Clipe de groază pentru Eric Tudose, fratele fetei cu ambele brațe amputate în urma accidentului din Pașcani: „Și-a cerut iertare că nu a avut grijă de sora lui!” – FOTO/VIDEO
Florin Tudose, tatăl Alexiei, fata de 15 ani ale cărei brațe au fost amputate în urma accidentului rutier din Pașcani, din noaptea de vineri spre sâmbătă, a vorbit despre clipele de groază prin care a trecut familia sa. Bărbatul a povestit că Eric, băiatul său de 16 ani, a fost cel care găsit-o pe Alexia printre fiarele autocarului
Văzând că sora sa nu era conștientă, Eric i-a dat două palme, abia apoi a observat că fata nu avea una dintre mâini. Dând dovadă de mult curaj și sânge rece, Eric a căutat brațul stâng al Alexiei, iar apoi a dus-o către ambulanță. Băiatul a rămas alături de sora sa până când aceasta a fost transferată la Iași, la Spitalul pentru Copii „Sf. Maria”, comunicând în permanență cu părinții săi.
La un moment dat, văzând că Eric nu reușește să obțină informații de la medici, familia Alexiei s-a gândit la ce este mai rău, crezând că fata nu a supraviețuit, iar doctorii nu doresc să-i dea vestea cruntă fratelui său. Din fericire, Alexia a reușit să ajungă cu bine la Iași, a fost operată, fiindu-i replantate ambele brațe.
Eric Tudose, un erou pentru sora sa, Alexia!
Florin Tudose, tatăl Alexiei, sosit recent din Marea Britanie, a povestit prin ce clipe de groază a trecut familia sa în noaptea de vineri spre sâmbătă, când a avut loc accidentul din Pașcani. Alături de Alexia, în autocar se afla și Eric, fratele ei. Băiatul de 16 ani a fost cel care i-a găsit brațul stâng și a rămas alături de fată la Spitalul din Pașcani, până când aceasta a fost transferată la Iași.
„Nu am vorbit cu medicii, am vorbit doar cu soția. Ea este internată cu fetița, este mamă, este răvășită. Este un miracol tot ce se întâmplă, o minune, mai mult nu pot să spun. L-am sunat pe băiatul meu imediat după ce am aflat vestea de la soție. Prima dată și-a cerut iertare că nu a avut grijă de sora lui, vă dați seamă că nu este vina lui, sub nicio formă. I-am spus să nu se gândească niciodată la așa ceva, pentru că nu are nicio vină.
Mi-a povestit că a găsit-o pe sora lui, că a trebuit să-i dea câteva palme ca s-o trezească, să poată să vadă că e conștientă. Când a văzut că s-a trezit și că nu are o mână a început să o caute. Vă dați seama că pentru un copil de 16 ani este un șoc foarte mare, dar faptul că a reușit să fie atât de conștient, atât de perspicace, să acționeze atât de rapid, pentru mine este un erou.
Alexia a fost preluată de cadrele medicale de la spitalul din Pașcani, dar el a stat acolo până a aflat că a plecat spre Iași. A fost un moment de groază, pentru că mi-a zis că medicii nu pot să-i transmită nimic, iar noi ne-am gândit că s-a întâmplat ceva foarte grav și nu voiau să-i dea vestea. După câteva minute m-a sunat și mi-a spus că fata este în drum spre Iași, ceea ce a fost o veste extraordinară”, a declarat Florin Tudose.
Florin Tudose: „Toți cei care au participat la salvarea Alexiei sunt eroi!”
Florin Tudose își dorea să vină în țară pentru a petrece sărbătorile de iarnă alături de familie, dar soarta a avut altceva rezervat pentru el. Bărbatul este extrem de recunoscător față de medicii care au luat parte la salvarea Alexiei, dar și celor care au ales să doneze sânge pentru fiica sa.
„Toți cei care au participat la salvarea Alexiei sunt eroi, începând cu Eric, apoi toate cadrele medicale, toți care au fost la fața locului, toți care au fost la Pașcani, toți care au fost pe drum, până la Iași. Vreau pe această cale să le mulțumesc tuturor! Am fost dezamăgit de România, dar solidaritatea pe care am văzut-o acum mi-a dovedit că, într-adevăr, suntem un popor unit, suntem un popor creștin.
