Clotrimazol cremă: Tratament eficient în cazul infecției cu Candida

de: BZI.ro
15:17, 25 mart. 2022

Clotrimazol cremă este un medicament antifungic, extrem de eficient în cazul infecției cu Candida. Iată cum trebuie folosit, pentru a avea rezultate optime.

Candida este o ciupercă prezentă în mod normal în organismul uman. Aceasta se găsește la nivelul vaginului, gurii, esofagului şi intestinelor. Atunci când sistemul imunitar devine slăbit, Candida găsește mediul favorabil dezvoltării sale, determinând apariția infecțiilor candidozice. Cea mai întâlnită specie, Candida albicanis, este implicată în apariția candidozei, având o incidenţă de 75% în rândul femeilor. Adesea, candida se dezvoltă la nivelul vaginului, dar fără un tratament adecvat, se răspândește la nivelul gurii, generând candidoza orală.

Candida este o ciupercă prezentă în mod normal în organismul uman.

Clotrimazol cremă: Cât de eficient este acest tratament în Candida și cum se folosește?

Clotrimazol cremă este eficient în tratamentul local al următoarelor afecțiuni: micoze ale pielii provocate de Candida albicans; micoze ale urechii; eritrasma; dermatofiţii ale pielii şi rădăcinii firelor de păr (ţinea corporis, ţinea cruris, ţinea pedis, ţinea barbae, ţinea capitis) determinate de Trichophyton rubrum, Trichophyton mentagrophites, Epidermophyton floccosum, Microsporum caniş; pitiriazis versicolor determinată de Malassezia furfur; paronichie asociată onicomicozelor (infecţia fungică a ţesuturilor adiacente unghiei). Clotrimazol poate fi utilizat atât de adulți, vârstnici, cât și de adolescenți sau copii cu vârsta de peste 5 ani.

Pentru a scăpa de candidoză, clotrimazol cremă se aplică pe zona afecată (spălată și uscată), de două – trei ori pe zi. De regulă, tratamentul durează 3 – 4 săptămâni în cazul dermatomicozelor produse de dermatofiti şi Candida, 2 – 4 săptămâni în cazul eritrasmei și 1 – 3 săptămâni în cazul pitiriazisului versicolor. Medicii recomandă continuarea tratamentului pentru încă două săptămâni după ce simptomele au dispărut. În cazul contrar, afecțiunea s-ar putea să reapară sau să nu se amelioreze.

Dacă ai uitat să aplici crema într-o zi, nu utiliza o doză dulbă, pentru a compensa doza uitată. Aplică tratamentul imediat ce ți-ai amintit sau așteaptă până când se apropie ora la care obișnuiai să îl aplici. De asemenea, dacă ai utilizat Clotrimazol cremă mai mult decât era necesar, înlătură medicamentul prin spălarea zonei respective cu apă și săpun.

În cazul în care ai mai multe întrebări despre acest tratament, nu ezita să i le adresezi farmacistului sau medicului curant.

Dacă ai uitat să aplici crema într-o zi, nu utiliza o doză dulbă, pentru a compensa doza uitată.

Reacții adverse ce pot apărea în timpul tratamentului cu Clotrimazol cremă

Nu există medicament care să nu determine apariția unor reacții adverse. Acesta este și cazul medicamentului antifungic Clotrimazol cremă. De reținut este că reacțiile adverse nu apar la toată lumea.

De regulă, pot apărea tulburări ale sistemului imunitar (vezicule, înroşire a pielii, umflare, mâncărime, senzaţie de înţepătura, urticarie) și afecțiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat (senzaţie de arsură, fisuri la nivelul pielii, erupţie trecătoare pe piele).

Dacă reacția sau reacțiile adverse se agravează, oprește imediat tratatementul și ia legătura cu medicul.

Totodată, pe parcursul primului trimestru de sarcină, se recomandă prudență în folosirea acestui tratament. Nu există studii care să arate că soluția aplicată local se excretă în laptele matern, astfel că administrează cu prudență dacă alăptezi.

În final, trebuie precizat că nu exista studii clinice controlate efectuate la gravide. Se recomandă evitarea utilizării clotrimazolului în primul trimestru. În trimestrele II şi III de sarcină, soluția cutanată se va utiliza numai dacă este absolut necesar, după evaluarea atentă de către medic a raportului risc potenţial fetal/beneficiu terapeutic matern.