Clubul de Presă cere ridicarea cenzurii împotriva presei, urgență și necesitate!
Clubul de Presă salută cu satisfacție decizia lui Donald Trump, comunicată opiniei publice în timpul campaniei pentru alegerile din Statele Unite, de a acționa dur și decisiv împotriva cenzurării presei.
Clubul de Presă cere ridicarea cenzurii împotriva presei
Desigur, Donald Trump s-a referit la cenzurarea presei din Statele Unite și la acțiunile desfășurate până în prezent de către statul subteran american, care au condus la restricționarea dramatică a liberei circulații a informațiilor, la dezinformare, la intimidarea și șantajarea jurnaliștilor și caselor de presă, în scopul final al distorsionării informațiilor în favoarea unor competitori politici. Clubul de Presă își manifestă convingerea că Donald Trump va găsi mijloacele necesare să-și atingă obiectivul anunțat și că efectele vor reverbera și în România, unde autoritățile au procedat în mod similar, preluând metodele utilizate de statul subteran american, respectiv de alte structuri similare din unele țări UE.
Vom urmări îndeaproape și vom semnala fiecare mișcare în acest sens, operată de noua administrație atât pe parcursul preluării treptate a atribuțiilor prezidențiale, cât și după depunerea jurământului din 20 ianuarie. Atragem atenția opiniei publice naționale și internaționale că unul dintre principalele motive care ne-au făcut pe noi, cei circa 1.000 de jurnaliști români, să ne grupăm în jurul Clubului de Presă, este presiunea exercitată asupra noastră, care a fost escaladată în ultimii ani într-o manieră din ce în ce mai violentă, generând persecutarea unor jurnaliști, în special de către Consiliul Național al Audiovizualului, care a cenzurat în mod brutal emisiuni ale posturilor de radio și televiziune și care s-a insinuat chiar și în ceea ce privește conținutul presei scrise.
Dar și alte instituții ale statului au procedat într-un mod asemănător, utilizând din ce în ce mai frecvent și mai evident banul public pentru a cumpăra bunăvoința unor case de presă și a unor jurnaliști și pentru a-i sancționa prin mijloace financiare pe cei care au refuzat să facă jocurile puterii, manifestându-se independent atât față de influențele din interiorul statului român, cât și față de influențele din afară. La restricționarea libertății presei în România au contribuit și unele ambasade occidentale, începând chiar cu Ambasada Statelor Unite, și ceea ce este absolut scandalos este că în această operațiune s-au exercitat presiuni și asupra patronatelor unor societăți comerciale, pentru ca banii destinați publicității să fie dirijați selectiv, în funcție de exigențele celor instalați la putere, atât la nivelul statului constituțional, cât și la nivelul statului subteran.
Schimbările din SUA să se vadă și în România
Precizăm că am făcut numeroase diligențe, atât la nivelul majorității parlamentare, cât și în ceea ce-l privește pe premierul în funcție, pentru a organiza întâlniri, soldate cu adoptarea unui set de decizii, de natură să blocheze acest fenomen al cenzurării presei, extrem de periculos, mai ales în acest an electoral. Demersurile noastre s-au soldat cu unele rezultate, dar care nu ne pot satisface, și cu un eșec total legat de întâlnirile solicitate premierului, la care acesta s-a angajat, dar nu le-a dat până în prezent curs.
Ne reînnoim în mod ferm solicitarea de a stabili împreună un set de soluții pentru viitor, atât la nivel guvernamental, cât și la nivel parlamentar. Le atragem tuturor decidenților atenția că unda de șoc generată în Statele Unite de către Donald Trump va zgudui cu certitudine în sens pozitiv și România, iar noi vom monitoriza mesajele publice emise în această direcție de către actualii candidați la prezidențiale și vom oferi un raport amplu după finalizarea procesului electoral.
În numele Consiliului de Onoare al Clubului de Presă, comunciatul este transmis de Cozmin Gușă, Sorin Roșca Stănescu, Bogdan Comaroni, Răzvan Savaliuc.
Pornind de la aceasta premisă, precizăm că și Guvernul din România are responsabilitatea de a respecta și proteja Constituția, inclusiv prin asigurarea transparenței și corectitudinii în instituțiile publice și fundațiile care au rolul de a monitoriza activitățile din media. Este esențial ca aceste instituții să respecte cadrul constituțional și să nu intervină în mod abuziv în activitatea societăților de presă, care trebuie să funcționeze independent și să ofere o informare corectă publicului. În caz contrar, instituțiile care nu respectă acest principiu ar trebui sancționate drastic pentru a proteja libertatea presei și democrația.