CNA o linșează pe Anca Alexandrescu
După o mega-amendă pe 40.000 de lei, iată că, din nou, inchiziția CNA taxează Realitatea Plus cu încă 10.000 de lei. Vinovatul de serviciu este realizatorul Anca Alexandrescu, pe motiv că ar fi „toxică”. Este expresia utilizată de Mircea Toma, în discursul pe care l-a ținut pe această temă în fața colegilor de la CNA. Modul în care a fost analizată prestația Ancăi Alexandrescu demonstrează că ne aflăm în prezența unui act de linșaj.
Consiliul Național al Audiovizualului s-a întrunit pentru a analiza emisiunea „Culisele statului paralel”, moderată de Anca Alexandrescu în perioada 1-12 martie. Este de presupus deci că onorabilii membri CNA au stat și au ascultat peste 24 de ore de dezbateri, după care și-au expus, rând pe rând, opiniile și au tras o concluzie, finalizată printr-o nouă amendă. Oare așa s-a întâmplat?
Înregistrarea ședinței CNA demonstrează însă cu totul altceva. S-a dat sentință împotriva televiziunii, îndreptată direct împotriva unui moderator, fără ca la baza ei să existe o analiză. Ci doar câteva păreri, cele mai relevante fiind ca de obicei vedictele dictate de Mircea Toma și Cristina Pocora. Primul și-a permis chiar să afirme despre Anca Alexandrescu, care este unul dintre cei mai buni jurnaliști de televiziune din România, dovadă fiind și excepționala audiență de care se bucură, că este toxică. Dar în ce constă „toxicitatea” ei, Mircea Toma nu a reușit să explice. Printre insultele proferate împotriva vedetei de televiziune am reținut totuși ideea că i se reproșează lipsa de echilibru. Ideea este că nu ar fi știut să-și dozeze așa cum vrea CNA invitații și nici nu a realizat bine alchimia dintre opiniile divergente vizând războiul din Ucraina. Pentru că despre asta a fost vorba, susține CNA, în emisiunile incriminate. Nereușind să facă o bună echilibristică între opinii, conform concluziei trase de Mircea Toma, Anca Alexandrescu și-a transformat dezbaterea într-o formă de manipulare tipică pentru propaganda rusă. Am trăit să o aud și pe asta. În concepția CNA, care a sancționat Realitatea Plus după un vot în unanimitate, Anca Alexandrescu este nici mai mult nici mai puțin decât un agent de influență al Moscovei. Vă dați seama la ce nivel de aberații a ajuns CNA, o instituție care a fost creată nu în scopul de a deveni un cenzor, un inchizitor al presei, ci tocmai pentru a încuraja și stimula libertatea de expresie, protejând dreptul cetățeanului de a fi informat și dreptul jurnaliștilor de a informa?
Iar concluzia aceluiași Mircea Toma, al cărui dosar de la Direcția a IV-a a Securității e pe drum, este de-a dreptul antologică. Citez: „Nu o să punem pumnul în gură doamnei Alexandrescu”. Dar ce faceți de fapt? Și tot el: „90% din ce se întâmplă în emisiunile acestea sunt opinii”. Așadar cel mai activ agent de influență din CNA, fără a fi de nimeni contrazis, recunoaște implicit că instituția a început să sancționeze opinii. Atenție: opinii! Nu informații false. Nu denaturări ale adevărului, care pot fi ușor demontate. Ci opinii. Adică exact ceea ce nu trebuie să facă CNA.
Este o instituție a cărei activitate trebuie urmărită cu atenție, întrucât devine pe zi ce trece tot mai periculoasă. Atât de periculoasă, încât membrii CNA au ajuns să deplângă faptul că nu beneficiază de o legislație care să le permită, pe de-o parte, ca în timp de război să poată acționa cu mai multă duritate împotriva presei, iar pe de altă parte să-și poată extinde competențele și asupra întregului spațiu virtual. Până una alta, mă aștept ca, la fel cum s-a întâmplat în cazul Gold FM, și sancțiunile decise împotriva Realității Plus să fie pulverizate în Justiție.