Clotrimazol cremă: Unde se aplică și ce afecțiuni tratează?
Clotrimazol cremă este un medicament antifungic. Unde se aplică și ce afecțiuni tratează veți afla în rândurile următoare.
Clotrimazol cremă este eficient în tratamentul local al următoarelor afecțiuni: micoze ale pielii provocate de Candida albicans; micoze ale urechii; eritrasma; dermatofiţii ale pielii şi rădăcinii firelor de păr (tinea corporis, tinea cruris, tinea pedis, tinea barbae, tinea capitis) determinate de Trichophyton rubrum, Trichophyton mentagrophites, Epidermophyton floccosum, Microsporum caniş; pitiriazis versicolor determinată de Malassezia furfur; paronichie asociată onicomicozelor (infecţia fungică a ţesuturilor adiacente unghiei). Clotrimazol poate fi utilizat atât de adulți, vârstnici, cât și de adolescenți sau copii cu vârsta de peste 5 ani.
Clotrimazol cremă: Cum și unde se aplică?
Clotrimazol cremă se aplică pe zona afecată (spălată și uscată), de două – trei ori pe zi. De obicei, tratamentul durează 3 – 4 săptămâni în cazul dermatomicozelor produse de dermatofiti şi CandidA, 2 – 4 săptămâni în cazul eritrasmei și 1 – 3 săptămâni în cazul pitiriazisului versicolor. Este recomandat ca tratamentul să fie continuat încă două săptămâni după dispariția simptomelor, pentru a preveni reapariția afecțiunii.
De precizat este că, până în acest moment, eficacitatea şi siguranţa utilizării clotrimazolului la copii cu vârsta sub 5 ani nu au fost stabilite.
În cazul în care ați utilizat Clotrimazol cremă mai mult decât era necesar, înlăturați medicamentul prin spălarea zonei respective cu apă și săpun. Dacă este înghițit accidental sau dacă ați aplicat o doză mai mare, luați legătura cu medicul curant sau mergeți, de urgență, la cel mai apropiat spital.
Se poate întâmpla să uitați să aplicați Clotrimazol cremă într-o zi. Ei bine, în acest caz, aplicați tratamentul imediat ce v-ați amintit sau așteptați până când se apropie ora la care v-ați obișnuit să îl aplicați. Nu utilizaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă opriți tratamentul mai devreme, luați în calcul faptul că afecțiunea s-ar putea să reapară sau să nu se amelioreze. De aceea, dacă aveți întrebări privind acest tratament, vorbiți cu farmacistul sau cu medicul dumneavoastră.
Reacții adverse întâlnite în timpul tratamentului cu Clotrimazol cremă
Așa cum se întâmplă în cazul oricărui tratament, Clotrimazol cremă poate determina apariția unor reacții adverse. Importamt de menționat este că acestea nu apar la toate persoanele.
Adesea este vorba despre tulburări ale sistemului imunitar (vezicule, înroşire a pielii, umflare, mâncărime, senzaţie de înţepătura, urticarie) și despre afecțiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat (senzaţie de arsură, fisuri la nivelul pielii, erupţie trecătoare pe piele).
În situația în care reacția sau reacțiile adverse se agravează, opriți tratamentul și discutați cu medicul dumneavoastră.
De asemenea, pe parcursul primului trimestru de sarcină, se recomandă prudență în folosirea acestui tratament. Nu există studii care să arate că soluția aplicată local se excretă în laptele matern, astfel că administrați cu prudență dacă alăptați.
Nu exista studii clinice controlate efectuate la gravide. Se recomandă evitarea utilizării clotrimazolului în primul trimestru. În trimestrele II şi III de sarcină, soluția cutanată se va utiliza numai dacă este absolut necesar, după evaluarea atentă de către medic a raportului risc potenţial fetal/beneficiu terapeutic matern.