Climathon, cel mai important eveniment dedicat schimbărilor climatice pentru orașele din regiunea Nord-Est, se organizează la mijlocul lunii noiembrie. Poluarea din Iași s-a redus pe timpul pandemiei
Problema încălzirii globale și a schimbărilor climatice va fi dezbătută în cadrul Climathon, cel mai important eveniment de acest gen organizat în regiunea de Nord-Est a României, care va avea loc la mijlocul lunii noiembrie, evenimentul fiind coordonat online de la sediul ADRNE din Piatra Neamț
Cel mai important eveniment dedicat schimbărilor climatice și a încălzirii globale pentru orașele din regiunea de Nord-Est a României va fi organizat în perioada 13-14 noiembrie 2020. Climathon 2020 va fi organizat online de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est de la sediul din Piatra Neamț. Acest eveniment este organizat în colaborare cu EIT Climate-KIC (organism al Uniunii Europene), o comunitate europeană de cunoaștere și inovare, care militează pentru o societate prosperă, incluzivă, rezistentă la schimbări climatice, bazată pe o economie circulară, cu zero emisii de carbon.
„Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est are deosebita plăcere de a vă invita, în perioada 13-14 noiembrie 2020, la primul Climathon din regiunea de Nord-Est, organizat online în Piatra Neamț. Evenimentul este dedicat posibilității de a crea împreună soluții la provocările induse de schimbările climatice la nivel local”, au precizat reprezentanții Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est.
Pandemia Coronavirus a redus poluarea la Iași
Odată cu pandemia de Coronavirus, poluarea la Iași a scăzut simțitor, conform datelor furnizate de stațiile de monitorizare a calității aerului. La finalul lunii octombrie, reprezentanții Agenției de Protecția Mediului Iași au transmis faptul că stațiile de monitorizare au înregistrat trei depășiri ale indicatorului PM 10, indicele general de calitate a aerului a fost de la Foarte Bun la Rău. Asta se întâmplă după ce în luna august 2020, la nivelul Iașului, nu au fost înregistrate depășiri, asta în contextul în care mai multe stații nu au funcționat.
„În luna august 2020 nu s-au făcut măsurări de dioxid de sulf (SO2) în stațiile IS-2 Decebal-Cantemir, Aroneanu și Tomești. Analizoarele au fost trimise în service, conform CSS nr.11/2019, prelungit de actul adițional din 2020. După repornire, analizoarele au fost în probe/teste pe amplasamente. Concentrațiile mediilor zilnice de SO2, înregistrate în stațiile automate în luna august 2020, s-au situat sub valoarea zilnică pentru protecția sănătății umane. În luna august 2020 nu a fost atins pragul de alertă în niciuna dintre cele trei stații de monitorizare din județul Iași”, potrivit APM Iași.
Apariția fenomenului de „Insulă de căldură urbană” în orașele din regiunea Nord-Est a României
La fel ca și alte orașe din întreaga lume, orașele din regiunea de Nord-Est a României, în special municipiul Iași, are propriile probleme legate de adaptarea la schimbările climatice, având o nevoie stringentă de soluții inovative. Autoritățile au identificat patru provocări climatice majore pentru orașele mari din regiunea Nord-Est, printre care Iași, Piatra Neamț, Bacău sau Suceava: Apariția fenomenului de „Insulă de căldură urbană”, Manifestarea inundațiilor rapide de pe versanții limitrofi, Utilizarea excesivă a materialelor plastice în viața cotidiană a cetățenilor, cu impact negativ asupra mediului înconjurător, Reducerea risipei energetice din clădirile publice și rezidențiale.
„Baza Climathon-ului este un Ideathon, în care participanții vor încerca să identifice cele mai bune soluții inovatoare pentru ameliorarea provocărilor identificate. De aceea, avem nevoie de experți care pot aduce plus-valoare și stimula participanții în direcțiile potrivite”, au mai precizat reprezentanții ADRNE.