Clienții se grăbesc să cumpere locuințe de teama scumpirilor. Costin Frij, despre boom-ul imobiliar din Iași: „Cresc prețurile cu cel puțin 20-30 la sută” – FOTO

de: Raluca COSTIN
02:00, 24 nov. 2023

Clienții se grăbesc să cumpere locuințe în Iași de teama scumpirilor anunțate în anul 2024. Din ianuarie, apartamentele se vor scumpi considerabil, ceea ce îi determină pe ieșeni să se grăbească să cumpere imobile cu o suprafață de până la 120 de metri pătrați. Specialiștii în imobiliare spun că prețurile vor crește cu cel puțin 20 la sută

Cererea pentru achiziția de apartamente sau case este în creștere în Iași. Specialiștii în imobiliare susțin că, în această perioadă, clienții se grăbesc să cumpere locuințe de teama scumpirilor anunțate anul viitor. Cei mai mulți vor să le achiziționeze prin credit ipotecar.

„Este cerere mare și pentru apartamente, și pentru case. Se vând case de 220.000 până în 320.000 de euro, în Valea Lupului, Miroslava, Galata. Au teren de 300 de metri pătrați, cu 120-160 de metri pătrați suprafața utilă. La apartamente sunt prețuri cuprinse între 60.000-70.000 de euro, chiar și mai mult. Au început să cumpere din perioada verii, apoi a crescut cererea în ultima perioadă, după ce s-a anunțat că va crește TVA de la 5, la 9 la sută. Noi, cei din agențiile imobiliare, am fost deja anunțați că vor crește prețurile, anul viitor, cu cel puțin 20-30 la sută. Va crește și CASS-ul de anul viitor, vor fi mai multe scumpiri de la 1 ianuarie, de aceea se vor regăsi în prețurile finale ale imobilelor. Mai este o situație. Dacă se termină războiul din Ucraina, vor fi scumpiri la materialele de construcții pentru că se va reconstrui țara vecină, va crește cererea”, susține Costin Frij, consilier în imobiliare.

Clienții se grăbesc să cumpere locuințe de teama scumpirilor anunțate de anul viitor

De la 1 ianuarie 2024, cumpărătorii persoane fizice care achiziționează un imobil cu destinația locuință, având o suprafață utilă de până la 120 de metri pătrați (fără anexe gospodărești) și un preț de până la 600.000 de lei (circa 120.700 de euro), vor avea de achitat o taxă pe valoare adăugată mai mare, de la 5 la 9 la sută. Astfel, clienții se grăbesc să cumpere locuințe de teama scumpirilor.

„Deci sunt afectați cei care cumpărau și până acum aceste locuințe pentru că, în Iași, majoritatea clienților plăteau minimum 60.000 de euro și maximum 120.000 de euro. Noi vorbim de apartamente, dar și case. De anul viitor vor plăti cu cel puțin 1.000 de euro în plus, în funcție de prețul imobilului”, susține Cristian Ionașcu, specialist în imobiliare.

Ieșenii cumpără locuințe în orice zonă din oraș sau din comunele din jurul municipiului.

Locuințele din zona metropolitană se vând în continuare

Clienții vor să cumpere apartamente atât pentru locuit, cât și pentru investiții. Aceștia caută locuințele din zona metropolitană. Ieșenii care muncesc în străinătate achiziționează pentru a închiria, iar cei din oraș sau din țară pentru locuit. Specialiștii în imobiliare mai spun că, dacă proprietarii de imobile scot la vânzare sau închiriere la prețuri corecte, au succes. Aceștia susțin că băncile au scăzut dobânzile, astfel că au stimulat clienții să achiziționeze locuințele.

„După acea perioadă în care au scăzut foarte mult vânzările și piața imobiliară era într-un impas, când inflația era ridicată, au crescut ratele, băncile au venit și cu diverse oferte care au atras clienții. Noi vindem cele mai multe apartamente, în această perioadă, prin credit ipotecar”, mai spune Costin Frij.

Specialistul adaugă faptul că, în această perioadă, clienții se grăbesc să cumpere locuințe de teama scumpirilor anunțate în 2024.