărut în Kent, în Marea Britanie. Dar, având în vedere că coronavirusul se mută deja mult, Cammack nu se așteaptă ca vreunul dintre medicamentele actuale să fie eficient pentru mult timp, relatează The Guardian.

Cercetătorii trebuie acum să găsească regiuni „conservate” ale virusului care nu sufera mutatii pentru a le viza cu anticorpi.

„Cred că este destul de clar, deși am văzut variante din Africa de Sud, Marea Britanie și Brazilia, vor exista și altele. Și avem nevoie de secvențierea în masă, secvențierea genetică a virusului din întreaga lume, care să dezvăluie unde se fac modificările și, de asemenea, să dezvăluie unde sunt regiunile conservate”, a spus el.

Medicamentele încă funcționează împotriva virusului original și sunt utilizate în Europa și Statele Unite.

Anticorpii monoclonali au fost aleși pentru a viza proteina spike a virusului care se atașează la celulele din corpul uman. În general, a spus el, acea regiune a virusului nu se schimbă prea mult, deoarece dacă se întâmplă, nu se va atașa atât de bine la celule.

„Ei bine, aici suntem cu un virus care face o schimbare care, de fapt, îl ajută să se lipească și mai bine de celulă. Deci, aceste monoclonale sunt pierdute”, a spus Cammack.

Ce sunt anticorpii monoclonali

Există date științifice publicate, limitate, despre variante și anticorpi monoclonali – există o pre-tipărire din Africa de Sud și o altă din China. Sunt așteptate mai multe lucrări în următoarele săptămâni.

Anticorpii monoclonali „sunt unul dintre cele mai puternice instrumente din medicina modernă”, potrivit unui recent raport Wellcome privind extinderea accesului la oameni din țările cu venituri mici și medii. Acestea sunt utilizate în cancer și boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă, și sunt testate împotriva HIV.

Dar sunt scumpe și relativ dificil de realizat, așa că doar țările bogate au beneficiat de ele cu adevărat.

„Covid a subliniat potențialul ca acestea să fie utilizate și pentru alte boli, cum ar fi bolile infecțioase. Dar nu am reușit încă să arătăm o cale simplă pentru a face anticorpii monoclonali accesibili tuturor”, a spus ea.