Clotrimazolul, cea mai bună soluție care te scapă de micoze! Iată părerile medicilor
Clotrimazolul este o substanță activă, care se găsește în numeroase medicamente dedicate infecțiilor cutanate și altor afecțiuni provocate de fungi. Iată părerile medicilor despre această substanță.
Clotrimazolul pătrunde în straturile pielii afectate și luptă împotriva fungilor. Astfel, reușește să îi distrugă și să inhibe creșterea acestora. Inclus în creme, clotrimazolul este recomandat persoanelor care se confruntă cu micoze cutanate și mucoase, provocate de dermatofiți, fungi, levuri și microorganisme (de exemplu, Malassezia furfur şi infecţii cutanate determinate de Corynebacterium minutissimum).
Micozele se manifestă sub mai multe forme, și anume: infecţii fungice ale piciorului (piciorul atletului), infecţii interdigitale la nivelul mâinilor sau piciorului, infecţii periunghiale (paronichie) care apar în asociere cu infecţiile unghiilor; suprainfecţii cu germeni patogeni sensibili la clotrimazol; infecţii fungice ale pielii şi pliurilor cutanate, candidoze cutanate, pitiriazis versicolor (Tinea versicolor, eritrasmă), dermatită seboreică suprainfectată microbian cu germeni sensibili la clotrimazol; infecţii labiale şi ale ariei genitale determinate de fungi (vulvită candidozică); inflamaţii ale glandului penian şi infecţii ale tegumentului glandului penian determinate de fungi (balanita candidozică), potrivit prospectului.
Cum se utilizează medicamentele pe bază de clotrimazol și care sunt părerile medicilor despre acestea
Clotrimazolul poate fi găsit atât sub formă de cremă, cât și sub formă de ovule. Clotrimazolul cremă se administrează cutanat, de două sau trei ori pe zi. Se aplică un strat subțire și se masează ușor, până când crema pătrunde în piele. Este necesar ½ cm de cremă, pentru a acoperi o zonă de dimensiunea unei palme.
În cazul în care vorbim despre infecțiile labilor și ale zonelor adiacente, crema se aplică pe zona afectată a pielii, o dată sau de trei ori pe zi. Pentru infecțiile picioarelor, este indicată spălarea și uscarea picioarelor, mai ales între degete, înainte de aplica crema.
Tratamentul ar trebui să dureze între trei și patru săptămâni pentru micozele cutanate, între două și patru săptămâni pentru eritrasma, între una și trei săptămâni pentru pitiriazis versicolor și între o săptămână sau două pentru vulvită și balanită candidozică.
Sub formă de ovule, medicii recomandă un comprimat vaginal de Clotrimazol pe zi, administrat seara la culcare, timp de 6-12 zile. În plus, se pot administra în cure scurte câte două comprimate vaginale de Clotrimazol pe zi, dimineața și seara, timp de trei zile. Dacă problema este mai severă, se pot administra câte două comprimate de Clotrimazol pe zi, dimineața și seara, timp de 6-12 zile.
Medicii recomandă adesea medicamente care au în componență clotrimazol, deoarece au o eficiență dovedită împotriva infecțiilor fungice. În cazul în care simptomatologia nu se ameliorează după patru săptămâni de tratament, pacienții trebuie să ceară ajutorul specialiștilor.
Precauții în timpul tratamentului cu Clotrimazol
Se recomandă utilizarea cu prudență la femeile însărcinate, mai ales în primul trimestru de sarcină și numai sub supravegherea unui medic. În schimb, Clotrimazol ovule poate fi administrat pe cale vaginală în timpul alăptării, deoarece nu trece în laptele matern.
În ceea ce privește capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, tratamentul cu Clotrimazol nu are nicio influență sau are o influență neglijabilă.
Utilizați Clotrimazol ovule doar la recomandarea medicului sau farmacistului. În cazul în care sunteți însărcinată, alăptați sau intenționați să rămâneți gravidă, adresați-vă unui cadru medical înainte de a lua acest medicament. Respectați, cu strictețe, instrucțiunile acestuia.
Reacții adverse posibile
De-a lungul timpului, au fost raportate mai multe reacții adverse, în urma folosirii medicamentelor pe bază de clotrimazol. Acestea sunt normale și nu apar la toate persoanele: reacţii de hipersensibilitate (sincope, tensiune arterială mică, dificultate în respiraţie, urticarie), vezicule, înroşire, edem, mâncărimi, iritaţii, senzaţie de înţepătură, senzaţie de arsură, durere minoră (jenă), fisuri ale pielii, erupţie trecătoare pe piele.