Vreau să le mulțumesc tuturor care au donat sânge, este un gest extraordinar. Aș vrea să-i îmbrățișez pe fiecare în parte. Nu vreau să mă gândesc la ce a fost în acel autocar, nici măcar pe șofer nu vreau să-l acuz de nimic. Ar trebui să fim cu toții conștienți că s-a întâmplat, nu a fost ceva premeditat. Nu-l acuz de nimic, mă rog pentru el să treacă peste acest moment de groază.
Nu am crezut că România este așa cum se scrie în cărțile de istorie. Medicii sunt îngerii tuturor copiilor noștri, pentru că asemenea oameni ne fac pe noi să trăim. Îmi este frică să merg să-mi văd fiica, pentru că nu știu cum voi reacționa. Îmi dădeau lacrimile când vorbeam acasă, pe cameră și apărea și ea, eu îi spun ei că este iubirea mea cea mică. De șapte ani nu am făcut sărbătorile de iarnă acasă, este primul an în care am ales să sărbătorim acasă, pentru că ambii copii sunt la liceu, și-au făcut prieteni noi, au altă vârstă, sunt adolescenți. Am ales să stăm acasă ca ei să petreacă cu prietenii.
Chiar cu o zi înainte de accident discutam cu ei de faptul că vrem să împodobim casa și Alexia chiar spunea că ar vrea să o decoreze într-un anumit fel. Am zis că accept orice vor ei, că oricum pentru ei vin acasă, iar seara s-a întâmplat tragedia”, a adăugat tatăl Alexiei.
Alexia își poate mișca degetele de la mâna dreaptă!
Starea de sănătatea a Alexiei Tudose este stabilă, fiind depășit aproape în totalitate riscul de necroză a celor două brațe. Deoarece evoluția sa este surprinzător de rapidă, dr. Sidonia Susanu a decis ca fata să fie din nou operată, luni, 19 decembrie 2022, pentru a i se reconstrui structurile nervoase.
„Din fericire, pacienta era o evoluție foarte bună, ambele membre revascularizate își mențin în continuare viabilitatea. Putem spune că riscul de necroză a celor două membre este aproape depășit. Continuăm intervențiile de reconstrucție a structurilor nervoase. Starea ei generală este foarte bună din punct de vedere biologic. Psihologic, face eforturi pentru a-și menține un echilibru.
Din punctul meu de vedere, miracolul a fost că a ajuns vie, pentru că astfel de leziuni, de regulă, au un potențial letal foarte mare la locul accidentului. Leziunile duble de arteră femurală, de regulă, sunt letale. Din punctul meu de vedere, aceasta este minunea, că acest copil a putut fi adus viu la spital și aș vrea să le mulțumesc colegilor de la SMURD că au făcut eforturi extraordinare să o mențină în viață.
Trunchiurile nervoase principale nu au fost atașate în prima intervenție, pentru a nu prelungi foarte mult o intervenție care și așa a fost destul de laborioasă. Datorită faptului că evoluția este foarte bună, spectaculoasă, aș putea spune, ne-am decis să reconstruim structurile nervoase, în speranța de a scurta cât mai mult perioada de spitalizare a copilului”, a declarat dr. Sidonia Susanu.
Dr. Sidonia Susanu, șefa secției de Chirurgie Plastică și Reparatorie a Spitalului „Sf. Maria” Iași, a coordonat echipa medicală care a reușit să replanteze ambele membre superioare ale Alexiei, fata de 15 ani, grav rănită în accidentul din Pașcani. Intervenția chirurgicală a durat circa 20 de ore şi a fost finalizată în jurul orei 24:00. La intervenție au participat doi medici anesteziști, dr. Lavinia Ionescu și dr. Oana Trifan, doi medici ortopezi și patru chirurgi plasticieni, dr. Bogdan Coba, dr. Daniela Botez, dr. Mara Popescu și dr. Ioannis Gardikiotis.
„Copilul a fost admis în sala de operație la ora 3:36, în cursul dimineții de sâmbătă, iar la 23:40 a fost finalizată intervenția chirurgicală. În afară de cei 10 medici care au intervenit în mod activ la această operație, au participat și aproximativ opt asistenți medicali, patru infirmiere și doi brancardieri.
