Clienții sunt înnebuniți după licoarea ce se vinde doar în această perioadă a anului în Iași. Un litru costă doar 20 de lei

de: Raluca COSTIN
02:00, 07 oct. 2023

Licoarea ce se vinde în această perioadă în Iași atrage tot mai mulți clienți. Producătorii care au plantații cu viță-de-vie spun că mustul este mai bun și mai aromat ca cel de anul trecut. Un litru costă între 15 și 20 de lei

Producătorii cu plantații cu viță-de-vie spun că mustul de anul acesta este mai bun și mai aromat ca cel de anul trecut. Mai mult, producție este din belșug, iar licoarea mai poate fi achiziționată de la târguri sau direct de la producători.

„Anul acesta avem producție bună, mustul este de calitate. Clienții sunt din Iași, dar și din afara orașului. O dată pe an îl putem consuma, deci clienții vin în această perioadă la noi. Mustul este natural. Cel conservat nu mai este bun, nu se numește must. La temperaturi ridicate intră în fermentație. În două zile începe să fermenteze. Noi mai suntem pe Ștefan cel Mare în aceste zile și procesăm strugurii ce-i mai avem. Căpșunica e un sortiment specific, din zona Hilița și se numește așa pentru că este un soi de strugure aromat. Soiul de struguri este rezistent la boli, nu necesită tratamente, e lăsat moștenire de la bunici”, susține Dan Herea, producător din satul Hilița, comuna Costuleni.

Mustul este licoarea ce se vinde în această perioadă în Iași

Prețurile pentru un litru de must sunt cuprinse între 15 și 20 de lei pe litru. Producătorii spun că a crescut numărul clienților față de anul precedent.

„Clienții vor să încerce. Pentru unii e ceva nou, pentru alții e ceva ce consumă, dar nu în fiecare an. De exemplu, anul acesta am avut mai mulți clienți în această perioadă, față de anul trecut. Noi avem must natural, vindem și în cantități mai mari”, susține Ionuț Enea, un al producător din Iași.

Cei care nu au reușit să consume, până acum, această licoare mai au la dispoziție câteva zile.

„Suntem, în fiecare an, pe bulevardul Ștefan cel Mare, cu crama Vărzari. Anul acesta a fost producție mai mare de struguri și s-au organizat mustării în piețele de cartier, de aceea au mai scăzut puțin vânzările la noi. Litrul este undeva la 15-20 lei, iar în varianta angro e mai ieftin. Avem must alb, 6 sortimente, Frâncușa, Grasa de Cotnari, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc. La must roșu mergem pe Merlot. Must mai avem până săptămâna viitoare”, susține Cătălin Vărzari, producător din comuna Cotnari.

Din cauza lipsei zilierilor, producătorii achiziționează echipamente pentru recoltat strugurii.

Vinurile s-au scumpit anul acesta

Prețul vinurilor vândute în Iași au crescut în ultimul an. Producătorii din județ susțin că abia au reușit să țină pasul cu cheltuielile, de aceea a fost nevoie de o majorare a prețului final al produsului. În fabricile de vin se utilează inoxul, care este foarte scump, s-au majorat tarifele gazelor și materialelor auxiliare, precum etichetele, cutiile şi sticlele în care este depozitat produsul finit.

Astfel, dopul de plută era 3 lei, acum fiind 4 lei, iar sticlele care se vindeau cu 50 de bani sunt 1,5 lei. De asemenea, licoarea ce se vinde în această perioadă în Iași, mustul, mai poate fi achiziționată de la producătorii din județ.