Clinica de Ortopedie a Spitalului „Sf. Spiridon”, din Iași, este supra-aglomerată! Zeci de pacienți ajung, în fiecare zi, la UPU, cu fracturi

de: Mădălina ISACHE
02:00, 11 sept. 2024

Clinica de Ortopedie a Spitalului „Sf. Spiridon”, din Iași, este supra-aglomerată! Zeci de pacienți ajung, în fiecare zi, la UPU, cu multiple fracturi, o mare parte dintre aceștia necesitând spitalizare.

În ultimele 24 de ore, s-au prezentat 50 de pacienți, cu traumatisme ortopedice. Dintre cei 260 de pacienți care au mers la Unitatea Primiri Urgențe (UPU), 22 de persoane au fost internate pentru intervenții chirurgicale ortopedice. Secția se confruntă cu o situație delicată, înregistrând o aglomerație neobișnuită pentru această perioadă.

Zeci de persoane ajung, zilnic, la Clinica de Ortopedie a Spitalului „Sf. Spiridon”, din Iași, cu multiple fracturi!

Ultimele 24 de ore au reprezentat o provocare pentru echipa medicală de la Spitalul „Sf. Spiridon”, din Iași, în special, pentru Clinica de Ortopedie. Prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SMURD, a explicat amploarea situației, subliniind că numărul pacienților cu fracturi și alte traumatisme ortopedice este neobișnuit de mare pentru această perioadă a anului, când nu există condiții meteo periculoase, precum gheața, care să contribuie la accidente.

„În ultimele 24 de ore, s-au prezentat, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgențe «Sf. Spiridon» Iași, 260 de pacienți, dintre care aproximativ 50 de traumatisme ortopedice. Au fost internate 22 de persoane cu fracturi, pentru a fi operate. Acum nu e gheață, nu sunt căderi din această cauză. Sunt, în special, persoane vârstnice, venite pentru că au căzut în casă, dar sunt și accidente de muncă”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu.

Această creștere a numărului de cazuri a pus presiune pe personalul medical, care lucrează, în mod continuu, pentru a trata pacienții cu fracturi severe. Suprasolicitarea este continuă, întrucât vin zilnic alți pacienți cu traumatisme ortopedice. O parte dintre acești pacienți vor avea nevoie de internare, luând locul celor ce pleacă în acea zi acasă.

„Medicii operează, zi și noapte, fracturile de urgență, iar celelalte se amână o zi, două, ceea ce este normal, pentru că implică pregătirea pacienților”, a explicat șefa UPU-SMURD.

Capacitatea Clinicii de Ortopedie este depășită

Situația devine și mai critică în contextul în care Clinica de Ortopedie a spitalului funcționează deja peste capacitate. Dacă, în mod normal, gradul de ocupare a secției este de peste 90 la sută, în aceste zile, s-a ajuns la un nivel fără precedent, depășind 100 la sută, potrivit medicilor. Capacitatea Secției de Ortopedie este de 60 de paturi.

„Perioada aceasta este nefirească pentru aglomerație, pe Ortopedie. Mereu a fost ocupată Secția Clinică de Ortopedie, de la spitalul nostru, în procent de peste 90 la sută. Acum, a depășit procentul de 100 la sută. Ținem pacienți și în saloanele de la Urgențe, până se fac alte externări. În zilele următoare vor veni, din nou, pacienți, vor fi alți oameni care vor avea nevoie de internare. Acest ciclu va continua, iar noi, pe Secție, avem doar 60 de paturi”, a adăugat prof. dr. Cimpoeșu.

Această situație evidențiază necesitatea de a găsi soluții, pe termen lung, pentru a preveni aglomerarea spitalelor, în special a Secțiilor de Urgență, precum Ortopedia. Deși medicii fac eforturi, numărul de cazuri este semnificativ. În ultimul timp, sănătatea precară a sistemului osos și bolile acestuia sunt tot mai frecvente, producându-se accidente de muncă, incidente, în urma unor momente de neatenție, în propriile locuințe, sau multe alte întâmplări nefericite.

Clinica de Ortopedie a Spitalului „Sf. Spiridon”, din Iași, este supra-aglomerată! Zeci de pacienți ajung, în fiecare zi, la UPU, cu multiple fracturi. În numai 24 de ore, s-au prezentat 260 de pacienți, iar 50 dintre aceștia au fost diagnosticați cu traumatisme ortopedice. Secția este supraîncărcată, iar soluțiile temporare devin din ce în ce mai necesare, pentru a putea oferi îngrijiri adecvate tuturor celor în nevoie.