Clopot unicat în România, expus la Mitropolia din Iași, vechi de 200 de ani – GALERIE FOTO (Exclusiv)

de: Redacția BZI
02:00, 02 feb. 2022

Un clopot-unicat în România și vechi de 200 de ani, expus în curtea de la Mitropolia din Iași! Acesta a fost realizat în anul 1832, materialul folosit provenind din 4 tunuri care fuseseră capturate de la turci în Războiul din 1828-1829

Clopot-unicat, expus la Mitropolia din Iași, vechi de 200 de ani! Este considerat unul dintre cele mai vechi și valoroase obiecte de cult din toată România. El a fost realizat în anul 1832, iar materialul folosit a provenit din 4 tunuri care fuseseră capturate de la turci în Războiul din 1828-1829.

”Tradiţional, pe clopote apar precizate următoarele informaţii: biserica pentru care au fost făcute, hramul acesteia, ctitorul care a donat clopotele respective şi uneori conducătorul ţării. Prin ctitor se înţelege ierarhul locului sau, dacă donaţia a fost făcută de o persoană anume, numele acesteia. Mai apare numele conducătorului ţării. În alte locuri apare şi o pecete cu chipul ctitorului lăcaşului de cult, gest care se explică prin faptul că, dincolo de ridicarea bisericii, acesta s-a şi ocupat de înzestrarea lui cu cele trebuincioase pentru săvârşirea cultului, clopote, veşminte, icoane. Această practică o întâlnim deopotrivă în trecut şi în prezent”, explică Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor.

Clopotul expus în faţa reşedinţei mitropolitane din Iași a fost realizat pe vremea mitropolitului Veniamin Costachi

Clopotul expus în faţa reşedinţei mitropolitane are o istorie de două secole. El a fost realizat pe vremea Mitropolitului Veniamin Costachi şi poartă această inscripţie:

”Acest clopot s-a făcut în zilele Preasfinţitului Mitropolit Moldaviei Kirio Kir Veniamin Costachi şi s-au vărsat în Sfânta Mitropolie la anul 1831 din afierositele tunuri (date) de către împărăteasca sa mărire Nicolae Pavlovici care l(-)am dobândit de la duşmani la slăvitul război ai anilor 1828-1829, care au adus atât de însămnat şi priincios protimisie pentru Moldavia şi care au întărit buna stare a acestui pământ ce s-a croit”.

Totodată, în acelaşi turn de sud-vest al Catedralei Mitropolitane din Iaşi, este menţionat încă un clopot turnat de Exarhul Gavriil în anul 1811, returnat în anul 1815 şi, după incendiul din 20 iulie 1827, realizat a treia oară.

Clopotele sună în catedralele şi bisericile creştine din întreaga lume

Clopotele sună în catedralele şi bisericile creştine din întreaga lume. Sunetul lor, care vesteşte fie slujbele, fie ora exactă, reprezintă în cele mai multe ţări o atracţie pentru pelerini şi turişti. La Iaşi, clopotele Catedralei Mitropolitane au o istorie uimitoare, de peste 2 secole. Ele au fost realizate în vremea Mitropolitului Veniamin Costachi, considerat al doilea ctitor al acestui sfânt edificiu, alături de Sfântul Iosif Naniescu. Unul dintre cele mai mari clopote ale catedralei a fost turnat în anul 1832 pentru Biserica ”Sfântul Gheorghe”, aşadar în momentul în care ”Maica bisericilor din Moldova” încă nu era zidită.

”Clopotul expus în prezent în faţa reşedinţei mitropolitane provine din turnul de sud-vest al Catedralei din Iaşi, fiind înlocuit în anul 2014. Atunci au fost înlocuite 2 dintre clopotele vechi, acestea noi, unul de 890, respectiv 400 de kilograme, realizate de cunoscuta firmă Grassmayr, din Austria, fiind sfințite pe data de 19 martie 2014 de Înaltp reasfinţitul Părinte Calinic, actualul Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor”, arată Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor.

Astfel, clopotului expus în faţa reşedinţei mitropolitane are o istorie de mai bine de două secole. El a fost turnat de Exarhul Gavriil în anul 1811, returnat în anul 1815 şi, după incendiul din 20 iulie 1827, turnat, a treia oară, apoi ridicat în turnul de sud-vest.

Biserica ”Sfântul Gheorghe”, construită prin strădania mitropolitului Gavriil Callimachi

Biserica ”Sfântul Gheorghe” – Mitropolia Veche din Iași a fost construită prin strădania mitropolitului Gavriil Callimachi (1760-1786). În februarie 1760, mitropolitul Iacov Putneanul (1750-1760) a demisionat din funcție și s-a retras la Mănăstirea Putna, refuzând să dezlege afurisenia rostită de el la adresa dării văcăritului. Ca urmare a acestui eveniment, domnitorul Ioan Teodor Callimachi (1758-1761) i-a cerut patriarhului Constantinopolului să aprobe mutarea în scaunul de mitropolit al Moldovei a fratelui său, Gavriil Callimachi, care îndeplinea pe atunci funcția de mitropolit al Tesalonicului (1745-1760). La începutul păstoririi Mitropolitului Gavriil, în Moldova au domnit fratele său, Ioan Teodor Callimachi (1758-1761), și nepotul său, Grigore Callimachi (1761-1764, 1767-1769). Mitropolitul Gavriil Callimachi este atestat în calitate de ctitor al acestei biserici de inscripția de pe piatra sa de mormânt, aflată în pridvorul bisericii, pe care scrie că ”au făcut bisărica sfântului mare mucenic Georgie a mitropoliei, cu toate cele din lăuntru podoabe ale sale”, precum și de o inscripție de pe un ceaslov tipărit în 1874 la Mănăstirea Neamț în care se spune că „(…) a făcut Biserica Sfântului mare mucenic Gheorghe a Mitropoliei cu toate cele dinlăuntru podoabe ale sale la anul 1761”.

Dincolo de toate celelalte atracții istorice și turistice ale orașului Iași, acest clopot expus la Mitropolia din Iași este o altă dovadă a valorii trecutului Capitalei Culturale a României.