Este foarte bine ca într-un spital în care se tratează astfel de cazuri să existe o echipă foarte bine sudată și cu un protocol foarte bine stabilit. Vom reinterveni și la mâna dreaptă, dar acoperirea defectelor cutanate va fi efectuată într-o intervenție ulterioară, în funcție de viabilitatea țesuturilor la nivelul brațului. Din fericire, brațul drept a avut două dintre cele trei structuri nervoase atașate, nu au fost secționate și în cursul nopții am rugat-o să ne arate ce poate face cu mâna și deja a mișcat degetele.
Știe că are ambele membre afectate, știe că a fost operată, știe că mai urmează intervenții chirurgicale, dar pot să vă spun că este un copil extrem de puternic și face eforturi extraordinare să ne ajute, să ne încurajeze, să se vindece. După intervenția chirurgicală, mai întâi a întrebat de părinții ei, iar apoi ne-a mulțumit că am operat-o”, a adăugat dr. Sidonia Susanu.
Dr. Sidonia Susanu: „Nu am avut în niciun moment gândul că operația nu ar putea reuși”
Luni, 19 decembrie 2022, a fost operat și Silviu, băiatul de 16 ani ce a fost implicat în accidentul din Pașcani. El va mai necesita o intervenție de amploare pentru a i se acoperi defectele cutanate de la nivelul feței. De asemenea, medicii de la Spitalul „Sf. Maria” Iași au operat-o luni și pe Elena, prietena și colega Alexiei.
„Luni, 19 decembrie, s-a finalizat intervenția chirurgicală la adolescentul care prezintă o plagă facială și de umăr. A avut a doua intervenție chirurgicală de reconstrucție a structurilor faciale profunde. Din păcate, el va mai avea nevoie de o intervenție de mare amploare pentru a acoperi defectele cutanate de la nivelul feței. Probabil că această intervenție va avea loc miercuri sau joi.
Vom face un transfer liber de țesuturi, probabil de la nivelul antebrațului la nivelul feței. Cea de-a doua fetiță are leziuni faciale, va fi operată în cursul zilei de astăzi. Ea este mai puțin traumatizată și sperăm ca evoluția ei să fie mult mai rapidă. Familia fetiței cu brațele amputate a început o campanie de donare de sânge.
Nu este nevoie doar de sânge, ci și de preparate și derivate din sânge, inclusiv de plasmă, pentru că doar la o ședință de plasmafereză de epurare extrarenală se folosesc 12 unități de plasmă, iar pacienta a primit deja a treia ședință de plasmafereză”, a precizat dr. Sidonia Susanu.
Dr. Sidonia Susanu, șefa secției de Chirurgie Plastică și Reparatorie a Spitalului „Sf. Maria” Iași, a precizat că se confruntă destul de des cu pacienți ale căror membre sunt amputate. Cu toate acestea, cazul Alexiei a fost extraordinar, reușindu-se replantarea ambelor brațe.
„Am mai avut un pacient cu trei membre amputate, două coapse și un membru superior. Din păcate, la acel copil s-a decis salvarea membrului superior și s-a făcut amputația membrelor inferioare, pentru că starea lui nu a permis replantarea membrelor inferioare. Pot să spun că astfel de cazuri nu sunt foarte rare. Joi a fost admisă, în spital, o fetiță cu un traumatism sever de gambă, cu strivire prin accident de TIR.
Accidentele de acest fel sunt frecvente, particularitatea acestui pacient a fost încercarea de a replanta ambele membre superioare și că amputația a fost dublă. În general, pacienții cu amputație de două membre au indicație de replantare doar a unui membru, tocmai din cauza riscului afectării funcțiilor vitale. Din fericire, suportul Terapiei Intensive și procedurile de epurare extrarenală, practic de extragere a tuturor toxinelor deversate în circulație, în momentul replantării, ne-au permis să putem replanta ambele membrele.
Toți cei trei copii au nevoie de terapie, de suport psihologic și deja căutăm resurse pentru a beneficia de tratament psihologic. Nu am avut în niciun moment gândul că operația nu ar putea reuși. Întotdeauna trebuie să pleci cu convingerea că ceea ce începi să faci va avea o finalitatea favorabilă”, a precizat, în final, dr. Sidonia Susanu.
Alexia Tudose va avea nevoie de program susținut de recuperare și kinetoterapie-fizioterapie, dar cu siguranță nu-și va uita niciodată salvatorii, pe fratele său, Eric Tudose, dar și pe medicii care au menținut-o în viață și au operat-o, reușind, astfel, să-i salveze ambele brațe.