Coaja de ou pentru flori. Kit de grădinărit pentru amatori

de: alina.tibichi
15:58, 12 oct. 2020

Aproape că nu este zi în care să nu foloseşti ou pentru a pregăti mâncare. Ştiai că poţi valorifica absolut totul din ele? Ei bine, da. Coaja de ou pentru flori este un excelent îngrăşământ, dar şi pentru multe alte tipuri de plante. Carbonatul de calciu din coajă nu produce nici un efect advers şi este absorbit foarte uşor.

De ce se recomandă să foloseşti coaja de ou pentru flori? În afară de motivele menţionate anterior, trebuie spus că ea conţine şi: fier, fosfor, potasiu, zinc şi magneziu. În plus, se pretează spre a fi utilizată şi în cazul următoarelor legume şi leguminoase: cartofi, vinete morcovi, ardei, salată, ceapă.

Cum se foloseşte coaja de ou pentru flori?

Mai întâi, trebuie spălată şi curăţată coaja. Uşor ar fi ca acest lucru să-l faci înainte de a sparge oul. Aşadar, îl scoţi din frigider, îl speli, apoi conţinutul îl pui în mâncare, iar coaja o aduni într-un castron. După ce s-a uscat, lucru pentru care e bine să o laşi într-un loc călduros, trebuie să o macini. Foloseşte mojarul pentru usturoi. În cazul în care nu ai atâta răbdare, pune toată coaja de ou pentru flori în tavă şi bag-o în cuptorul încins la 180 de grade Celsius, pentru maxim 15 minute. După ce s-a uscat, trece-o prin maşina de zahăr pudră, maşina de măcinat cafeaua sau chiar prin maşina de tocat carne.

Amestec nutritiv pentru plante

Ca să îţi hrăneşti plantele şi chiar şi vişinii, ai nevoie de 1 litru de apă şi de coaja măcinată a 5 ouă. Pune totul într-o sticlă şi înfiletează capacul. În fiecare zi agită sticla măcar o dată. După aproximativ 7 zile poţi uda clasic plantele sau poţi pulveriza soluţia pe ele. Amestecul pregătit mai sus poate fi şi încorporat în pământul folosit pentru plantarea într-un ghiveci ori în sol.

Alte lucruri mai puţin ştiute despre coaja de ouă:

  • fasolea, varza şi castraveţii nu necesită acest îngrăşământ, întrucât plantele menţionat conţin suficient calciu;
  • presară coajă de ou măcinata la baza tulpinei plantelor, pentru a le feri de dăunători;
  • coaja de ou spălată şi uscată, dacă e depozitată într-un loc răcoros, poate să fie bună chiar şi un an;
  • coaja de ou îndulceşte cafeaua. Ca să nu mai pui zahăr deloc în cafea, presară nişte coajă pulbere;
  • zdrobeşte câteva coji de ouă, pune-le într-un săculeţ tip plasă şi bagă-l în cuvă, atunci când speli rufe albe. Astfel previi estomparea albului şi scapi de tenta gri pe care o capătă uneori;
  • pulberea din coajă de ou ajută inclusiv la curăţarea tigăilor şi oalelor.